Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De ring van vuur

Hoewel de Kinderboekenweek officieel gisteren is afgelopen, wilde ik jullie het volgende boek niet onthouden. Hoewel bedoeld voor kinderen, is het ook voor volwassenen een spannend verhaal, dat zich bovendien op de mooiste plekken van de Eeuwige Stad afspeelt:

29 december 1999. Het is nacht en in Rome holt een man als een gek langs de Tiber. In zijn hand draagt hij een bruin koffertje. Hij zoekt vier kinderen.

Op datzelfde ogenblik verlaten Elettra, Sheng, Mistral en Harvey zonder dat iemand het weet hun hotelkamer om de besneeuwde stad te gaan verkennen. Enkele uren eerder wisten ze nog niet eens van elkaars bestaan, maar als ze hebben ontdekt dat ze alle vier op 29 februari geboren zijn, zijn ze al snel onafscheidelijk.

‘Trastevere ziet eruit alsof de wijk met houtskool is getekend. Stil en roerloos verrijst het uit het witte tapijt van de sneeuw. Sobere gebouwen, schuine daken, donkere galerijen, op elkaar steunende dakgoten, scheve schoorstenen.
Allemaal in het duister.

De kinderen verlaten behoedzaam het hotel, laten de Santa Cecilia-kerk achter zich en lopen in de richting van de rivier. Hun voeten kraken op de het dichte sneeuwdek en zakken lichtjes weg in het wit.
Sheng is de enige van de vier die geen moment zijn mond houdt: hij heeft de badmuts van het hotel op zijn hoofd gezet om geen nat haar te krijgen, en hij wil de anderen overhalen om zijn voorbeeld te volgen. ‘Je ziet eruit als een halvegare, met dat ding op,’ oordeelt Harvey meedogenloos. Na de ontploffing en de stroomuitval is zijn stemming compleet omgeslagen. Hij lijkt rustiger en zelfverzekerder.

De kinderen komen uit op de Piazza in Piscinula, waar groepjes mensen staan te praten over wat er is gebeurd. Ze maken licht met de koplampen van hun auto’s, en ze wijzen naar de gebouwen die in het duister zijn ondergedompeld. Sommige mannen en vrouwen moeten lachen, anderen staan te klagen. Een cafébaas zit ineens zonder muziek. Een clubje studenten heeft de rugzakken ergens neergezet om een heftig sneeuwballengevecht te beginnen.

Elettra ziet een echtpaar dat wat achteraf staat en vraagt hen wat ze van de stroomuitval weten. ‘Trastevere zit zonder stroom,’ antwoordt de dame haar. ‘En ook de wijken Parioli en Esquilino. Maar er zijn ook wijken waar niets aan de hand is.’
‘Het komt allemaal door die ellendige tunnel,’ moppert de man, en hij begint een woeste tirade over wegwerkzaamheden. ‘Horen jullie dat kabaal niet?’

De kinderen spitsen hun oren, er klinkt een onophoudelijk getoeter, zij het ver weg. ‘Kun je je voorstellen hoe de toestand op de wegen nu is, met al die sneeuw en de stoplichten die het niet doen?’ Mistral ontwijkt een sneeuwbal en maakt er zelf ook een, die ze zomaar ergens op het plein smijt. ‘O jee. Geen goed idee,’ zegt Harvey. ‘Juist wel! Een geweldig goed idee!’ roept Sheng, terwijl hij naast Mistral gaat staan. Al gauw vliegen de sneeuwballen alle kanten op.

Zonder het licht van de straatlantaarns en de neonverlichting vormt de oude wijk van Rome een sprookjesachtig decor, met het labyrint van geplaveide steegjes en slapende gebouwen. ‘ Zullen we gaan kijken hoe de Tiber er in het donker uitziet?’ oppert Elettra als het gevecht even stil ligt.

Wanneer de rennende man hen even later langs de Tiber ziet lopen, twijfelt hij niet: zij zijn het. Hij geeft het koffertje met zijn waardevolle inhoud aan Elettra en verdwijnt.

‘Het eerste voorwerp dat Elettra uit het koffertje haalt is een kleine, zwart-witgeblokte paraplu. Ze legt hem op de vloer en constateert een beetje teleurgesteld: ‘Dat lijkt me gewoon een paraplu.’
Op een metalen plaatje aan een van de uiteinden van de stof staat:

ANTICO CAFFÈ GRECO
VIA CONDOTTI
ROMA

‘Gelukkig zit er nog meer in…’ mompelt Elettra.
Nu haalt ze een voorwerp tevoorschijn ter grootte van een appel, dat in een donkere doek zit gewikkeld. Er verspreidt zich een sterke kamfergeur door de ruimte.’

Aan de hand van de aanwijzingen in het koffertje doorkruisen de vier kinderen de Eeuwige Stad, van Trastevere tot Piazza di Spagna, van Torre Argentina tot Testaccio, van het architectonische hoogstandje Coppedè tot de San Clemente. Onderweg maken ze de meest wonderlijke dingen mee. Treed in hun voetsporen en beleef een onvergetelijk Romeins avontuur dat je de stad met andere ogen zal laten zien!

Naast het spannende verhaal maak je de belevenissen van de vier vrienden ook mee aan de hand van het foto- en plakboek dat in het midden van het boek is opgenomen, met full color foto’s, visitekaartjes, bonnetjes, plattegrondjes en andere aanwijzingen waardoor je zelf mee kunt speuren!

Wanneer de kinderen hun Romeinse avonturen hebben voltooid, wacht hen weer een nieuwe reis, ditmaal met bestemming New York. Wie er dan nog geen genoeg van heeft kan alvast uitkijken naar het derde en vierde deel in de Century-reeks, die zich respectievelijk in Parijs en Shanghai afspelen. Maar eerst de Romeinse belevenissen in De ring van vuur verslinden!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Klinkt als een leuk boek. Bedankt voor de tip.

  2. Mieke Sschepens

    Klinkt goed. Mooie tip !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *