Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ons leven is mooier dan literatuur

Al reizend door Puglia moeten we ons af en toe even in de armen knijpen. Dromen we niet? Nog geen drie maanden geleden zaten we ook wel regelmatig in Italië, maar nu we alle vrijheid hebben om door het land te reizen, voelt elke dag als een cadeautje. Ons kantoor past in een tas: met laptop, camera, telefoon, notitieboek en pen kunnen we overal werken. Op een terrasje, aan zee, soms even snel onderweg omdat we jullie mee willen laten genieten.

Die vrijheid is onbetaalbaar. Natuurlijk zijn er deadlines die gehaald moeten worden, afspraken die we willen nakomen, foto’s en artikelen die richting redacties moeten. Maar het is aan ons om te bepalen wanneer we dat op een dag doen. Lekker vroeg, bij een cappuccino, om daarna zorgeloos op pad te kunnen, of juist later op de dag, helemaal enthousiast en onder de indruk van alle moois dat we hebben gezien? Alles kan!

Tussendoor is er dan tijd voor een lekker uitgebreide lunch, een uurtje lezen in de zon of alvast een nieuwe route uitstippelen. Het mag duidelijk zijn: la vita è bella. Dat beseffen we eens te meer als we het boek Mijn leven is mooier dan literatuur ter hand nemen. Nog net voor vertrek in de koffer gestopt, maar hier valt de bedoeling van de titel meteen op zijn plek: ons leven is mooier dan dat we onder woorden kunnen brengen, mooier dan dat we voor jullie op kunnen schrijven. Maar ook: ons leven is op dit moment vooral mooi dankzij het schrijven. Gewoonweg omdat we erover schrijven, over waar het leven ons brengt. Het schrijven over onze levens, onze reizen, heeft ons hier gebracht, samen, op pad, ons brood verdienend met woorden, verhalen, mooie foto’s. En dat is onbetaalbaar.

Genoeg gelukkige woorden van ver weg nu, we willen jullie niet al te jaloers maken. Maar voor wie dat stiekem toch een beetje is geworden na dit stukje, een gouden tip: het zojuist genoemde boek Mijn leven is mooier dan literatuur. Een kleine filosofie van het schrijverschap, zo luidt de ondertitel, en zowel het kleine als het filosofische is wat dit boek over schrijven zo mooi maakt.

Mijn-leven-is-mooier-dan-literatuur-detail

Een klein fragment, over het begin van een boek:

‘In de roman De eeuwige stad van Nicolaas Matsier is een schrijver aan het woord die speciaal naar Rome is gereisd om in afzondering aan een nieuw boek te werken. Het verhaal begint als hij alweer terug is uit Rome, maar nog altijd heeft de verteller niet veel meer op papier dan een voornemen. Zijn voornemen om te schrijven is veranderd in een vloek die hem achtervolgt en hem plaagt met het besef: ik zou allang moeten zijn begonnen. Het zijn herkenbare gedachten. Ik had al veel verder moeten zijn. Ik wist toch wat ik wilde schrijven? Waarom heb ik dat dan niet gedaan? Maar is de verteller in De eeuwige stad werkelijk nog niet begonnen? Of is hij niet tevreden met het begin dat hij heeft gemaakt? Zit hij vast in het begin of is hij nog niet eens aan een begin toegekomen?

Wat houdt het precies in om aan een nieuw boek te beginnen? Begint het met de eerste letter die de auteur typt? Of begint het met dat vervloekte voornemen? Of met de eerste aantekeningen op de achterkant van een buurtfolder, rondslingerende envelop of juist in het daarvoor bestemde Moleskine-aantekenboekje? Of nog daarvoor, met een mijmering over een observatie, uit het raam starend in de trein of dagdromend onder de douche?’

Deze korte passage was voor ons, al rijdend door Puglia, aanleiding voor vele gesprekken. Want ja, waar begon het? En waar begint elke keer weer een nieuw stukje? Houden we vast aan een begin of gooien we het makkelijk weer overboord? De conclusie is duidelijk. Schrijven is gewoon beginnen met een paar eerste woorden, een indruk, een gevoel. Die eerste woorden zijn vaak het lastigst, maar inmiddels weten we dat ze vaak toch in de loop van het verhaal verdwijnen – dus waarom zou je er dan te lang bij stilstaan? Het geheel, daar gaat het om – en daar wil je je begin dan best voor opofferen, uiteindelijk.

De conclusie: schrijven is soms hard werken, maar over het geheel genomen ervaren we tijdens het schrijven een heerlijke vrijheid. Het is een onmisbaar onderdeel van ons leven geworden – een leven dat dankzij deze basis mooier is dan literatuur.

Lees meer in

Mijn-leven-is-mooier-dan-literatuur

Mijn leven is mooier dan literatuur
Jannah Loontjens
ISBN 9789026326394
€ 18,95
uitgeverij Ambo

Bestel Mijn leven is mooier dan literatuur via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *