Download gratis de Ciao tutti app

Een Italiaans familiediner vol drama

Wees gewaarschuwd als je met kerst nog een familiediner gepland hebt staan: na het lezen van Volgende keer bij ons, het nieuwe boek van Marian Mudder, kijk je daar misschien heel anders tegenaan…

Wanneer Iris haar veel jongere vriend Rig meeneemt naar een familiediner in Italië om haar vaders verjaardag te vieren, worden de verhoudingen op scherp gezet. Het duurt niet lang of iedereen valt terug in het oude gedragspatroon: haar vader vindt vooral zichzelf leuk, maar heeft niets te melden, haar moeder probeert alles zo perfect mogelijk te houden, haar zus Sonja is haar charmante botte zelf en haar broer Boef is nog net zo onaangepast als vroeger. En dat alles onder het genot van veel te veel drank.

Op subtiele en minder subtiele wijze brengen ze Iris aan het twijfelen over haar relatie met een jongere man en over zichzelf, terwijl ze voor het eerst echt gelukkig is. Bovendien worden er familiegeheimen onthuld waardoor alle leden van de familie hun ware aard zullen moeten laten zien. Iris is als de dood dat Rig haar ware aard zal zien nu hij haar familie leert kennen.

Volgende keer bij ons is een ironisch en zwart-komisch relaas over verlangen naar liefde en geluk en de knellende familiebanden die dat verhinderen. Een fragment:

‘We zitten in de serre, het fijnste plekje van het huis, vooral om drie uur ’s middags wanneer de zon er pal in schijnt. De zon heeft een rustgevende uitwerking op me en doet mijn zorgen wegsmelten. Als ik zachtjes sudderend in de zon zit, kan het gebeuren dat alles van me afvalt en dat de wereld voor korte tijd stil is. Dan kan het gebeuren dat de wereld mijn vriend is. Een veilige vriend, bij wie het goed toeven is.

Het zijn momenten van geluk waar ik bewust van wil genieten, omdat de wereld niet zo vaak stilstaat. De wereld gaat bijkans ten onder, de beschaving zoals we die kennen staat op het punt van instorten, maar hier in mijn serre is er rust. Zielsgelukkig word ik ervan. Het is het moment dat ik me graag opkrul op de bank waar ik nog een streepje zon pak, dan kies ik een onderwerp waar ik es lekker over ga zitten nadenken.

Zo heb ik ooit het bladerdeeg uitgevonden. In gedachten zag ik het voor me; de flinterdunne, knapperige laagjes deeg en vroeg me af hoe het gemaakt zou worden. Ik bedacht hoe het deeg uitgerold zou moeten worden en er dan telkens een laagje vet op aangebracht zou moeten worden om het vervolgens te vouwen en uit te walsen. Later keek ik in het kookboek en warempel, het klopte. En zo heb ik dus eigenlijk het bladerdeeg uitgevonden. Het bestond al, maar dat is een kleinigheid.

‘Zullen we buiten gaan zitten?’ vraagt Sonja.
‘Ik zit hier net zo lekker in het zonnetje.’
‘Koukleum.’
‘Ik ben geen koukleum, ik heb het graag warm.’
‘Mag ik dan de deur op een kiertje zetten?’ Ze wappert met haar handen om zich heen.
‘Ik heb een opvlieger.’

Ander onderwerp.
‘Zal ik een kopje thee zetten?’
‘Ja, lekker. En doe er een glas koud water bij.’

Ik loop naar de keuken, zet de waterkoker aan en slaak een zucht.

De dag begon zo heerlijk. Er is niets heerlijker dan wakker worden door het gezang van de vogeltjes die vertellen dat de zon schijnt, that it’s gonna be a bright sunny morning. Wakker worden uit een diepe ontspannen slaap met rugspieren die aanvoelen als natte vaatdoekjes, zo slap en zacht. Ik hoorde vinkjes en een kranige merel die op het dak uit volle borst tekeerging. Het zachte geruis van de bomen achter in de tuin. De rustige ademhaling van Rig die naast me lag te slapen.

Wake up you sleepy head
Put on some clothes, shake up your bed
Put another log on the fire for me
I’ve made some breakfast and coffee

Ik laat een paar blaadjes Buddha Amacha-thee in de kopjes vallen. Het is een bijzondere thee en kost € 19,95 per ons, maar dan heb je ook wat. Deze thee vraagt om een rustige wijze van zetten, geen kokend water, want dan verbrandt het tedere blad. De thee wordt gemaakt van hortensiabladeren die worden gedroogd op bananenbladeren, wat de thee een intens zoete smaak geeft. Japanners kennen er magische krachten aan toe, zoals het uitbannen van kwade geesten. Hoe toepasselijk op deze zonnige dinsdagmiddag.’

Lees meer in

Volgende keer bij ons
Marian Mudder
ISBN 9789022998632
€ 17,95
A.W. Bruna

Bestel Volgende keer bij ons via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *