Download gratis de Ciao tutti app

De tedere onverschilligen – een bijzondere vriendschap in Napels

kop tedere onverschilligen

Een jonge leraar verliest na een avontuur met een leerlinge zijn baan, zijn vrouw en zijn minnares. Hij neemt van iedereen afscheid en vertrekt naar Napels waar hij, na een brutale overval, met een duistere episode uit zijn verleden wordt geconfronteerd. Door een bijzondere vriendschap met de octopusvisser Dario, met wie hij de Golf van Napels verkent, krijgt zijn leven een nieuwe wending.

Een fragment
‘Ik begin te lopen, over een plein in aanbouw, door drukke straten, de zon brandt in mijn nek. In de gezichten van voorbijgangers zie ik trekken van Grieken, Etrusken, Romeinen, Noormannen en Arabieren. Ze zijn hier allemaal geweest. Ik moet rennen voor mijn leven als ik oversteek want stoplichten worden genegeerd. Rennen voor je leven betekent dat je wilt leven.

Een voetganger die vlak voor mijn ogen bijna omver wordt gereden, haalt gelaten zijn schouders op. Misschien is dat hetzelfde fatalisme waarmee de Napolitanen door de geschiedenis heen machthebbers hebben genegeerd. Waarmee ze de Vesuvius over zich heen hebben laten komen en aanvaarden dat het vuil zich op de hoeken van hun straten opstapelt. Spirituele meesters zouden het misschien wijsheid noemen. Voor mij is het pure onverschilligheid.

Ik kom in een smalle donkere straat die omhoog lijkt te lopen naar de horizon. Ik passeer winkels met bruidsjurken, Mariabeelden en limoncello. Ik zie bakken met vissen, roze plastic kinderscooters, muurkapelletjes en haastig met de hand geslagen kruisjes. Het lijkt een intocht van een verloren zoon. Of het afscheid ter gelegenheid van de laatste dag van zijn leven.

Ik passeer winkels met kerststalletjes. Jezus wordt hier iedere dag in veelvoud geboren en door zijn onbevlekte moeder uit pure eigenliefde opgeëist. De Jozeffen, Mara’s en herders zien eruit alsof ze doodmoe zijn van de herhaling. En zelfs de kindekes Jezus lijken niet meer in staat om te stralen. Maar de sinaasappels, citroenen, tomaten, wortelen en aubergines uit de miniatuurmandjes blaken van levenslust. En de zeebaarzen, kreeften, inktvissen en barbelen in de piepkleine stalletjes zien eruit alsof ze net gevangen zijn. Je kunt wel zien waar het bij de Italianen om draait.’

Lees verder in

De tedere onverschilligen

De tedere onverschilligen | Oscar van den Boogaard | ISBN 9789023473787 | uitgeverij De Bezige Bij | bestel De tedere onverschilligen via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *