Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Il caffè sospeso – dagelijkse wijsheid in kleine slokjes

In Napels bestaat al sinds jaar en dag de traditie van de caffè sospeso (letterlijk: koffie in de wacht). Als je in Napels een caffè bestelt, kun je twee kopjes koffie afrekenen. Het ene kopje drink je zelf op, het andere kopje, de sospeso, kan dan later op de dag door een arme Napolitaan worden genuttigd. Hoewel de traditie van de caffè sospeso vandaag de dag lang niet meer door iedere Napolitaan in ere wordt gehouden, is het voor toeristen erg leuk om te zien hoe op de bestelling van een gewone koffie en een caffè sospeso wordt gereageerd. Wedden dat een caffè sospeso bij iedereen in de smaak valt?

Toen ik in december in Napels was begreep ik van de meeste barista’s dat de caffè sospeso steeds minder wordt aangeboden (en geaccepteerd – de Napolitanen betalen liever hun eigen koffie!). Aangezien ik daar licht teleurgesteld op reageerde (ik vind het namelijk een erg sympathieke gewoonte), raadde de eigenaar van het barretje waar ik dagelijks mijn eerste cappuccino dronk me het boek Il caffè sospeso van Luciano de Crescenzo aan. Deze Italiaanse schrijver, acteur en regisseur heeft een enorme passie voor filosofie en voor zijn geboortestad Napels. Il caffè sospeso bevat allerhande artikelen, beschouwingen en anekdotes die De Crescenzo tussen 1977 en 2007 heeft geschreven voor verschillende dagbladen en tijdschriften.

Met Il caffè sospeso biedt De Crescenzo de lezer een dagelijkse wijsheid in kleine slokjes, zoals hij het zelf zo mooi uitdrukt. Net zoals een espresso de geest stimuleert, wil De Crescenzo de lezer met zijn stukjes aan het denken zetten. Zoals hij in het voorwoord schrijft:

Een kopje koffie in Napels is iets heel anders dan een kopje koffie in Milaan. Een Napolitaans kopje koffie mag dan misschien slechts een minieme hoeveelheid lijken, het creëert wel altijd een maximale smaakbeleving. Probeer het maar uit als je me niet gelooft. Bovenal is koffie in Napels niet alleen een donkere vloeistof; het is een manier om vriendschap te sluiten. Laten we veronderstellen dat je op een dag een vriend tegenkomt in het centrum van Napels, op het Piazza dei Martiri bijvoorbeeld. Het minste dat je van deze vriend mag verwachten is dat hij je uitnodigt ergens een kop koffie te gaan drinken. Dit staat voor een Napolitaan gelijk aan heel vriendelijk gedag zeggen.

De hoofdstukken die volgen hebben precies hetzelfde effect als een klein slokje koffie uit Napels: ze zijn kort, maar zeer smaakvol en ze stijgen direct op naar je hersenen om die even op een gezonde manier bezig te houden.’

Il caffè sospeso

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *