Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Langs de wijngaarden van Italië

Het najaar is bij uitstek de tijd van het jaar om een tocht te maken langs de wijngaarden van Italië. Dat kan uiteraard in het echt, in een mooi klassiek Fiatje, met als het even kan open ramen waardoor de zon nog even op je blote huid kan stralen en de herfstgeur naar binnen waait, maar dat kan ook gewoon vanuit je luie stoel, thuis, of zelfs onderweg naar je werk.

wijn-druiven-herfst-Toscane-wijngaarden-Italië (3)

Sommelier Marie Florence van Es neemt je in haar boek mee op pad langs de wijngaarden van Italië. Ze vertelt over oude druiven en nieuwe technieken, over bijzondere wijnen en wijnstreken, unieke druivenrassen en recente ontwikkelingen in de Italiaanse wijnwereld.

Marie Florence: ‘De wijnbouw heeft zich de afgelopen dertig jaar spectaculair ontwikkeld. Je kunt echt spreken van een wijnrevolutie. Vooral de meer dan 350 autochtone druivenrassen zorgen voor unieke wijnen met een eigen karakter.

wijn-druiven-herfst-Toscane-wijngaarden-Italië (2)

Sommige rassen waren in de vergetelheid geraakt. Ongeveer twintig jaar geleden kreeg men weer oog voor het belang van deze bijzondere druivensoorten, die alleen in Italië voorkomen. Ook in Nederland groeit de belangstelling voor wijn van deze druivenrassen die op het nippertje voor uitsterven zijn behoed.’

Wij gingen al lezend en likkebaardend met Marie Florence mee op pad, naar wijnstreken waar men soms al meer dan tweeduizend jaar wijn maakt. We lazen eerst over Toscane, omdat we daar nu even zijn. Uiteraard ontmoeten we oude bekenden, zoals de Chianti Classico en de Vernaccia di San Gimignano. Maar we kwamen ook oog in oog te staan met een voor ons nieuwe wijn, de Pomino DOC. Nog nooit geproefd, hoewel het, zo lezen we, al een vecchietto is:

‘De Pomino was al bekend in de achttiende eeuw, want de wijn wordt genoemd in het wijndecreet uit 1716. De wijngaarden waar de druiven voor de Pomino groeien, liggen op de hoogste heuvels van Toscane. De druiven krijgen veel zon, zodat ze goed rijpen. De grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zorgen voor goede zuren en elegante aroma’s in de wijn.

De wijngaarden waren al in de negentiende eeuw beplant met diverse Franse druivenrassen, waaronder Cabernet, Merlot, Pinot Nero en Chardonnay. De rode wijn is een mengwijn van Sangiovese, Pinot Nero en Merlot. Pomino is echter vooral bekend om de witte wijn, gemaakt van Pinot Bianco, Pinot Grigio en/of Chardonnay. Het gebruik van Chardonnay was in de negentiende eeuw opmerkelijk, want de Toscaanse traditie kende eigenlijk alleen Trebbiano toscano.’

Wineglass and basket of grapes. Lavaux region, Switzerland

Dat gaan we zo eens proeven, op een Toscaans terrasje met het boek onder handbereik, om te genieten van meer dan één wijn tegelijk. Salute!

Ook lekker toeren langs de wijngaarden van Italië – of er thuis bij wegdromen? De Wijngids Italië – Ontdekkingstocht langs alle wijnstreken (een geactualiseerde herdruk van Langs de wijngaarden van Italië) kost € 22,50 en is te bestellen via bol.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *