Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een goedgevuld pak koffie

Koffie is de enige drug die over de gehele wereld legaal gebruikt wordt. Ze brengt troost, schept gezelligheid, lijmt brokken en maakt wakker. In het zeer origineel vormgegeven boek Koffie dist Marc Kregting talloze anekdotes en weetjes op, die hij op unieke wijze met elkaar verbindt. Koffie is een heerlijke dosis reportages, gedichten, koffiekortingsbonnen, vragen, feuilletons en illustraties met in de hoofdrol koffie in alle soorten en maten.

Koffie 2

Een klein stukje over koffiebenamingen:

‘Voor bepaalde stervelingen biedt het verzieken van het klimaat fantastische vooruitzichten. Indien op termijn Italië een woestijn wordt en West-Europa de mediterrane temperaturen met het hele zwikje overneemt, gaan de Lage Landen een ware koffiebeschaving beleven. Is hierop gespeculeerd met de pre-emptive strike van de profetische blik door Senseo of haar zusje Sarista? Ergens in die namen zingt het beloofde land van de koffie, waarop kenners fehlleisten als ze weten: ‘Senseo, dat staat voor Vinex, voor twee kinderen en een hond, voor bouwketen en wachtkamers: efficiënt en gemakkelijk’.99 Vinex klinkt even Italiaans. Zouden de bouwheren van Nederland gondels door hun nijver uitgebaggerde slootjes zien gaan?

In het beloofde land zijn op een inwonertal van zo’n 60 miljoen meer dan 200.000 espressobars. Ze worden steeds vaker uitgebaat door Aziaten, zoals in de Lage Landen frietkramen door mediterrane vaklui.

In de vendetta met de Senseo-Sarista-familie weet Nespresso evenzeer hoe het zijn grand cru’s moet noemen, in aflopendheid van sterkte: ristretto, arpeggio, roma, decaffeinato intenso, livanto, capriccio, volluto, cosi, decaffeinato. En Starbucks kan er helemaal wat van. Er is wel gezegd dat je er alles kunt krijgen wat je over warme dranken weet te verzinnen en eindigt op -ino, behalve Alpacino. Daarnaast werd opgemerkt dat deze keten ze serveert met excessief authentieke en lokale ervaring, zij het zonder pit of smaak. Dit latte-complex voor kosmopolitische liberals heet meteen een nieuwe klassentegenstelling te indiceren, waarin de hardwerkende christelijke Tea Party-aanhanger moet opkomen voor de ware way of life. Uit het Starbucks-jargon puilt onderwijl evengoed de globalisering van het Italiaans. Niet alleen in termen van soort e.t.q., maar inzake kwantiteit.

Loopt er ook een weg naar Rome vanuit Babel?’

Maak een lekker kopje koffie en lees verder in

Koffie

Koffie
(luxe paperback in een koffiepak)
Marc Kregting
ISBN 9789028424920
€ 29,90
uitgeverij Wereldbibliotheek

Bestel Koffie via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *