Home » Boeken: Lezen over Italië » Een opgeruimde kunstenaar
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een opgeruimde kunstenaar

In de museumwinkel van Palazzo Blu vond ik een heel bijzonder boek: L’arte a soqquadro, dat minstens zo fascinerend was als de tentoonstelling die ik even daarvoor gezien had. In dit boek is de Zwitserse kunstenaar Ursus Wehrli namelijk aan het opruimen geslagen in een aantal bekende kunstwerken.

Op de cover van het boek zien we al hoe hij de bezem door de slaapkamer van Van Gogh haalde. Bij het pointillistische schilderij Grande Jatte van George Seurat heeft hij alle puntjes bij elkaar geveegd en ze netjes opgeborgen in een plastic zak; het blikje van Warhols Campbell-soep is zorgvuldig platgetrapt zodat het zo min mogelijk plek inneemt bij het vuilnis. En wat te denken van een bord soep met vermicelli? Juist, Wehrli rangschikt de vermicelliletters netjes op alfabet. Geniaal!

Wehrli ging ook aan de slag met een kunstwerk van Keith Haring, wiens grote muurschildering in Pisa gisteren op Ciao tutti figureerde. Wehrli ruimde een kleiner, abstracter werk van deze graffitikunstenaar netjes op, kleur bij kleur:

Ook Kandinsky heeft eraan moeten geloven:

 

Hoewel de achterliggende gedachte natuurlijk steeds hetzelfde is, slaagt Wehrli erin je bij elk kunstwerk of elk voorwerp dat hij onderhanden heeft genomen toch weer te verrassen. Van bakje friet tot sterrenstelsel, van dennennaald tot zwembad – Wehrli’s opruimwoede weet overal te fascineren.

Neem snel een kijkje op zijn website of koop zijn nieuwste boek, dat recent in het Nederlands is verschenen:

Opruimen, dat is (de) kunst
Ursus Wehrli
ISBN 9789076168494
€ 14,90
uitgeverij De Harmonie

Bestel Opruimen, dat is (de) kunst! via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *