Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Pizza Elementen – met pizzageheimen uit Napels & Rome

Stefan Tibben is een pizzaliefhebber pur sang. Wie is dat niet, denk je dan wellicht, maar bij Stefan gaat de liefde voor pizza verder dan bij de meeste anderen. Hij is er zelfs zo dol op, dat hij zijn website Italiëplein helemaal aan de pizza heeft gewijd. Hij doet er verslag van al zijn pizza-ervaringen, met name over het zelf maken van pizza’s, en verkoopt de allerbeste ingrediënten en tools voor wie zelf pizza wil bakken.

Af en toe stuit Stefan op een prachtig pizzaboek, vol tips voor wie de perfecte pizza wil bakken. Zo bracht hij drie jaar geleden het boek Bloem water gist zout passie uit, vol met recepten voor authentieke Napolitaanse pizza.

Na maandenlang gebakken en vertaald te hebben, is er nu De Pizza Elementen, een prachtig eerbetoon aan pizza in al zijn verschijningsvormen. Je maakt een reis langs de drie pizza-hoofdsteden, Napels (uiteraard nog altijd op nummer één als het op pizza aankomt), Rome en New York. De allerbeste pizzabakkers geven je persoonlijk tips om zelf thuis ook een perfecte pizza te kunnen bakken.

In het boek wordt veel aandacht besteed aan het maken van het deeg. Dat is en blijft immers de belangrijkste basis voor een goede pizza. Aan bod komen onder andere deeg met een korte rijstijd, deeg voor panpizza, deeg met langere rijstijden, deeg voor de Romeinse pizza al taglio en glutenvrij deeg.

Ook als thuisbakker kun je hiermee meteen aan de slag, want alle deegrecepten zijn ook geschikt voor de thuisbakker met een gewone keukenoven. Je hoeft dus niet per se een houtoven te hebben om perfecte pizza’s te maken.

Maar het blijft natuurlijk niet alleen bij deeg maken. Ook tomaat en mozzarella zijn onmisbare pizza-ingrediënten. Al lezend bezoek je dus ook een boerderij waar buffelmozzarella gemaakt wordt en ga je op zoek naar de beste Italiaanse pizza-tomaten.

Met al die basiskennis in je achterhoofd kun je aan de slag met de pizzarecepten die je eveneens in het boek vindt: van de klassieke Margherita tot een pizza carbonara, van pizza marinara tot de Ferdinando (met knoflook, oregano en pecorino), van de Pomodoro Royaal tot pizza met prosciutto en buffelmozzarella en van pizza met mortadella en pistacchio (onze nieuwe favoriet) tot pizza met worst en wodkasaus.

foto’s: Alan Weiner

De Pizza Elementen | Ken Forkish | foto’s: Alan Weiner | vertaald door Stefan Tibben | ISBN 9789082341737 | € 29,95 | te bestellen via Italiëplein of via bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

261 reacties

 1. Ik zou graag meedere pizza’s bakken voor mijn drie kinderen en deze zo gezond mogelijk maken, aangezien ze alle drie niet dol zijn op groenten

 2. Ik zou een pizza willen bakken voor mijn man John. Waarom? Omdat Italië onze eerste date was. We raakten in gesprek over reizen en hij gaf aan dat jij graag eens naar Rome wilde gaan….nou dat wilde ik ook graag….. dus ontstond het idee om samen te gaan. In het begin was voor hem de Italiaanse keuken een beetje wennen…..maar inmiddels voelt hij zich er helemaal thuis. Vorige maand naar emia romagna igeweest (onze 7e italie reis) en daar pasta leren maken. Hij vond het geweldig (terwijl het daarvoor was moet dat nou Echt?) Ik zou dus niets liever willen doen om samen pizza’s te leren maken….een stukje Italië bij ons op tafel zetten….

 3. Graag samen met mijn 3 zussen! We gingen vroeger altijd naar Italie op vakantie!

 4. Samen met mijn zoontje van twee jaar oud bakken we elke week home made pizza’s, zelf deeg maken, saus etc.!
  Ze smaken al aardig, nu de pizza oven nog en een boek is altijd van harte welkom.

 5. Th. Augustinus

  Wij zouden graag met onze kleinkinderen lekker pizza”s willen bakken, dus het6 boek zou goed van pas komen, Ciao

 6. Roos v. d. Heuvel

  Ik zou graag een pizza bakken voor een vriend. Hij ging vaak naar Italië, hij houdt van het Italiaanse leven en eten. Nu revalideert hij na een hersenbloeding. Hij heeft het zwaar. Een lekkere pizza zal hem helpen gemotiveerd te blijven om zijn oefeningen te doen.

 7. Mia Van de Velde

  In juli geven wij een feestje op zijn Italiaans. Het menu bevat gerechten net zoals een Italiaans reisje. Daar horen ook pizza’s bij. Dit boek zou meer dan welkom zijn.

 8. Ik wil pizza’s bakken voor mijn gezin, elke zondag maak ik een bijzonder recept en pizza heeft daar nog niet tussen gezeten dus wordt hoog tijd

 9. Mijn man is altijd proef-konijn , dus voor hem wil ik graag wat variatie en nieuwe smaken onder de aandacht brengen

 10. Hoe krijg je een puber actief in de keuken: samen pizza’s maken!

 11. Marjo de Kers

  Dan ga ik een pizza bakken voor mijn vriend, want hij eet er gemiddeld 1 per week en is er dol op.

 12. Mijn man en ik zijn allebei dol op Italiaans eten en dus ook pizza! Wat een heerlijke winactie.

 13. Jean-Paul van der Heijden

  Mijn vriendin is dol op spaghetti, lasagne en… pizza’s. Ik wil haar heel graag verrassen met een keur aan pizza’s.

 14. De kids prefereren pizza boven patat, dus die komt geregeld op tafel. Ben erg benieuwd naar de recepten.

 15. We hebben ieder jaar een party waar we allemaal iets te eten/drinken meenemen. Ik denk dat iedereen dolblij zal zijn met pizza.

 16. Ik zou ze heel graag bakken voor ons gezin. We eten regelmatig pizza, maar het lijkt me ontzettend leuk om gevarieerder voor de dag te komen.

 17. Erika van koert

  Heerlijk ! Lijkt me leuk om pizza te bakken met mijn zoontje zijn partijtje

 18. Ik gun dit boek aan mijn man, die al v.a. 12 maart mijn mantelzorger is na een ski-ongeval waarna een gebroken heup werd geconstateerd! Ik kan me geen betere persoonlijke verzorger voorstellen, niets is hem teveel!
  Omdat wij hierdoor niet op korte termijn naar Italië kunnen en mijn man een echte thuisbakker is en hij daar ook veel plezier aan beleeft, gun ik hem het boek ‘De Pizza Elementen’ echt, zodat hij het gevoel heeft dat Italië (met al zijn geuren, smaken enz.) naar ons komt!

 19. René Hogeveen

  Voor Kim en Trump kunnen ze een keer genieten bij mij zonder al die heisa

 20. Mariet Litjens

  Voor mijn lieve broer, die altijd een zelfgemaakte pizza meeneemt als hij mij bezoekt !

 21. Ik wil een pizza bakken voor mijn vader deze zomer

 22. ANOUK Nijmeijer

  Wij zijn al twee jaar in het bezit van een echte steenoven. Na twee jaar proberen en lol maken willen we graag onze pizzabakkunsten perfectioneren!
  En voor wie?
  Vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen. Maar ook meer culinaire gasten zullen aan tafel plaats nemen.

 23. Ik ga piazza’s bakken voor mijn twee dochters die daar heel blij van worden, lekker wat vriendinnetjes uitnodigen en samen lekker genieten van de diverse gemaakte smaken

 24. Natuurlijk bakken we onze “Pizza” zelf.
  De ingrediënten o.a. het echte italiaans meel en eigengemaakte tomatensaus plus de goede mozzarella een Italiaans pizza kan bereiden en natuurlijk de juiste benodigdheden bepalen de smaak van een echte Di Napoli pizza of een Romeinse pizza.
  En we weten het bijna zeker dat het pizza boek “DE PIZZA ELEMENTEN” ons weer een stuk verder
  op weg helpen om deze zomer nog lekkerder pizza’s te bakken.

 25. Frans Marijnissen

  Pizza bereiden en bakken is een passie. Ik doe het al jaren.
  Door ziekte heb ik bijna 3 jaar geen pizza’s kunnen maken maar nu ben ik weer zover dat het weer kan. Ik bouw mijn weber bbq dan om tot pizza oven middels een speciale ring en ik stook deze dan met echt hout. Hartstikke goed. Ik zoek natuurlijk ook al jaren naar het perfecte recept en als het klopt wat men over dit boek schrijft dan is het hierin te vinden.
  Mijn vrouw en kinderen watertanden al. Gr

 26. Ingeborg Albrecht

  Beste,

  Graag zou ik pizza’s met de kinderen willen bakken.
  Zelf kan ik dit niet door de opgelopen verkeersongevallen.
  Door die ongevallen zijn de kinderen al op zeer jonge leeftijd beginnen koken.
  Dit boek lijkt me een zeer mooi cadeau voor hen!

 27. Voor de man die er voor mij is nu ik door een rouwproces ga. Kook graag Italiaans voor hem, en een pizza gaat er zeker ook in!

 28. Patrick Janssen

  Voor mijn moeder. Ze kookt iedere avond een heerlijke avond voor mij. Op deze manier zou ik graag iets terug voor haar willen doen.

 29. Ik wil een pizza bakken voor mijn dochter die gisteren haar VWO-diploma heeft gehaald. We gaan dit jaar niet naar Italië op vakantie, maar zo haal ik Italië voor haar gewoon naar Brabant!

 30. Hoi! Ik zou graag dit boek winnen om pizza’s te bakken voor mijn lieve vriendinnen! Zij zijn allemaal geslaagd dit jaar voor het VWO, ik ben blijven zitten en moet dus nog een jaar. Maar wat lijkt het mij fantastisch om ze te verassen met een PIZZADINER voor ons allemaal!!
  Groetjes, Anke

 31. Graag zou ik samen met de jongste papa in de vakantie willen verrassen, met een zelf gemaakte pizza, als hij thuis komt na het werk. Maar eerst inspiratie opdoen op onze eerste vakantie naar Italie:)

 32. luc vanfleteren

  ben volop bezig met het aanleren van het pizza draaien met beide handen. nu nog de juiste ingredienten erop en smullen maar!! en dat kan perfect met dit boek denk ik

 33. Ik ga een pizza samen met mijn dochter van 10 maken. Ze vindt bakken erg leuk en is dol op pizza. Vooral de lekkere krokante rand van de bodem en de groente met gesmolten kaas.

  Ook leuk als we die in een buiten-oven kunnen maken. Dan krijg je helemaal een zomers, italiaans gevoel.

 34. Ik wil graag een pizza bakken voor mijn vriendin Nicolien (neefje en nichtje van 2 en 4 jaar noemen haar “tante Pizza”), omdat we vorig jaar in Napels de lekkerste pizza ooit geproefd hebben.

 35. Voor mijn gezin, ze zijn dol op pizza’s ,sinds ik Italiaanse kookles heb gehad komen er minder diepvries pizza’s. Ik wil daarom graag nieuwe tips en inspiratie hebben

 36. Ik maak graag een pizza voor voor mijn moeder en zusje.
  Ik vind een diepvries pizza altijd zo zout. Dat kan ik vast beter met dit boek 🙂

 37. Voor mijn beste vriendinnen. Een heerlijk pizza avondje samen 🙂

 38. Graag zou ik van een recept uit dit boek een paar pizza’s willen bakken voor mijn lieve ouders, beide 82, om hun te laten beleven hoe Italië “smaakt”. Op een zonnige dag worden de pizza’s dan gebakken in de tuin op de barbeque, lekker met een glas Prosecco erbij. Daarna trakteer ik hun op zelfgemaakte Tiramisu en we sluiten af met een espresso met misschien nog wel een Limoncello erbij. Zal een heerlijke dag worden om zeker nooit meer te vergeten.

 39. Mijn familie houdt van het Italiaanse, daarom wil ik mijn Italiaanse kookkunsten wat bijspijkeren met de elementen.

 40. Mijn zus en ik gaan om de week bij elkaar eten. We proberen regelmatig iets nieuws uit uit de italiaanse keuken waaronder ook diverse pizza’s. Dit boek zou vast en zeker weer nieuwe inspiratiebron kunnen zijn!

 41. Jeanette duineveld

  Ik zou een pizza willen bakken met mijn hele klas kinderen van 7, 8 jaar als afsluiting van een geweldig schooljaar .

 42. Pizza’s eten met vrienden en familie brengt Italië naar mijn eigen keuken…iedereen eet zich een beeld van dit prachtige land, waar goed en samen eten, essentieel is.
  Kom maar op met dat mooie boek……

 43. Omdat ik een ECHTE pizza wil leren bakken!!

 44. Graag zou ik uit dit boek pizza’s willen bakken samen met mijn kleinkinderen (van 4en 6), die altijd zeer geïnteresseerd bij het aanrecht staan om opa te helpen bij het bakken. Het liefst iets met een Italiaans tintje.

 45. Dineke Wiersema

  Ik zou graag een pizza bakken voor de liefde van mijn leven, mijn vrouw!

 46. Joyce Blume-Schulte

  Voor mijn allerliefste zoon Glenn & schoonzoon Mark, omdat zij ons (ouders en schoonouders) verleden jaar hebben getrakteerd op een fantastische reis naar Sicilië. De geur en smaak van een eigen gebakken pizza en een heerlijk koel glas limoncello zal ons weer in de vakantiesfeer kunnen brengen

 47. Ik zou graag pizza bakken voor al mijn collega’s van het Italiëteam van onze school. Met zo’n 13 collega’s begeleiden we ieder jaar de Italiëreis van onze leerlingen. Ik wil hen graag eens bedanken voor al hun inzet gedurende die 10 dagen door voor hen pizza’s te maken deze zomer.

 48. ik zou graag een pizza bakken voor mijn ouders die 47 jaar getrouwd zijn om ze te bedanken voor al hun liefde en steun.

 49. Ik heb een heel bijzondere beste vriendin! Mijn lieve moeder Silvia. Elke dag dat ik het moeilijk heb troost ze mij, haalt herinneringen op & spreekt me moed in. Wat hebben we vaak samen gehuild en gelachen. s’Avonds bij een versterkende kop thee mét een lekkere punt pizza erbij voel ik me meer met haar verbonden dan ooit. Je begrijpt dat ik enorm veel bewondering voor haar heb!!! Mamma gaat zelf ook door een donkere periode, is chronisch ziek en verdiend het om even in het zonnetje gezet te worden met een heerlijke pizza uit dit prachtige boek. En zo even de dagelijkse “ellende” te vergeten. Daarom doe ik heel graag mee in de hoop haar blij te kunnen maken. Met een bijzondere zelfgemaakte pizza, die ik maar wat graag voor haar klaarmaak deze zomer!

 50. voor mijn lieve vriend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *