Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het zusje van vroeger

Op 22 augustus schreef ik over het manuscript Cappuccino na elven, waarmee Edward Hendriks via de website TenPages.com een uitgever probeerde te vinden. Dat is inmiddels gelukt; op 4 oktober 2010 zijn alle aandelen van Cappuccino na elven verkocht. Dat betekent dat het boek ook echt wordt uitgegeven. Maar voor het zover is, moet het natuurlijk nog wel worden afgeschreven. Als het zover is, horen jullie dat natuurlijk als eerste, maar vandaag eerst een ander manuscript dat via TenPages.com de weg naar de lezer probeert te vinden.

In het vliegtuig dat me van Rome naar Amsterdam bracht, was ik niet de enige met een hele stapel leeswerk dat voor de landing doorgewerkt moest worden. Naast me zat een Italiaans ogende vrouw driftig te strepen in een enorme stapel A4’tjes. Nieuwsgierig keek ik een beetje mee, of eigenlijk las ik stiekem de eerste alinea’s. Dat smaakte wel naar meer, dus voorzichtig vroeg ik wat die enorme stapel was. Een boek dat ze aan het redigeren was wellicht?

Mijn buurvrouw knikte enthousiast en vertelde dat ze al een deel van haar manuscript op TenPages.com had geplaatst. Haar stapel A4’tjes vertelt het verhaal van Silvana Scaglione, begin veertig, is de jongste uit een gezin met vier kinderen. Silvana is in Nederland geboren, in een Italiaans familie waar vader het volgens Italiaanse traditie voor het zeggen heeft. Nadat eerst vader en vervolgens moeder overlijdt, ontstaat er een ware aardverschuiving in de hiërarchische verhoudingen binnen de familie. Silvana’s oudste broer Franco wordt sinds het overlijden van vader als hoofd van de familie beschouwd. Dat is een vanzelfsprekendheid waar niemand aan twijfelt. Wanneer ook haar moeder overlijdt komt het leiderschap van Franco op losse schroeven te staan. Het volgzame gedrag van Silvana verandert in gespannen verzet tegen het heersende leiderschap van Franco. Matteo, de andere broer, en zus Carmen zijn hiervan getuige, maar hebben niet de moed Silvana hierin bij te staan. Silvana gaat de strijd aan met Franco, met alle gevolgen van dien.

Ook Sandra Di Bortolo, zoals mijn buurvrouw bleek te heten, is in Nederland geboren en getogen en heeft hier dankzij haar Italiaanse vader een heel Italiaanse opvoeding gehad. Met haar roman Het Zusje van Vroeger geeft ze ons een kijkje achter de schermen bij een Italiaanse immigrantenfamilie thuis. Een klein fragment:

‘Mijn vader was in Italië de trotse eigenaar van een huis dat bestond uit één woonkeuken op de begane grond en één slaapkamer op de eerste verdieping, die via een gammele, houten buitentrap bereikbaar was. Wanneer ik spreek over een woonkeuken, schept dat misschien een verkeerd beeld. Er was geen stromend water, wel een gootsteen en een aanrecht met gaskookplaat. Water moesten we met emmers halen uit de stal aan de overkant. De koe, er stond er één, had wel stromend water. We mochten ons wassen bij een tante, die elders op het woonerf woonde, en er was buiten een WC. Het woord WC suggereert dat het om een toilet gaat, maar dat was helaas niet het geval. Er was geen water, hetgeen de W doet vermoeden. Het was een gat in de grond, waarboven het wemelde van de insecten en de spinnen. En er was geen licht, behalve dan het streepje licht dat overdag boven en onder de houten deur door scheen. ’s Nachts was het aardedonker en doodeng.

In de hele naaste omgeving woonden overigens alleen maar ooms en tantes. Het hele dorp was familie, hetzij van de kant van nonna, hetzij van de kant van nonno, mijn opa. Overigens beschikten de andere woningen wel allemaal over normaal sanitair, maar mijn ouders wilden hen niet continu lastigvallen. Daar werd dus niet geplast door ons…’

Wil je meer lezen, kijk dan op www.hetzusje.nl. Hier vind je ook een link naar de website van TenPages.com, waar je de eerste 22 pagina’s van het boek kunt lezen. Als je dan net zo enthousiast bent als ik, kun je vervolgens  aandelen in Sandra’s boek kopen.  Dan is Sandra weer een stapje dichter bij het uitgeven van haar boek!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *