Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op zoek naar Maradona – een wereldreis door het leven van de grootste aller tijden

Waar Diego Armando Maradona ook kwam, overal liet hij onuitwisbare sporen na. Geen voetballer voor of na hem had een grotere impact op de wereld om hem heen.

Sjoerd Mossou neemt je in Op zoek naar Maradona mee op een reis langs de plekken waar Maradona glorieerde, feestte, huilde en aanbeden werd, van Buenos Aires tot Mierlo, van Napels tot Mexico.

God en de duivel in Napels
In Napels treed je in Maradona’s voetsporen door een kopje koffie te drinken bij Bar Nilo en een pizza te eten bij Maradona’s favoriete pizzabakker. Je bewondert de schitterende street art-werken van Maradona, onder meer in de Quartieri Spagnoli, en het oude stadion van Napoli, dat direct na Maradona’s dood naar hem is vernoemd.

foto: Emanuele Nocerino

Een kort fragment over dit Stadio San Paolo, dat nu dus het Stadio Diego Armando Maradona heet:

‘Het San Paolo van de jaren tachtig is een oude, typisch Italiaanse bak zonder enige luxe of opsmuk. Juist vanuit de lucht kun je dat goed zien: een ovaalvormige grijze kolos, gelegen op een kale betonnen vlakte. Als je niet beter zou weten, kon het ook een fabrieksterrein zijn in pakweg Nizjni Novgorod of Wolfsburg.

De eerste keer dat Diego Maradona het San Paolo ziet, is vanuit zijn vliegtuigraampje. De zon schijnt fel in juli 1984, de Golf van Napels kleurt felblauw, maar het stadion ziet er bepaald niet kleurrijk uit – integendeel.

Tegenwoordig is dat iets verbeterd, maar het huidige Stadio Diego Armando Maradona is nog steeds geen architectonisch hoogstandje. Sinds het WK van 1990 zit er een modern dak op de tribunes. Recent zijn de stoeltjes vervangen, van binnen is de boel grondig opgepoetst, wat zowaar wat kleur geeft aan het stadion.

foto: Gennaro Di Rosa

De directe omgeving is zoals bij veel grote Italiaanse stadions, vergelijkbaar met het Stadio Olimpico in Rome en het San Siro in Milaan. Planologisch zeer ruim opgezet, ver buiten het centrum gelegen. Een rondje om het stadion duurt eindeloos, omdat je kilometers om het stadionterrein heen moet lopen.

Een gezellige buurt kun je dit deel van Fuorigrotta niet noemen, het voelt hier echt als een typisch Italiaanse buitenwijk met veel modale flats en brede wegen. Maar vooral aan de Via Lepanto, een wat smallere toegangsweg naar San Paolo, vind je nog wel wat aardige barretjes, winkeltjes en pizzeria’s. Op wedstrijddagen maken straatverkopers de sfeer, getooid met talloze souvenirs en wapperende vlaggen, inclusief Maradona-prullaria.

Een bezoek aan een wedstijd van Napoli is sowieso een aanrader. In zijn crisisjaren trok de club begin deze eeuw schrikbarend weinig publiek, maar dat is flink verbeterd. De vermaarde Curva A maakt een geweldig kabaal. Kaartjes zijn geen probleem, mits je – zoals overal in Italië – een geldige legitimatie meebrengt. Een stadiontour is niet beschikbaar, maar in Italië heb je bijna altijd wel eens kans om even binnen te kijken.

foto: Antonio Balasco

De magie van de historie doet de rest. De sintelbaan waar Maradona zo vaak zijn ererondes liep, steevast omringd door een stoet van mensen, ligt er nog steeds. Ook het betonnen gangenstelsel onder de tribunes is er nog, zij het aangepast aan de tijd. De spelerstunnel is verplaatst, maar de oude opgang naar het veld is er nog. Er hangen wat oude foto’s en souvenirs, ook van Maradona, bedoeld als een kleine bedevaartplek.

Door een smalle betonnen gracht loopt Maradona in 1984 voor het eerst naar zijn publiek, omringd door beveiligers, op weg naar zijn presentatie. Die beelden geven het stadion het gevoel van een groot oud-Romeins theater, waar de gladiatoren onder de menigte door naar het strijdperk worden geleid. De volgepakte tribunes doen de rest: San Paolo leeft bovenal dankzij de mensen die er juichen, huilen, bidden en zingen.’

Lees meer in

Op zoek naar Maradona | Sjoerd Mossou | € 19,99 | bestel Op zoek naar Maradona via deze link direct bij Santos Magazine of via deze link bij bol.com

In Op zoek naar Maradona vind je diverse verwijzingen naar bijzondere beelden of memorabele momenten uit het leven van Diego. Er is nog oneindig veel meer, maar op deze pagina heeft de redactie van Santos Magazine het mooiste YouTube-materiaal verzameld.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ik heb weer graag meegedaan voor dit mooie boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *