Home » Boeken: Lezen over Italië » Het grote vuur
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het grote vuur

‘Iets geschreven hebben maakt dat je je voelt als een leeggeschoten geweer, nog schokkend en heet; je hele zelf hebben uitgestort en niet alleen alles wat je van jezelf weet maar ook wat je vermoedt en veronderstelt, en ook de schokken, de spo­ken, het onbewuste – dat hebben gedaan met een lang duren­de spanning en inspanning, met dagenlange behoedzaamheid en siddering en plotselinge ontdekkingen en mislukkingen en zien hoe het hele leven op dat punt verstijft – merken dat dat allemaal niets is tenzij een menselijk teken, een woord, een aanwezigheid het opneemt, het verwarmt – en sterven van koude – roepen in de woestijn – alleen zijn als een dode, dag en nacht.’

Aldus mijmerde Cesare Pavese, op 27 juni 1946, over het schrijven van Het grote vuur, een roman die sinds kort, na meer dan zestig jaar, dankzij uitgeverij Karaat eindelijk in het Nederlands vertaald is.

Het grote vuur gaat over een man, een vrouw, onbeantwoorde liefde, en een verzwegen verleden. Het is een prachtige schets van een broze relatie, maar het is ook een zeer persoonlijk verhaal, dat symbool staat voor hoe mensen worden bepaald door hun afkomst en omgeving. Een verhaal dat toont hoe teder en hoe wreed liefde kan zijn.

In de nadagen van haar relatie met Giovanni ontvangt Silvia een dringend bericht: ze moet zo snel mogelijk terugkeren naar haar geboortedorp. Ze vraagt Giovanni haar te vergezellen naar de familie die ze al jaren niet gezien heeft. Omdat Giovanni hoopt dat hun relatie daardoor weer zal opbloeien, accepteert hij meteen. Samen reizen ze naar het Italiaanse platteland, naar het dorp waar Silvia opgroeide, en naar haar moeder en stiefvader, die ze ooit, om voor Giovanni onbekende redenen, ontvlucht is. Daar aangekomen is niets wat het lijkt, en komt de liefde tussen beiden nog meer onder druk te staan. Maar beetje bij beetje lijkt Giovanni Silvia’s verleden te doorgronden.

De hoofdstukken worden vanuit wisselend perspectief geschreven. Dat is niet toevallig; ze werden ook door verschillende personen geschreven. Cesare Pavese en Bianca Garufi wisselen elkaar af, met respectievelijk Giovanni en Silvia als verteller.

Bianca Garufi is zevenentwintig wanneer ze in 1945 bij de Italiaanse uitgeverij Einaudi in dienst treedt. De oorlogsjaren – die ze als actief verzetslid heeft meegemaakt – zijn voorbij, en nog niet lang geleden heeft ze haar eerste roman afgerond, zodat ze op de juiste plek lijkt te zijn terechtgekomen: Einaudi is een frisse uitgeverij, geleid door jonge schrijvers als Giulio Einaudi, Leone Ginzburg en Elio Vittorini, die haar in 1933 hebben opgericht, als tegenreactie op de fascistische censuur in Italië. Binnen afzienbare tijd zullen er grote literatuurvernieuwers in het fonds van de uitgeverij opduiken, zoals Sciascia, Calvino en Natalia Ginzburg, maar nu, in 1945, is Einaudi nog de speeltuin van een ander: Cesare Pavese. De auteur van de reeds gepubliceerde romans Jouw land en Het strand heeft een leidende functie in de Romeinse dependance, waar Garufi als secretaresse aan de slag gaat.

Meteen raakt Pavese gefascineerd door de tien jaar jongere vrouw met Siciliaans bloed, die hij omschrijft als: ‘exotisch’, ‘bescheiden en trots’, ‘vertrouwd en tegelijkertijd mythologisch’, in staat hem ‘puur geluk te brengen’ en hem ‘zijn ziel onder ogen te doen zien’. Grootse, maar toch niet opmerkelijke woorden voor Pavese, die nogal snel van een vrouw gecharmeerd is. Met dit soort superlatieven doet Garufi haar intrede in Paveses leven. Maar ze duikt ook direct op in diens literatuur, waar ze de rol van muze blijkt te vervullen: Pavese schrijft voor Garufi de gedichten uit De aarde en de dood en draagt de verhalenbundel Gesprekken met Leuco aan haar op.

Het grote vuur is daarmee niet alleen een prachtige roman, maar tevens het resultaat van een unieke samenwerking, die nu gelukkig ook voor de Nederlandse en Vlaamse lezers beschikbaar is. Van de eerste tot de laatste pagina is het genieten!

Het grote vuur
Cesare Pavese & Bianca Garufi
vertaald door Evalien Rauws & Luc de Rooy
ISBN 9789079770069
€ 16,90
uitgeverij Karaat

De citaten in dit artikel zijn afkomstig uit het nawoord bij Het grote vuur, dat je via deze link in zijn geheel kunt lezen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *