Ga op pad met onze City Walks!

Pizza en fonteinen, priesters op scooters en hotdogs voor hooggehakte dames

Net zoals wij Rome doorkruisten voor de nieuwe special met 52 straatverhalen uit de stad, die we gisteren lanceerden, tekende Tessa Vrijmoed al wandelend en dwalend verhalen op over ‘haar’ stad. Vijf jaar geleden verhuisde ze naar Rome en na een eerste kennismaking met deze bijzondere stad wilde ze alle facetten van het leven in la bella Roma vastleggen.

Tessa-Vrijmoed

En dan hebben we het niet over al die monumenten, nee, Tessa bestudeert het leven zelf. De pijnbomen op de Palatijn, de zeepbelpistooltjes, de non met iPod, de zonnebrillen voor drie euro, het fietspad langs de Tiber… Alle dingen die Rome zo bijzonder maken, maar waar een ‘normale’ toerist vaak geen oog voor heeft.

Tessa neemt je mee naar een uitzinnige menigte op Piazza San Pietro, maar vertelt ook hoe heerlijk het is om je telefoon op te kunnen nemen met ‘pronto’. Door haar verhalen, soms melancholisch, soms hilarisch, altijd even boeiend, zie je haarscherp wat Rome tot Rome maakt en wat er, in het decor van die eeuwenoude geschiedenis, allemaal gebeurt, wat er leeft.

De ondertitel van Tessa’s boek is ‘Het Colosseum voorbij’ en dat is precies wat Tessa je laat zien. Ze onthult wat er allemaal achter dit bekende Romeinse icoon schuilt, in een ruim honderd pagina’s tellende ontdekkingsreis door de Eeuwige Stad. Zoals Tessa het zelf in haar voorwoord omschrijft: ‘Laat je voor een ogenblik meevoeren, weg van de miezerregen, je bureau en die drukke agenda en waan je voor even in Rome, stad van pizza, fonteinen en opera, maar tevens stad van geblondeerde barbies, nagesynchroniseerde films en priesters op scooters.’

Laat-je-krekels-maar-krieken

Een fragment

‘Als de Romein een avondje op stap gaat, dan zijn er twee mogelijkheden: of je trekt je naaldhakken aan en gaat naar een fancy club of je houdt het bij gympen op de plaatselijke parkeerplaats.

Laatstgenoemde categorie ontmoet elkaar op Largo Labia, een plein in Noord-Rome, waar de eindhalte van de expresbus zich bevindt. De een na de andere auto komt aangesjeesd en voegt zich na een nonchalante halve cirkel naast de andere auto’s. Meiden en jongens stappen uit, twintigers die elkaar twee zoenen op de wang geven en informeren of Francesco ook komt. Nee, want zijn moeder heeft de auto vanavond. Andrea komt later, omdat zijn vriendin nog wat moest ophalen, en Luca? Geen idee, die heeft niets van zich laten horen.

Het is typisch zo’n plek, waarvan je ouders je zouden zeggen er niet heen te gaan na zonsondergang: kil en uitgestrekt, en naast de parkeerplaats een duister park, waar de rillingen je van over het lijf lopen en krantenkoppen als ‘Verkrachting in periferie’ bij je opkomen. Maar het kan de Romeinse gioventù niets schelen. De biertjes worden uit de verpakking gescheurd en op de motorkap gezet. Het portier blijft openstaan en de radio schalt. En dan maar kletsen. Hangen en kletsen, dat is alles wat ze doen. En ze vinden het heerlijk.

Een avond voor de eerstgenoemde groep ziet er echter als volgt uit: men maakt zich op met dikke lagen foundation, oogpotlood en donkere oogschaduw. Vervolgens worden de prachtige zwarte krullen gladgestreken – voor zover ze nog niet geblondeerd waren – en worden de lippen ingekleurd, eenmaal omlijnd met een iets minder lichte tint. Het maakt niet uit of je voornemens bent in de club tot in de vroege uurtjes op mannenjacht te gaan, dat je voor een simpele pizza op de hoek de deur uitgaat of dat je thuisblijft voor een intiem vriendenetentje: zorg ervoor dat je er altijd op en top uit ziet, dat lijkt het devies.

In het geval dat je besluit te gaan dansen, dan is de plek bij uitstek Testaccio, het twintigste stadsdeel van Rome. Dit is een stadswijk langs de Tiber, iets ten zuiden van Circus Maximus. Herkomst van de naam is de heuvel waarop ooit de scherven (Latijn testae) van oud vaatwerk werden gedumpt. Tegenwoordig is deze wijk vooral op vrijdag- en zaterdagavond een drukbezocht oord en dan vooral één specifiek gedeelte, daar waar je de grootste dichtheid aan clubs in de stad vindt: niet ver van de Tiber noch van de oude stadsmuur verwijderd, bieden de halogeen verlichte eettentjes hamburgers en hotdogs aan de hooggehakte dames en hun met-hun-ketting-nonchalant-tussen-het-borsthaar verschijnende partners aan.’

Smaakt dit naar meer?
Lees dan verder in Laat je krekels maar krieken! Je kunt het boek via deze link bestellen bij bol.com. Bezoek ook Tessa’s fanpagina op Facebook of volg haar op Twitter.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *