Home » Boeken: Lezen over Italië » Emily’s Romagna
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Emily’s Romagna

Kunsthistorica Emily de Klerk liet als reisleidster tal van Nederlanders kennismaken met de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Hoe vaker ze er kwam, hoe meer ze gefascineerd raakte door de historische personages die deze regio kleur hebben gegeven én door alle culinaire lekkernijen en wetenswaardigheden die daarmee verbonden zijn.

Al dat moois en lekkers bundelde ze in een handzame reisgids, die als titel Emily’s Romagna kreeg:

Emily's-Romagna-Emily-de-Klerk

Emily: ‘Wist je bijvoorbeeld dat het de middeleeuwse studenten uit Bologna waren die de mortadella wereldberoemd hebben gemaakt? Of dat de naam van de Grana Malatesta kaas verbonden is met Sigismondo Malatesta, die in Rimini een intrigerende kerk voor zijn maîtresse liet bouwen? En heb je wel eens het favoriete worstje van Lucrezia Borgia gegeten, dat tot op de dag van vandaag op het menu staat in Ferrara, waar deze femme fatale als hertogin haar laatste dagen sleet?’

Emily's-Romagna-Emily-de-Klerk-5 Emily's-Romagna-Emily-de-Klerk-6

Het mooiste verhaal is wellicht dat van Galla Placidia, de dochter van keizer Theodosius de Grote. In haar mausoleum in Ravenna schitteren kleurrijke Byzantijnse mozaïeken:

mausoleum-Galla-Placidia-Ravennaherder-mausoleum-Galla-Placidia-Ravenna

In Bertinoro (vlak bij Cesena) liet ze een heel andere erfenis achter. Emily: ‘Het verhaal gaat dat Galla Placidia hier eens op bezoek was en van de lokale witte Albana-wijn geproefd zou hebben, die geserveerd werd in een eenvoudige aardewerken kruik. Ze was zo onder de indruk van de ‘witte nectar’ dat ze uitgeroepen zou hebben dat deze wijn zo nobel was dat ze uit een gouden beker gedronken moest worden. De naam Bertinoro zou nog steeds aan die legendarische uitspraak herinneren: ‘Berti in oro’, oftewel ‘Ik drink je in goud’.’

Nog veel meer van dit soort letterlijk en figuurlijk heerlijke verhalen en wetenswaardigheden lees je in Emily’s Romagna. Een buonissimo voorbereiding van een bezoek aan ‘de buik van Italië, zoals deze lekkerste regio van de laars ook wel genoemd wordt.

Emily's-Romagna-Emily-de-Klerk-2

Emily’s Romagna – Een reis door de geschiedenis en gastronomie van Emilia-Romagna | Emily de Klerk | ISBN 9789082467406 | € 17,95 | Emily’s Romagna is in beperkte oplage gedrukt en alleen direct bij de auteur te bestellen

Ga je tussen 13 en 17 januari 2016 naar de Vakantiebeurs in Utrecht? Daar kun je in de stand van Bologna Foods proeven van specialiteiten uit Emilia-Romagna én het boek aanschaffen. Op 16 en 17 januari is Emily zelf aanwezig om het boek eventueel van een persoonlijke noot te voorzien.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *