Home » Boeken: Lezen over Italië » Spaghetti met hutspot
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Spaghetti met hutspot

April is de maand van de nieuwe boeken! Naast alle boeken waaraan ik heb mee mogen werken (en waarvan nog uitgebreid verslag volgt), verschijnt deze maand namelijk ook het debuut van Sandra Di Bortolo: Spaghetti met hutspot. De titel geeft precies aan hoe Sandra is opgegroeid: met een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader was het schipperen tussen spaghetti en hutspot – en tussen alles waar beide gerechten symbool voor staan.

In haar debuutroman geeft Sandra je een kijkje achter de gesloten deuren van een Italiaanse immigrantenfamilie, waarin met name de hiërarchische verhoudingen een belangrijke rol spelen. Familie-intimiteiten die volgens Italiaanse tradities verborgen blijven voor de buitenwereld worden door Sandra op een onomwonden manier bespreekbaar gemaakt. Spaghetti met hutspot is autobiografisch proza dus; Sandra verwerkt haar eigen levenservaringen in een fictief verhaal.

Nadat eerst haar vader en nu ook haar moeder overlijdt, wordt het leven van Silvana Scaglione flink overhoop gegooid. Als jongste dochter in een Italiaans gezin betekent het overlijden van haar moeder uiteraard, dat haar oudste broer Franco degene is, die voortaan de familie zal leiden. In eerste instantie is dat een vanzelfsprekendheid die niemand in twijfel trekt. Maar naarmate de tijd verstrijkt, merkt Silvana dat zij steeds meer moeite krijgt om haar oudste broer blindelings te volgen.

Wanneer zij voorzichtig probeert zich te distantiëren van dit vanzelfsprekende leiderschap stuit dat direct op verzet binnen de familie.  In eerste instantie probeert Franco haar nog onder vier ogen duidelijk te maken dat hij haar recalcitrantie gedrag niet op prijs stelt. Maar wanneer Silvana steeds meer in het openbaar de familietradities aan haar laars lijkt te lappen, door Franco openlijk aan te spreken op zaken die in haar ogen anders zouden moeten, neemt de spanning binnen de familie toe. Een rechtstreekse confrontatie tussen Franco en Silvana zal uiteindelijk bepalend zijn voor de verstandhoudingen binnen de hele familie.

Tegelijkertijd volgen we het leven van haar vader, Marcello Scaglione, vanaf zijn vroege jeugd. Hierin wordt duidelijk dat de hiërarchische verhoudingen al op voorhand vastliggen. Als oudste zoon wordt Marcello al op jonge leeftijd duidelijk gemaakt dat de verantwoordelijkheid bij hem zal komen te liggen. Zijn jongere broer Lorenzo blijkt zich echter te ontwikkelen tot een zelfstandige, charismatische man die niet onderdanig wil zijn aan zijn oudere broer. Een breuk tussen de beide broers is uiteindelijk onvermijdelijk. Marcello voelt zich diep ongelukkig omdat hij in zijn ogen ernstig heeft gefaald als familie-oudste. Pas na ruim twintig jaar wordt deze ruzie op initiatief van hun beide vrouwen bijgelegd.

Vandaag op Ciao tutti een voorproefje, bestaande uit de brief waarmee het boek begint:

‘18 februari 2010

Vandaag is het donderdag. De achttiende. Het is precies een jaar geleden dat haar moeder overleed. Silvana loopt een beetje weemoedig door het huis. Omdat ze deze week late dienst heeft, lag ze gisterenavond pas laat in bed, en is daarom wat later dan gewoonlijk opgestaan. In haar badjas, op haar pantoffels, loopt ze zonder nadenken naar de koffiemachine. Koffie, het eerste waar ze ’s morgens behoefte aan heeft. Daarna, zoals altijd, het journaal kijken en dan pas douchen en aankleden.

Het is een rare dag. Op deze dag, achttien februari, is haar moeder gestorven. En de periode die daarop volgde, was misschien nog wel ingrijpender dan het overlijden zelf. Het afgelopen jaar stond immers in het teken van verlies, in de ruimste zin van het woord. Ze krijgt een brok in haar keel wanneer ze terugdenkt aan haar gesprek met Franco, drie dagen geleden. De afstand die ze toen voelde, de onoverbrugbare kloof die tussen haar en haar oudste broer Franco is ontstaan, was ineens bijna tastbaar. Eigenlijk voerde hij als familieoudste het woord namens de hele familie.

Wanneer ze een slok van haar koffie neemt hoort ze de brievenbus klepperen. Met haar kopje in de hand loopt ze naar de gang. Behalve een blauwe envelop van de belastingdienst ziet ze een witte. Ze schrikt. Ze leest haar naam in, zo lijkt het wel, het handschrift van Franco. Met bonzend hart loopt ze terug naar de bank en opent nerveus de envelop.

“Silvana,” zo opent de brief. En daarna niets. Helemaal niets. Geen woord. Een lege brief met alleen maar zijn naam daaronder.“F.A.G. Scaglione”. De tranen die al dicht aan de oppervlakte lagen, glijden geruisloos over haar gezicht. Hij heeft haar blijkbaar niets meer te zeggen.’

Lees het vervolg van Sandra’s verhaal in

Spaghetti met hutspot
Sandra Di Bortolo
ISBN 9789081697088
€ 17,50
uitgeverij Mooi Media

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *