Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Pizza Elementen – met pizzageheimen uit Napels & Rome

Stefan Tibben is een pizzaliefhebber pur sang. Wie is dat niet, denk je dan wellicht, maar bij Stefan gaat de liefde voor pizza verder dan bij de meeste anderen. Hij is er zelfs zo dol op, dat hij zijn website Italiëplein helemaal aan de pizza heeft gewijd. Hij doet er verslag van al zijn pizza-ervaringen, met name over het zelf maken van pizza’s, en verkoopt de allerbeste ingrediënten en tools voor wie zelf pizza wil bakken.

Af en toe stuit Stefan op een prachtig pizzaboek, vol tips voor wie de perfecte pizza wil bakken. Zo bracht hij drie jaar geleden het boek Bloem water gist zout passie uit, vol met recepten voor authentieke Napolitaanse pizza.

Na maandenlang gebakken en vertaald te hebben, is er nu De Pizza Elementen, een prachtig eerbetoon aan pizza in al zijn verschijningsvormen. Je maakt een reis langs de drie pizza-hoofdsteden, Napels (uiteraard nog altijd op nummer één als het op pizza aankomt), Rome en New York. De allerbeste pizzabakkers geven je persoonlijk tips om zelf thuis ook een perfecte pizza te kunnen bakken.

In het boek wordt veel aandacht besteed aan het maken van het deeg. Dat is en blijft immers de belangrijkste basis voor een goede pizza. Aan bod komen onder andere deeg met een korte rijstijd, deeg voor panpizza, deeg met langere rijstijden, deeg voor de Romeinse pizza al taglio en glutenvrij deeg.

Ook als thuisbakker kun je hiermee meteen aan de slag, want alle deegrecepten zijn ook geschikt voor de thuisbakker met een gewone keukenoven. Je hoeft dus niet per se een houtoven te hebben om perfecte pizza’s te maken.

Maar het blijft natuurlijk niet alleen bij deeg maken. Ook tomaat en mozzarella zijn onmisbare pizza-ingrediënten. Al lezend bezoek je dus ook een boerderij waar buffelmozzarella gemaakt wordt en ga je op zoek naar de beste Italiaanse pizza-tomaten.

Met al die basiskennis in je achterhoofd kun je aan de slag met de pizzarecepten die je eveneens in het boek vindt: van de klassieke Margherita tot een pizza carbonara, van pizza marinara tot de Ferdinando (met knoflook, oregano en pecorino), van de Pomodoro Royaal tot pizza met prosciutto en buffelmozzarella en van pizza met mortadella en pistacchio (onze nieuwe favoriet) tot pizza met worst en wodkasaus.

foto’s: Alan Weiner

De Pizza Elementen | Ken Forkish | foto’s: Alan Weiner | vertaald door Stefan Tibben | ISBN 9789082341737 | € 29,95 | te bestellen via Italiëplein of via bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

261 reacties

 1. Marijke Missione

  Ik wil dolgraag pizza maken voor mijn man en kids. Ik roep altijd de pizzeria is open! Dan weten ze dat ze een eigen pizza kunnen beleggen. Door ernstige gezondheidsproblemen komt dit minder vaak voor, maar deze zomer moet ik veel rust pakken èn vooral doen wat ik leuk vind. Laat dat nou koken zijn en met name de Italiaanse keuken! Dan kan ik de kanjers die me zo steunen weer eens verrassen.

 2. Wendy Groenhuijzen

  Mijn buurman heeft een pizza oven, dus ik wil eigenlijk gewoon met dit boek bij hem langs en dan ga ik lekker zitten en hij lekker bakken 🙂 Ik laat me graag verzorgen 😀

 3. Voor mijn ouders. Ze zijn al op leeftijd, maar ze zijn verzot van Italië en pizza’s. Ik zou ze dan ook heel graag willen verrassen met een versgemaakte pizza.

 4. Voor mijn man, met wie ik net getrouwd ben 🙂

 5. Oh HEERLIJK!!!❤️ Wij zijn hier in huis écht allemaal GRANDE pizza fan! Lijkt me dus uiteraard fantastisch om al dat lekkers zelf te maken ❤️❤️

 6. Angela Heijman

  Voor de familie van mijn man,mijn schoonzus,haar man kwam van sardinie en we koken de recepten van het eiland en waarom nu eens niet de pizza’s van Napels&Rome??????

 7. M.I. van Dijken

  Voor mijn man met wie ik 42 jaar getrouwd ben! Prachtige foto’s trouwens, daarom koop ik nog regelmatig kookboeken ,
  Bedankt en met vriendelijke groeten, M.I. van Dijken

 8. Wij zijn hier gek op pizza en bijna elke week eten wij deze wel. Uiteraard niet uit de diepvries, maar zelf gebakken.
  Mijn vrouw en 2 dochters zijn dan altijd van de partij en stellen zelfs andere afspraken hiervoor uit.

 9. Mijn vader bakte vroeger telkens pizza, ik wil hem graag deze zomer op een pizza verrassen, dat zal hij vast leuk vinden.

 10. Voor de allerliefste man op aarde, mijn verloofde, die naast mij zit en heeeeeeeeeel graag wil dat ik mee doe voor dit boek (terwijl ik stiekem hoopte op de snoepjes …).

 11. Heerlijk! Vaak bak ik pizza voor mijn meiden 🙂 Al maken we wel meestal hetzelfde. Meer variatie inspiratie zou erg leuk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *