Home » Boeken: Lezen over Italië » De zon is het probleem niet
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De zon is het probleem niet

bijzondere-kijk-zuid-Italie

Hoe ziet de wereld er in het echt uit? Met die vraag ging schrijver Daniël Rovers de afgelopen jaren telkens weer op pad. In De zon is het probleem niet bezoekt hij onder andere Napels, Agrigento en Lampedusa.

Met een scherpe en melancholische blik brengt Daniël Rovers de wereld in kaart. Vaak doet hij plekken aan waarvan hij zich afvraagt wat een mens daar in hemelsnaam te zoeken heeft. En juist daardoor stuit hij op waarheden die aan de schrijftafel niet te vinden zijn, maar waar hij vervolgens de mooiste zinnen over optekent. Soms wil je een stukje wel drie keer lezen, gewoon omdat het zo prachtig op papier staat.

De-zon-is-het-probleem-niet-Rovers

Een fragment dat Rovers’ reis van Napels naar Agrigento beschrijft:

‘De Napolitaanse evenknie van Jean-Paul Belmondo wijst me in de bus op weg naar het station op het gevaar van zakkenrollers, en het eerste wat ik denk is dat hij er een is. Het station zelf ligt verscholen achter de bouwput van de metro en ik moet rennen om mijn trein te halen.

Compartiment 7 deel ik met vijf leden van een Siciliaanse familie die naast al hun koffers ook een koelbox verse Calabrische mozzarella mee naar huis nemen. Het gezin bestaat uit een bazige, broodjesuitdelende moeder van een jaar of vijftig, haar echtgenoot, het type dat elke zaterdag bij wijze van weekendsport zijn auto wast, zijn broer (ze hebben dezelfde kin en dezelfde ogen), een man die graag hetzelfde zou doen maar zich vooralsnog geen auto kan veroorloven, en diens zoon, een slungelige jongeman van eind twintig in een krappe verwassen spijkerbroek met een kapotte rits. Waarschijnlijk heeft hij een geslachtsziekte, want hij krabt voortdurend aan zijn kruis.

Het oudste familielid is oma, een bejaarde vrouw met dunnend, roodbruin geverfd haar, gekleed in een roze vest met daaroverheen een paarse wollen trui; ze heeft zich kennelijk voorgenomen in geen geval te sterven aan een voorjaarsverkoudheid. Als ze praat lijkt het of ze met een mobiele telefoon aan het bellen is, niet alleen doordat ze haar hoofd continu ondersteunt met haar rechterhand, maar ook doordat niemand van de aanwezige familieleden reageert als ze van achter die hand iets zegt.

Of ik goed over Sicilië wil schrijven, vraagt de autowassende broer, want de echte maffiosi zitten zoals iedereen weet in het noorden. Of ze nu Berlusconi of Prodi heten, die boeven zorgen er wel voor dat er genoeg voor ze overblijft, die vreten alles op wat hun voor de bek komt. ‘Mangare, mangare.’

Ondertussen propt hij met zijn hand een denkbeeldige hoeveelheid macaroni in zijn mond. Hij geeft het voorbeeld van zijn neef (de jongen met de kapotte rits), die bij de carabinieri wilde werken, maar om aangenomen te worden eerst een bedrag van rond de tienduizend euro diende te betalen. Corruptie: dat is een probleem waar politici eens iets aan moeten doen, vindt hij.

Ik probeer op mijn beurt over het oplevende nationalisme in Nederland te vertellen, waarvan de woordvoerders zich tegen allerhande migranten keren, of ze nu uit Griekenland, Italië, Polen, Afrika of Arabië komen, maar als ik het woord moslim laat vallen, begint de complete familie instemmend te knikken en zegt de vader tegen de zoon ‘contro musulmani’, en begint over de aanslagen op 11 september 2001 te vertellen. Veel verder komt de uitwisseling van standpunten niet, daarvoor is mijn Italiaans simpelweg veel te pover. De zoon vraagt aan zijn vader, als ik het goed begrijp, hoe iemand over Italië denkt te kunnen schrijven als hij de taal niet eens spreekt.

De trein rijdt langs de kust naar het zuiden en als je op een klapzitje in het gangpad plaatsneemt (zitjes die keihard tegen je vingers klappen als je bij het opstaan niet oppast) kun je kosteloos het azuurblauw van de Tyrrheense Zee aanschouwen.’

Lees meer in

De-zon-is-het-probleem-niet-Rovers

De zon is het probleem niet
Daniël Rovers
ISBN 9789028425712
€ 19,95
uitgeverij Wereldbibliotheek

Bestel De zon is het probleem niet via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *