Home » Boeken: Lezen over Italië » Galg en rad – misdaad door de eeuwen heen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Galg en rad – misdaad door de eeuwen heen

Vanaf morgen giert de spanning weer door alle boekhandels en bibliotheken van Nederland. Juni is namelijk de Maand van het Spannende Boek, een maand vol avontuur, moord, spanning en sensatie – op papier welteverstaan.

Het thema van de Maand van het Spannende Boek is dit jaar historische misdaadverhalen. Hier weten Italianen wel raad mee; ze lijken het genre te hebben uitgevonden. Het grote voorbeeld waarop veel boeken terug te voeren zijn is namelijk Umberto Eco’s meesterwerk De naam van de roos.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Italiaanse duo Monaldi & Sorti is gevraagd om het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek 2011 te schrijven. Het schrijversechtpaar schrijft literaire historische thrillers die zijn gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen en bestaande historische personages.

Het eerste boek van Monaldi & Sorti, Imprimatur, werd door het Vaticaan niet bepaald gewaardeerd. De onthullingen rondom de zeventiende-eeuwse paus Innocentius XI leidden tot felle, vijandige recensies. Dat kwam grotendeels doordat het echtpaar in het eerste boek onthulde dat paus Innocentius XI in het diepste geheim de protestantse Nederlandse stadhouder Willem III had gesteund, zodat deze in 1689 zijn katholieke schoonvader Jacobus II van de Britse troon kon stoten. Een onthulling die wel heel ongelegen kwam, aangezien het Vaticaan van plan was om paus Innocentius heilig te verklaren. Dat kon toen uiteraard niet doorgaan, en dat moet zeker kwaad bloed hebben gezet binnen het Vaticaan.

Maar de nachtmerrie waarin Monaldi & Sorti terecht waren gekomen, was nog niet afgelopen. Vlak na het verschijnen begon de Italiaanse uitgever namelijk ook terug te krabbelen. Hoewel er honderdduizenden exemplaren van het eerste boek werden verkocht (een teken dat de Italianen toch wel willen weten hoe het nu zit met de macht van het Vaticaan), weigerde uitgeverij Mondadori, die overigens in handen is van de familie Berlusconi, een tweede druk in gang te zetten. Ook andere Italiaanse uitgeverijen hadden plotseling geen interesse meer en weigerden het schrijversduo onderdak te verschaffen. Wat de reden was voor die plotselinge weigering, laat zich natuurlijk wel raden, maar helaas werd er nooit een officiële toelichting gegeven.

Monaldi & Sorti lieten zich echter niet uit het veld slaan. Ze verhuisden naar Wenen en besloten het volgende boek dan maar niet meer in Italië uit te brengen. Inmiddels wordt de Italiaanse editie door hun Nederlandse uitgever op de markt gebracht– een uniek gegeven! Het is overigens gelukkig niet zo dat Monaldi & Sorti in Rome met de nek worden aangekeken. In het Vaticaan of de Vaticaanse archieven mogen ze dan niet meer komen, maar de Italianen zelf zouden de auteurs liefst in Rome houden.

De auteurs besloten naar het buitenland te verhuizen omdat ze moeite hadden met de verstikkende sfeer die in Italië rondom hen en hun boeken was ontstaan. ‘We hadden behoefte aan een nieuwe omgeving, een nieuwe stimulans om verder te gaan met ons literaire werk. Het is niet zo dat mensen in achterkamertjes een actie hebben beraamd om ons monddood te maken. Zo werkt macht niet, gelukkig ook niet in Italië.’

Monaldi & Sorti

Monaldi zegt zelfs: ‘Aan de beslissing van Mondadori om ons boek niet meer uit te geven, hoeft zelfs geen telefoontje uit het Vaticaan of uit het presidentieel paleis te zijn voorafgegaan. In Italië heerst een cultuur waarin je aan een subtiel signaal genoeg hebt om te weten wat je te doen staat. Een negatieve recensie op het juiste moment op de juiste plaats en je staat met lege handen.’

Maar toch, de macht van het Vaticaan reikt ver. Een pikant detail dat misschien niets zegt maar wel de moeite van het vermelden waard is – of heb ik al voor aanvang van de Maand van het Spannende Boek teveel thrillers gelezen? Oordeel zelf, maar vreemd is het wel! Hoewel het schrijversduo er dan wel zelf voor heeft gekozen om naar Wenen te verhuizen en niet werd verbannen, zoals de dichter Ovidius overkwam, die in de klassieke oudheid door keizer Augustus naar Tomi werd gestuurd, werd de priester uit Castelgandolfo die het echtpaar heeft gehuwd na de publicatie van Imprimatur vanuit het niets overgeplaatst naar precies datzelfde stadje aan de Zwarte Zee… Zoals ik al schreef, oordeel zelf…

Terug naar de Maand van het Spannende boek. Wie de komende weken (om precies te zijn van 1 tot en met 30 juni) voor € 12,50 aan Nederlandse boeken koopt, krijgt Versluiering cadeau, een bloedstollende historische thriller die zich afspeelt in Parijs, in 1647. De opvoering van een Italiaans melodrama aan het Franse Hof zorgt voor spanningen. Er breekt een opstand uit die de monarchie van haar macht ontdoet. Werd de opera gebruikt om een machtswisseling te forceren? De jonge castraat Atto Melani komt op het spoor van een samenzwering die de geschiedenis van Frankrijk en Europa zal veranderen.

Een klein voorproefje:

‘Morgen gaan we van boord in de haven van Livorno.
Daarmee zal onze derde, zwaar geteisterde reis naar Parijs afgelopen zijn. Ik geloof niet dat we zo gauw weer teruggaan naar het Franse hof.

Terug in Florence, na de Orfeo, twee jaar geleden, kregen we na krap vier maanden de opdracht om weer uit te zeilen naar Frankrijk. De derde keer in nog geen drie jaar.
Ik was graag thuisgebleven. Maar de jonge Atto ging zonder veel gesputter, ja, met geestdrift aan boord.
Hij had niet begrepen wat ons te wachten stond. En, moet ik toegeven, nog minder had ik dat.

Als ik nu vanaf de brug van de galei de bekende horizon aftuur, met mijn hart bij mijn huis in Pistoia, bij mijn gezin, ga ik in gedachten weer naar die tijd van onze tweede reis twee jaar terug, wat nu zo lang geleden lijkt.

We hadden elk stukje van het raadsel aan het licht gebracht, we hadden alles in de hand, maar de scherpte om het te begrijpen ontbrak. Niemand van ons besefte wat we in de vingers hadden.’

Als dat naar meer smaakt, dan is er niet alleen het hele verhaal van Versluiering om vanaf morgen naar uit te kijken. Begin juli verschijnt het vierde deel in de reeks die startte met Imprimatur, met de titel Mysterium. De serie zal uiteindelijk bestaan uit zeven delen. Na Mysterium volgt Unicum. De titels van de twee laatste boeken houden de auteurs nog geheim.

Voor wie nog nooit van de serie gehoord heeft en dus alle eerdere delen nog tegoed heeft: hoofdpersoon van de verhalen is Atto Melani, castraat en tevens diplomaat en spion in dienst van de Zonnekoning. Na Imprimatur volgden Secretum en Veritas, en komende zomer dus – na lang wachten – Mysterium. Uiteraard zal ik daar in juli nog nader over berichten.

     

Het schrijversduo schrijft naast deze serie ook een romancyclus over Salaì, de geadopteerde zoon en assistent van Leonardo da Vinci. Genoeg leesvoer voor de zomervakantie, zeker als je bedenkt dat Monaldi & Sorti – net als ik – houden van lekker dikke boeken.

Uiteraard zijn er afgelopen weken ook veel andere Italiaanse thrillers verschenen die een plaats in de koffer verdienen. De komende weken op Ciao tutti dan ook extra veel aandacht voor thrillers van Italiaanse bodem en thrillers die zich in Italië afspelen, met onder andere een nieuw boek van Corine Hartman en van Suzanne Vermeer, maar ook Het Medici Mysterie en De tuin van Puccini. Dat wordt nagelbijten!

P.S. Zie ook het lijstje Toscaanse thrillers dat ik vorig jaar samenstelde en dat nog steeds goed is voor een spannende vakantie!

Ciao tutti voor de tweede keer genomineerd voor de Travvies Award
Ja, je leest het goed, ik kreeg woensdag 25 mei het heuglijke nieuws dat Ciao tutti voor de tweede keer (!) genomineerd is voor de Travvies Reiswebsite Awards!

De Travvies Awards zijn een nieuwe websiteverkiezing, waarbij 99 geweldige reiswebsites meedingen naar een award. Er zijn zes verschillende categorieën. Ciao tutti is genomineerd in de categorie Reisverslagen. De Travvies Awards worden uitgereikt door StedenTripper.com.

Tot en met 7 juni kun je je stem uitbrengen (liefst op Ciao tutti natuurlijk) via http://www.stedentripper.com/travvies/

Grazie mille enne… zeg het voort!

Saskia

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

 1. Wat geweldig Saskia, maar gezegd mag worden dat je het ook meer dan verdient! En… natuurlijk had ik al op je gestemd hoor! Hoe kan het ook anders!

  Tanti auguri e in bocca al lupo!

 2. Hallo Saskia,

  Kan je mij helpen aan de Italiaanse versie van het boek Secretum? Het is niet
  meer beschikbaar bij de uitgever.

  Met vriendelijke groet,

  Elles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *