Home » Boeken: Lezen over Italië » Een schitterend gebrek
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een schitterend gebrek

Vorige week schreef ik over het boek De vrouwen van Casanova en hier in Venetië duikt zijn naam regelmatig op, tijdens wandelingen door de stad en tijdens gesprekken met Venetianen en toeristen. Nieuwsgierig geworden naar Casanova duik ik op een koude februarimiddag een gezellig Venetiaans koffiebarretje in, bestel ik een warme chocolademelk en verlies ik me in Een schitterend gebrek van Arthur Japin, misschien wel het mooiste liefdesverhaal dat ik ooit heb gelezen.

Op een groot feest nabij Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in zou gaan als ’s werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Zij beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord of een blik uit Casanova’s leven, een verraad dat zijn kijk op vrouwen voor altijd heeft bepaald.

In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven.

Het begint wanneer Lucia, vele jaren later, Casanova bij toeval opnieuw tegen het lijf loopt in Amsterdam. Hij heeft er geen weet van dat zij het is omdat ze haar door de pokken mismaakte gezicht onder een sluier verbergt, en hij probeert haar te veroveren op de van hem bekende wijze.

Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie: haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Giacomo, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en haar werk als hoer. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning geen verraad was maar een daad van liefde. Ze wilde zijn carrière niet dwarsbomen. Ten slotte verricht zij de truc die hem verlost van zijn herinnering aan haar en die haarzelf bevrijdt van haar verleden.

‘Ik heb toen niet gehuild. Daar heb ik weleens spijt van. Nadat ik Giacomo voorbij de bocht van de weg tussen de heuvels van Pasiano had zien verdwijnen, heb ik geen traan gelaten. Het zou zo’n zoet verdriet zijn geweest, zo meisjesachtig hevig; zo’n diepgevoeld alleen maar doodwillen, waarin geen plaats is voor iets anders, even absoluut als zich een tel later de euforie over ons toekomstig weerzien alweer zou hebben aangediend. Ik had mijn longen leeg kunnen snikken, woedend op het lot in plaats van op mijzelf. De volgende ochtend zou ik gesterkt zijn opgestaan, misschien zelfs als enigszins tegen het ergste bewapend. Later ja! Later was alleen de gedachte aan zijn handpalm, die mijn geliefde ten afscheid tegen het achterraam van de koets had gelegd, al genoeg om mij te breken, maar toen was de dood al een keer aan mij voorbijgegaan zonder een uitweg te willen bieden.

Meteen na Giacomo’s vertrek begon een drukte waarin er voor mijn rouw gewoon geen ruimte was. Nog diezelfde middag kwam Adriana’s oude mentor de tuinkamer binnen terwijl ik het bed van mijn lief stond af te halen. Mijn plakkerige haar en opgebonden rok sloegen monsieur De Pompignac zichtbaar uit het lood, maar hij herstelde zich en liet weten mij de volgende ochtend om tien uur in de bibliotheek te verwachten. Daarop vroeg hij mij een van mijn voeten op het bed te zetten. Vol ongeloof bestudeerde hij het eelt en vertrok met hangende schouders.’

Wees wel gewaarschuwd: als je eenmaal in Een schitterend gebrek begint, kun je niet meer stoppen. Zoek dus net als ik een Venetiaanse ober die je af en toe van een nieuwe kop warme chocolademelk en een schaaltje met koekjes voorziet, zodat je het verhaal in één ruk uit kunt lezen. Als je dan daarna over de vele bruggetjes van de stad dwaalt, weet je dat Venetië nooit meer hetzelfde zal zijn – het is nog mooier, nog mysterieuzer dan voorheen!

Een schitterend gebrek
Arthur Japin
ISBN 9789029573641
€ 12,50
uitgeverij De Arbeiderspers

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Inderdaad een schitterend boek en nu voor maar een klein prijsje. Ik was na het
    lezen zowaar trots dat ik Lucia ben gedoopt.
    Lucie

  2. Prachtig boek van een fantastische schrijver!

  3. Ik vind het een van de mooiste boeken die ik heb gelezen. Een boek dat ik nog een keer ga lezen en inderdaad nu voor 10 euro te koop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *