Home » Boeken: Lezen over Italië » San Lorenzo – Triomf van de geest
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

San Lorenzo – Triomf van de geest

In de roman Infrarood van Nancy Huston neemt Rena haar vader en zijn nieuwe vrouw mee op een reis door Toscane om er Michelangelo’s kunstwerken te bewonderen. Als fotografe probeert ze de raadselen van het mannelijk lichaam te doorgronden met een infraroodcamera: ‘Het infrarood maakt zichtbaar wat ik graag wil, wat ik zoek, waaraan het me als kind zo zeer ontbroken heeft: warmte.’

De reis loopt uit op een teleurstelling, want haar eens zo eigenzinnige en charmante vader is veranderd in een oude, ziekelijke man. Het besef van zijn sterfelijkheid confronteert Rena met het grote gemis in haar leven.

San Lorenzo in Florence – foto: Wikimedia Commons

Aan het begin van de reis brengen Rena, haar vader en diens vrouw een bezoek aan de San Lorenzo. Een fragment:

‘Ze proberen de kerk binnen te gaan, maar dat kan zomaar niet: je moet eerst kaarthes kopen; dat is daarginds, in de doorgang die naar de Biblioteca Laurenziana voert; er staat een rij. Terwijl Simon en Rena wachten tot ze bij het loket aan de beurt zijn, loopt Ingrid door naar de binnenplaats om een blik op het klooster te werpen.

Maar ziet ze het wel echt? vraagt Rena zich af. Voelt ze de schoonheid van deze plek wel? Is ze wel in staat verrukt te zijn over deze zes eeuwen oude gebouwen? Ik bent het, ik ben het beslist, nietwaar, zonder een spoortje twijfel… O, Aziz! Het is pas de eerste dag en ik ben nu al helemaal uit mijn doen, in de war aan het raken… Je bent gewapend, zei je: is het echt nog maar vanochtend dat je die woorden sprak?

Foto. Foto. Foto. Ze legt het geblondeerde haar van Ingrid in zwart-wit vast tegen een achtergrond van pietras erena, een zachte lichte steensoort die je in Florence veel ziet – en ondanks de massa toeristen, ondanks haar slechte humeur, werkt de betovering: zodra ze de lens scherp instelt, komen haar gedachten tot rust en wordt het stil in haar wereld.

[…]

‘Het meesterwerk van Brunelleschi,’ verkondigt Rena meteen luid, omdat ze de gids dezelfde ochtend tijdens de vlucht had doorgebladerd. ‘Dé architect van de renaissance. Kijk hoe de zon de hele ruimte verlicht, tot in de kleinste uithoekjes!’

Ze ziet vooral dat Ingrid teleurgesteld is. Ze vindt deze kerk kaal. Vindt dat er niets te bekijken valt, ook de kleurige glas-in-loodramen niet. Dat de kathedrale kerk in Amsterdam mooier gedecoreerd is. Maar ach, ze begrijpt het niet! In plaats van te worden verpletterd door bombastische architectuur, overdonderd te worden door weelderige ornamenten of te schrikken van schaduwen, treedt de mens hier grootser tevoorschijn. De doorzichtige kerkramen laten stromen licht binnen, maken het voor het oog mogelijk de omgeving in z’n geheel te overzien. De meetkundige evenredigheid, de sobere kleuren, grijs en wit, stellen het individu gerust en laten het in zijn waarde, eerder dan dat ze zijn blik overweldigen. Triomf van de geest.’

Reis verder mee door Florence en Toscane in

Infrarood
Nancy Huston
vertaald door Jan Versteeg
ISBN 9789044518191
€ 21,95
uitgeverij De Geus

Bestel Infrarood via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *