Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

10x thrillers in Toscane

Voor iedereen die niet snel bang is vandaag een lijstje met tien thrillers die zich in Toscane afspelen. Nagelbijten gegarandeerd!

De naam van de roos – Umberto Eco
William van Baskerville, een geleerde Franciscaner monnik uit Engeland, vertrekt in 1327 als speciaal gezant van de keizer naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus. Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen: in de abdij worden zeven misdaden gepleegd. William, een voormalig inquisiteur, wordt door de onderzoekskoorts bevangen. Steeds dieper dringt hij door tot de geheimen van de abdij…

2 Moord in Toscane – Helene Nolthenius
Helene Nolthenius schreef net als Umberto Eco over een middeleeuwse kloosterbroeder die min of meer bij toeval een detectiverol aanneemt. Uit de speurtochten van Lapo Mosca, zoals de broeder heet, koos Nolthenius twee van de spannendste verhalen, die zich afspeelden in 1352 en 1358: Geen been om op te staan en Als de wolf de wolf vreet… Pikant detail is dat alle misdaden die Nolthenius beschrijft echt gebeurd zijn. Wees dus gewaarschuwd!

3 Hannibal – Thomas Harris
Eigenlijk moet je dit boek pas lezen nadat je in Florence bent geweest, want anders durf je er misschien niet meer heen. Zeker is in elk geval dat je een keer extra over je schouder kijkt als je ’s avonds over de Florentijnse keitjes wandelt…

Zeven jaar zijn verstreken sinds de beruchtste seriemoordenaar aller tijden ontsnapte uit gevangenschap. Dr. Hannibal Lecter waart nog steeds rond, genietend van de smaken en geuren van een weinig behoedzame wereld. Maar FBI-agente Clarice Starling is haar ontmoetingen met Hannibal nog lang niet vergeten – en zijn raspende stem spookt nog steeds door haar dromen. Ook Mason Verger herinnert zich dr. Lecter. Hij was zijn zesde slachtoffer. Veger is de schatrijke eigenaar van een varkensslachtimperium en wordt geobsedeerd door wraak. Vanuit zijn beademingsapparaat heeft Verger een wereldwijd web gesponnen. Maar om de doctor te vangen, heeft hij een exquis en onschuldig ogend lokaas nodig; datgene wat Lecter het beste smaakt…

4 Het monster van Florence – Douglas Preston
De jacht op de seriemoordenaar die Thomas Harris inspireerde tot Hannibal Lecter – voor wie één zo’n monsterlijk spannend avontuur in deze prachtige stad nog niet genoeg is!

Tussen 1974 en 1985 werden in de heuvels rond Florence zeven stelletjes vermoord. De politie arresteerde in de loop der jaren meer dan tien mogelijke daders – die allemaal weer werden vrijgelaten. Talloze levens werden verwoest door geruchten en valse beschuldigingen. Maar het Monster van Florence bleef onvindbaar.

In 2000 verhuisde Douglas Preston met zijn gezin naar een dorpje net buiten Florence. Toen hij zich in de geschiedenis van zijn huis verdiepte, bleek het vlak bij een van de moordplekken te liggen. Preston nam contact op met de misdaadjournalist Mario Spezi, die zich jarenlang in de moordzaken had vastgebeten. Spezi had wel een idee in welke kring de seriemoordenaar gezocht moest worden. Samen besloten ze een poging te doen het Monster te ontmaskeren. Hun controversiële onderzoek viel niet in de smaak van de Italiaanse autoriteiten. De auteurs werden zelfs verdacht van medeplichtigheid en verduistering van bewijzen. Preston is sindsdien persona non grata in Italië – maar het boek werd een regelrechte bestseller.

5 Huis van stilte – Sabine Thiessler
Dat Toscaanse huizen vaker een bloederige geschiedenis met zich meedragen, weet ook Sabine Thiessler. In haar eerste boek, Huis van stilte, ontdekt een paddenstoelenzoeker in een eenzaam gelegen oud boerenhuis in Toscane een verschrikkelijk toegetakeld lijk. Het blijkt Sarah te zijn, de Duitse vrouw van trattoria-eigenaar Romano. Haar keel is doorgesneden – maar waarom? Deze brute moord is nog maar het begin van een onheil dat lang hiervoor al onafwendbaar was.

Twintig jaar eerder is Sarah namelijk samen met Romano uit Berlijn weggevlucht om te ontkomen aan haar relatie met een geniale, maar gewelddadige muzikant. In het idyllische Toscane, waar Romano geboren is, beginnen ze een nieuw leven en openen ze een kleine trattoria. Maar hun geluk duurt maar kort; al spoedig raakt hun zoontje na een tragisch ongeval geestelijk gehandicapt. Om dit grote ongeluk het hoofd te bieden, begint Sarah overspelige relaties met verschillende mannen. Ze geeft zich over aan een gevaarlijk leven en realiseert zich niet dat ze langzaamaan door het verleden wordt ingehaald. Het noodlot, dat indertijd in Berlijn begon, neemt als in een klassieke Griekse tragedie bezit van Sarah tot in haar dood. En nog veel verder…

6 De Toscaanse tuin – Mark Mills
Maar ook buitenshuis liggen genoeg bloedstollende verhalen voor het oprapen, zoals blijkt in De Toscaanse tuin. Adam Strickland, student aan Cambridge University, krijgt in 1958 een speciale opdracht van zijn professor: hij moet een scriptie schrijven over een beroemde zestiende-eeuwse Toscaanse tuin. Deze tuin blijkt echter niet zomaar een tuin te zijn. Al gauw ontdekt Adam dat de tuin iets mysterieus heeft, iets ongrijpbaars. Signor Docci, de eigenaar van de vreemde en grillige tuin, heeft de tuin aangelegd ter ere van zijn vrouw – waarschijnlijk nadat hij haar heeft vermoord.

Tegelijkertijd ontspint zich een ander intrige. Adam maakt kennis met de oude signora Docci, wier oudste zoon werd doodgeschoten door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. En de derde verdieping van de Toscaanse villa, waar die moord plaatsvond, is sindsdien net zo hermetisch afgesloten als de tuin waarover Adam wil schrijven. Twee ruimten, bevroren in de tijd. Maar wat is het verband? Verleden en heden, liefde en intrige vermengen zich in dit uitdagende mysterie, dat een levendig beeld schetst van de ervaring van een onschuldige buitenlander tijdens de onzekere jaren in het naoorlogse Italië.

7 Schijngestalten – Corine Hartman
Florence blijkt populair als plek waar misdaadverhalen zich afspelen. Je kan je er op een zonnige zomers dag weinig bij voorstellen, maar Corine Hartman weet net als Christobel Kent (zie Ciao tutti van 7 mei 2010) zelfs bij een temperatuur van veertig graden af en toe kippenvel over je hele lijf te toveren…

Anne den Hartogh staat niet te popelen om een week naar Florence te gaan. Haar ouders wonen in de Toscaanse hoofdstad, omdat haar vader er baanbrekend onderzoek doet naar de ziekte multiple sclerose. Anne is er met haar oudere zus uitgenodigd om haar vaders vijfenzestigste verjaardag te vieren. Ze houdt van de historische cultuurstad en ook wel van een feestje, maar ze verlangt absoluut niet naar het gezelschap van haar zus en om een heel andere reden ziet ze er als een berg tegenop haar moeder weer te zien.

Tijdens haar vaders feest in een luxe kasteel in de bergen van Rufina krijgt Anne de schrik van haar leven als ze met een dode wordt geconfronteerd. Vreemd genoeg meent iedereen met wie ze haar schokkende ontdekking wil delen dat ze zich moet vergissen. Voor Anne volgt een eenzame zoektocht naar de waarheid. Een zoektocht die haar niet alleen in levensgevaar brengt, maar ook de beangstigende vraag opwerpt: wat doe je als de werkelijkheid een nachtmerrie wordt?

Ook Hartmans In vreemde handen speelt zich in Toscane af. Tegen de achtergrond van het idyllische Toscaanse landschap wordt de spanning met de pagina voelbaarder. Diane is met haar man Robbert en dochter Lieke geëmigreerd naar Toscane om daar een hotel te gaan runnen. Ze hebben zich perfect voorbereid. Ze kennen de taal, hebben alles zorgvuldig geregeld en niets staat hun geluk in de weg… denkt ze.

De droom van een zorgeloos bestaan in een aangenaam klimaat verandert echter in een angstaanjagende nachtmerrie als iemand hun plannen dwarsboomt. Als Diana ontdekt wie er verantwoordelijk is voor het leed dat haar gezin treft, betekent dat niet het einde van het drama. Integendeel: Diana wordt op gruwelijke manier met zichzelf en haar verleden geconfronteerd. Een verleden, dat ze juist wilde ontvluchten. Is ze in staat om, koste wat het kost, haar gezin te redden? En zichzelf?

8 De nacht van de zwarte rozen – Nino Filastò
Ook de misdaadromans van Nino Filastò spelen zich af in Florence. De hoofdrol is steeds weggelegd voor advocaat Corrado Scalzi. In De nacht van de zwarte rozen heeft advocaat Scalzi eigenlijk geen zin om zich te verdiepen in de bedreigingen waarmee de louche zakenman Carrubba geconfronteerd wordt. Toch zal hij erbij betrokken raken. Op zijn kantoor krijgt Scalzi bezoek van Carol Ellroy, vriendin van de Amerikaanse kunsthistoricus Wayne James die verdronken is in de haven van Livorno. Carol weigert aan zelfmoord of een ongeluk te geloven. Wayne James was namelijk net als de bedreigde Carrubba geïnteresseerd in de aankoop van enkele sculpturen van Modigliani. Zou dat hem noodlottig zijn geworden?

Corrado Scalzi speelt eveneens de hoofdrol in Filastò’s andere thrillers, Nachtmerrie met dame en Overmacht.

9 Scarabeo – Michele Giuttari
De Toscaanse hoofdstad wordt in Scarabeo evenmin gespaard. Florence wordt opgeschrikt door een reeks wrede, gruwelijke misdrijven, die niets met elkaar te maken lijken te hebben. Vervolgens ontvangt het hoofd van het rechercheteam, Michele Ferrara, de ene raadselachtige brief na de andere, waarin hij met de dood wordt bedreigd. Twee meisjes zijn verwikkeld in een vurige relatie. Een priester en een Amerikaanse journalist hebben één ding gemeen: een vervreemdende schoonheid. Wat verbindt al deze mensen en gebeurtenissen met elkaar? Het onderzoek van Ferrara leidt tot antwoorden, maar ook tot een verontrustende ontknoping.

Michele Ferrara speelt ook de hoofdrol in Giuttari’s tweede boek, Verzwegen. Een meisje blijkt te zijn gestorven aan een overdosis, maar de politie kan haar niet identificeren. Een journaliste komt om terwijl ze enkele mysterieuze gebeurtenissen in de mijnen van Carrara onderzoekt en een man wordt vermoord – vermoedelijk een crime passionel. Onderwijl is er in Toscane een hevige machtsstrijd gaande tussen de Albanese maffia en de Cosa Nostra.

Allemaal routine voor commissaris Michele Ferrara, en er lijkt geen enkel verband tussen deze uiteenlopende zaken. Maar toch… Ferrara komt er langzaam achter dat er wel degelijk iets is wat deze gebeurtenissen met elkaar verbindt. Een aaneenschakeling van geweld en dood, die ook Ferrara zelf – op meer dan één manier – zal weten te raken.

10 Het Medici geheim – Michael White
Ook tijdens de laatste Toscaanse thriller blijven we in Florence. In de crypte van de familie De’ Medici onderzoekt Edie Granger met haar oom Carlin Mackenzie de gemummificeerde lichamen van de machtigste Italiaanse familie van de Renaissance. De vondst van een onbekend zwart object in het lichaam van Cosimo De’Medici heeft grote gevolgen. Voor Mackenzie is het de meest belangwekkende en bedreigende ontdekking uit zijn carrière – zijn leven is hij niet meer zeker. Voor Edie is de vondst het begin van een bezeten en levensgevaarlijke zoektocht. Met spectaculaire wendingen verweeft Michael White het heden met het verleden – zodat je helemaal vergeet dat je gezellig voor de caravan zit te lezen…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Een boek wat ik zeker ga lezen is “Een liefde van Dino Buzzati” maar ook neem ik mee van “Nicolo Ammanti het boek Ik ben Bang”. Naast algemene boeken ben ik ook een thrillerliefhebber en neem ik mee het boek van Andrea Camilleri De loop der dingen” en last but not least “Ontmoeting bij de Ponte Vecchio van Christobel Kent”. Helaas duurt de vakantie maar 2 weken anders nam ik nog veel meer boeken mee van Italiaanse schrijvers!! Geweldige literatuur.

  2. Het boek dat ik zeker zal meenemen om te lezen is Hannibal van Thomas Harris. Lekker spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *