Home » Boeken: Lezen over Italië » Reis naar Italië anno 1851
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Reis naar Italië anno 1851

In 1851 besluiten de neven Kornelis Pieter Boon en Kornelis Bakker met kapitein Berend Potjer uit Sappemeer een zeereis naar Italië te maken. De beide zonen van landbouwers uit Hoogezand en Sappemeer zijn erg nieuwsgierig en leergierig. Ze zien deze zeereis als een unieke kans om met eigen ogen te bekijken wat zij uit de verhalen van de plaatselijke veenkoloniale schippers gehoord hebben.

Eenmaal in Italië aangekomen haalt kapitein Potjer hen over om aansluitend een reis door Europa te maken. En zo zwerven de neven een half jaar door Italië, Zwitserland en Duitsland om tot slot van hun reis de Wereldtentoonstelling in Londen te bezoeken.

Het originele reisverslag van K.P. Boon is bewaard gebleven en wordt beheerd door de gelijknamige stichting. De oorspronkelijke tekst is hertaald en aangevuld met achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden en over het leven in de veenkoloniën in 1851 door Hendrik Hachmer, conservator van het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Beleef deze reis door het Europa van 1851 opnieuw met het dagboek van Kornelis Pieter Boon:

‘Na acht dagen bij kapitein Berg te hebben vertoefd, vertrokken we op een avond met de stoomboot naar Genua, alwaar wij de volgende morgen om vijf uur arriveerden. In de haven liggen vele schepen en de stad strekt zich prachtig uit richting de bergen. Omdat het kalm weer was, waren er nu ook geen zeezieken. We stapten van de stoomboot over in een roeibootje dat ons aan wal bracht, Vervolgens gingen we naar hotel Royaal aan de haven.

Genua, bijgenaamd la Superba vanwege haar prachtige ligging op een berg aan de zee, bezit vele prachtige paleizen, maar de stad verdient bij een eerste aanblik die naam niet. Langs de haven ligt in plaats van een sierlijke kade een menigte sombere pakhuizen, die alle uitzicht benemen. Wel ontwaart men er een grote bedrijvigheid.

Het is een havenstad van belang waar het inwoneraantal al tot 120.000 is gestegen. Groot is het getier en geschreeuw in de straten. De straten zijn allen meest zeer smal, hoogstens drie à vier meters breed en daarenboven de huizen van 5 à 6 verdiepingen hoog, die hemelhoog lijken, zodat zij elkaar aan weerszijden bijna schijnen te raken. Het geeft de straten echter een somber beeld.

Maar er zijn ook grote paleizen en prachtige kerken en openbare gebouwen o.a. de academie en het stadhuis, die, door hun prachtige architectuur met recht aan de stad de bijnaam van la Superba geven. De academie met haar open binnenplaats en hoge trappen op de achtergrond en het stadhuis trekken hier in het bijzonder de aandacht.

Genua bezit 82 kerken. De voornaamste hiervan, de St. Annunciata is door hare rijk beschilderde en met goud af gezette gewelven een bezoek meer dan waard. Ook bezichtigden we St. Ambroise et de l’Annonciation, die er ook prachtig uitzagen.

Vervolgens bezichtigden we het Koningspaleis, het paleis Virginie, het paleis Serra, dat van Balbi en van de familie Doria, die overigens op een hoogte ligt. Men heeft er prachtige in fresco’s geschilderde gaanderijen en vele rijke zalen, die in ouden stijl gemeubileerd zijn, waarbij het niet aan mozaiek, oude meubelstukken en porselein ontbreekt. Er was ook een stoel, waarop Karel V gezeten had.

In Genua heerst veel meer welvaart dan in de zuidelijke steden van Italië. Men vindt er fabrieken, doofstommen instituten, gebouwen voor zieken en vondelingen en meer nuttige instellingen. Ook zijn er niet zoveel lazzaronies op straat. De omgeving van Genua is mooi.

Na een paar dagen hier vertoefd te hebben, vertrokken wij op 3 juli met de postwagen naar Arquata. Langs de weg was het overal bergachtig. In de dalen verbouwde men tarwe, gerst en haver. Ook was men bezig een spoorweg aan te leggen waarvoor ook tunnels door de bergen moesten worden geboord. Dit kost verbazend veel moeite en geld. Van Arquata reden wij verder per spoor naar Turijn, de hoofdstad van Piemonte met 130.000 inwoners.’

Lees hoe de reis verder verloopt in

Een reis door Italië van K.P. Boon anno – 1851
Hendrik Hachmer
ISBN 9789077548820
€ 17,50
uitgeverij In Boekvorm

Op Ciao tutti reizen we komende maand ook door het noorden van Italië, van het westen naar het oosten. We eindigen in Venetië, vanwaar we begin september naar Rome zullen reizen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *