Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lago di Garda – Een meer vol verhalen

Lago-di-Garda-meer-vol-verhalen-Evert-de-Rooij

Jawel, een nieuw boek over het Gardameer! Evert de Rooij, van wie eerder een boek over Le Marche verscheen bij Uitgeverij Edicola, beweert dat nog lang niet alles gezegd is over dit bekendste meer van Italië, waar zich nogal wat afgespeeld heeft. Zo vertellen de kastelen een verhaal van wisselende heersers, oorlogen en geweld. Napoleon Bonaparte en zijn opvolger Napoleon III raakten in de buurt van het meer slaags met de Oostenrijkers. De bloedige Slag bij Solferino was zelfs aanleiding om het Rode Kruis op te richten. En in Salò leidde Benito Mussolini tijdens de laatste oorlogsjaren een operettestaat. Al die historische gebeurtenissen lieten hun sporen na in het landschap. En in dit boek. Een klein voorproefje!

1. Kastelen & forten rond het meer
Al in de Romeinse tijd was er sprake van fortificaties langs de oevers van het meer, maar die hebben de tand des tijds niet overleefd. Toch zijn er nog heel wat kastelen, forten en ruïnes van burchten te zien in de plaatsen rond het meer. In de meest noordelijk gelegen stad van het meer, Riva del Garda, wordt de Giro dei Castelli gestart, die je naar onder meer Malcesine, Torri, Lazise, Peschiera, Sirmione en Desenzano voert.

Gardameer-Villafranca

2. Napoleon & het Risorgimento
In de buurt van het Gardameer kraaide de Franse haan victorie. In de Slag bij Rivoli joeg de jonge Napoleon Bonaparte in 1797 de Oostenrijkers terug over de Alpen, maar die sloegen in 1814 hard terug. In de zeer wrede slag bij Solferino en San Martino was Napoleon III in 1859 de troepen van Keizer Frans Jozef de baas. Nog steeds vind je sporen van deze gebeurtenissen terug in het landschap.

Gardameer-San-Martino

3. Mussolini & de Republiek van Salò
In 1943 werd in Salò de Republiek van Salò, uitgeroepen, een fascistische marionettenstaat met zijn hoofdkwartier in Salò en Gardone Riviera. Veel van de gebouwen die destijds gebruikt werden door de Duitsers en hun Italiaanse handlangers staan nog altijd overeind. Net als het Vittoriale, het absurdistische hoofdkwartier van de oorlogszuchtige dichter Gabriele D’Annunzio.

Gardameer-Caserma

4. Vino & Olivo in Bardolino
De streek rond Bardolino, aan de oostkant van het meer, is befaamd om zijn wijn en olijfolie. Wie wat wil leren over de wijnbouw en de productie van olijfolie komt hier aan zijn trekken, want er is een Museo del Vino en een Museo dell’Olio d’Oliva. Aan de andere kant van het meer vind je in Limone de Limonaia del Castèl, waar de citroenteelt centraal staat.

Gardameer-Bardolino

5. Heilige plaatsen rond het Gardameer
Devotie en kunst gaan hand in hand in de Santuario’s rond het Gardameer. Het vanouds zeer Roomse Italië telt veel van dit soort heilige plaatsen. De meeste liggen verscholen in het groen of tegen steile hellingen aangeplakt. Ook in de buurt van het Gardameer wemelt het van heilige huisjes, zoals de Madonna della Corona, de Madonna del Frassino en de Madonna di Montecastello. 

Gardameer-Madonna-Corona

Het boek Lago di Garda – Een meer vol verhalen is uitbundig geïllustreerd en bij elk stadje worden naast de belangrijkste bezienswaardigheden ook gastronomische tips gegeven. Evert de Rooij raadt in zijn zeer afwisselende boek de lekkerste restaurantjes, barretjes en gelateria’s aan. Gauw op pad!

Lago-di-Garda-meer-vol-verhalen-Evert-de-Rooij

Lago di Garda – Een meer vol verhalen
Evert de Rooij
ISBN 9789491172557
€ 19,95
uitgeverij Edicola

Bestel Lago di Garda – Een meer vol verhalen via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Jááááá, besteld!!! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *