Download gratis de Ciao tutti app!

De Pizza Elementen – met pizzageheimen uit Napels & Rome

Stefan Tibben is een pizzaliefhebber pur sang. Wie is dat niet, denk je dan wellicht, maar bij Stefan gaat de liefde voor pizza verder dan bij de meeste anderen. Hij is er zelfs zo dol op, dat hij zijn website Italiëplein helemaal aan de pizza heeft gewijd. Hij doet er verslag van al zijn pizza-ervaringen, met name over het zelf maken van pizza’s, en verkoopt de allerbeste ingrediënten en tools voor wie zelf pizza wil bakken.

Af en toe stuit Stefan op een prachtig pizzaboek, vol tips voor wie de perfecte pizza wil bakken. Zo bracht hij drie jaar geleden het boek Bloem water gist zout passie uit, vol met recepten voor authentieke Napolitaanse pizza.

Na maandenlang gebakken en vertaald te hebben, is er nu De Pizza Elementen, een prachtig eerbetoon aan pizza in al zijn verschijningsvormen. Je maakt een reis langs de drie pizza-hoofdsteden, Napels (uiteraard nog altijd op nummer één als het op pizza aankomt), Rome en New York. De allerbeste pizzabakkers geven je persoonlijk tips om zelf thuis ook een perfecte pizza te kunnen bakken.

In het boek wordt veel aandacht besteed aan het maken van het deeg. Dat is en blijft immers de belangrijkste basis voor een goede pizza. Aan bod komen onder andere deeg met een korte rijstijd, deeg voor panpizza, deeg met langere rijstijden, deeg voor de Romeinse pizza al taglio en glutenvrij deeg.

Ook als thuisbakker kun je hiermee meteen aan de slag, want alle deegrecepten zijn ook geschikt voor de thuisbakker met een gewone keukenoven. Je hoeft dus niet per se een houtoven te hebben om perfecte pizza’s te maken.

Maar het blijft natuurlijk niet alleen bij deeg maken. Ook tomaat en mozzarella zijn onmisbare pizza-ingrediënten. Al lezend bezoek je dus ook een boerderij waar buffelmozzarella gemaakt wordt en ga je op zoek naar de beste Italiaanse pizza-tomaten.

Met al die basiskennis in je achterhoofd kun je aan de slag met de pizzarecepten die je eveneens in het boek vindt: van de klassieke Margherita tot een pizza carbonara, van pizza marinara tot de Ferdinando (met knoflook, oregano en pecorino), van de Pomodoro Royaal tot pizza met prosciutto en buffelmozzarella en van pizza met mortadella en pistacchio (onze nieuwe favoriet) tot pizza met worst en wodkasaus.

foto’s: Alan Weiner

De Pizza Elementen | Ken Forkish | foto’s: Alan Weiner | vertaald door Stefan Tibben | ISBN 9789082341737 | € 29,95 | te bestellen via Italiëplein of via bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

261 reacties

 1. wlm bemelmans

  Voor mijn kleinzoon Eric waarmee wij afgelopen zomer een fantastische tijd in Rome hebben gehad,

 2. Miranda vd Hop

  Met het pizza recept van Stefan bak ik al aardige pizza’s . Maar zou het graag nog beter in de vingers krijgen . En voor wie ik dan bak? Natuurlijk voor mijn vriend en onze kinderen. Die hebben ook mijn eerst baksels en misbaksels doorstaan .

 3. Lise Van Beirs

  Ik wil een pizza bakken voor mijn kleine Leonie die nu 2,5 jaar is. Wij houden van zelf pizza’s bakken, en ik wil deze liefde voor de pizza, én voor Italië, doorgeven aan haar. Graag met enkele nieuwe recepten.
  Una pizzetta per la mia cara Leonie x

 4. Paula Janssen

  Ik wil graag het pizza kookboek elementen winnen , heb een dochter die in Rome woont met haar italiaanse vriend
  a
  Als ze weer komen logeren kan ik hun favorite pizza bakken samen met mijn man
  Kijk er dolgraag naar uit om dit te doen voor die twee schatjes
  Tot ziens en nu nmaar hopen , Ciao Ciao

 5. Ik wil pizza’s bakken voor mijn Italiaanse vrienden die deze zomer naar Nederland komen om ons te bezoeken.

 6. Ik wil graag een pizza bakken voor mijn dochter die het zo goed doet op school en erg van pizza houdt.

 7. Ik zou dit geweldig vinden komen zitten nu nog in Italië lekker 3,5 week vakantie en zou zo fijn zijn om ook thuis die oizza’s Te kunnen maken ZOOOOO LEKKKKER

 8. Voor mijn gezin die wel een lekkere pizza lusten.

 9. Wat een geweldig leuke winactie ! wij zouden heel graag zelf pizza maken uit dit geweldige kookboek omdat het erg leuk is om te doen en zeg nou zelf verse pizza is het allerlekkerst ! je kan zelf bepalen wat je er op doet ! Gezellig met familie eten en een wijntje erbij in de zon even genieten van al dat lekkers.

 10. Super leuk om een heerlijke pizza te maken op een meidenavond met de vriendinnengroep!

 11. Saskia Berkhout

  Wij hebben thuis een pizza Carolina, vernoemd naar de Italiaanse gastdochter die een jaar bij ons in huis woonde als uitwisselingsstudent. Zij gaf ons het recept van haar ultieme snackpizza, met frietjes er op. Deze zomer gaan we Carolina weer terugzien en graag zou ik haar dan eens verrassen met een ‘pizza Saskia’ waarvoor ik inspiratie heb opgedaan uit dit prachtige boek!

 12. Ik zou graag een pizza bakken voor onze nieuwe pleegzoon die nog nooit op vakantie is geweest om hem te laten wennen aan la bella vita italiana, voordat we deze zomer echt op reis gaan.

 13. Mario van Gruijthuijsen

  Nog nooit een pizza gebakken, wilde het deze lente/zomer gaan proberen op de BBQ.

 14. Ik zou een heerlijke pizza voor mijn dochter en mij bakken..

 15. De basis kennis heb ik van mijn Daddy geleerd, maar ik wil graag verder en hem verrassen met iets lekkers en nieuws. Als er een stuk overblijft is een zelfgemaakte Pizza koud ook erg ” anders ” lekker…

 16. Rita Collaris

  Ik wil deze zomer een pizza bakken voor Edmond K., mede-cursist van de cursus Italiaans die ik volg, hij heeft een echte pizzaoven in zijn tuin maar natuurlijk niet dit prachtige boek! Kijken wie er de lekkerste pizza maakt … ik denk dat ik het al weet ….!!

 17. Ton Groenhuizen

  Graag maken wij kans op het boek “De pizza elementen”

 18. Ton Groenhuizen

  Graag maken wij kans op het boek “De pizza elementen”

 19. Anita Groenhuizen

  Het boek De pizza elementen is een welkome aanvulling op mijn andere italiaanse kookboeken.

 20. Mijn vader vindt Italiaans eten helemaal niks…… De enige uitzondering is een goede Italiaanse pizza. Ik zou hem graag verrassen met mijn zelfgemaakte pizza’s!

 21. Amber van Gruijthuijsen

  Cadeautje voor mijn vader, hij wil deze zomer zijn eerste pizza maken op de BBQ.

 22. Ik zou er één willen bakken voor onze schoonzoon . Hij heeft sinds kort een soort pizza-oven voor op zijn bbq en zegt nu de allerlekkerste pizza’s te bakken .
  Eigenlijk hoop ik dat ik met dit boek de ultieme pizza kan bakken 😉

 23. Voor mijn (tegen die tijd bevallen) vriendin die dan eindelijk weer mag genieten van pizza en een rode barbaresco!

 24. Vor mijn nieuwe vriend die nog niet veel weet van echt lekkere Italiaanse pizza’s en die de pizza alleen kent vanuit de supermarkt. Ik ben vooral geintresseerd in de verschillende soorten bodems. Persoonlijk houd ik van een dikkere bodem met een flinke rand.

 25. Wat een prachtig boek lijkt me dit! We hebben sinds kort een pizza oven maar nu is het de kunst om een heerlijke bodem te maken en deze recepten te kunnen uitproberen. Ik zou graag aan mijn gezin een super lekkere pizza willen serveren. Wie weet mogen wij dit prachtige boek ontvangen,

 26. Connie De Backer

  Ik wil een pizza maken voor onze Italiaanse buurman uit Napels, eens kijken of hij het verschil proeft. Ik denk dat wij wel al de perfecte pan hiervoor hebben nl de Iron mate.

 27. Wat het Koekiemonster voor Sesamstraat is, is de zoon van mijn vriendin, Menno, voor iedere pizzabakker! Langzaam tijd voor hem om de beste pizza’s te leren bakken.

 28. Zou graag m’n vriend verrassen met een echte pizza, in plaats van de diepvries-pizza’s die we nu wel eens in de oven schuiven. Rome staat op m’n wensenlijstje om te bezoeken (New York ook, maar zal nog wel even duren), ben benieuwd of er ook restaurant-tips in het boek staan!

 29. Voor de hele familie. Dus ik kan wel wat inspiratie gebruIken.

 30. Natuurlijk voor mijn grote Liefde Amanda Hemmen. Dan kunnen we heerlijk wegdromen bij een pizza over onze wens om in Italie te gaan wonen en werken. Vooral de streek rond Lake Orta heeft ons hart doen smelten, als kaas op een mooie pizza!

 31. Anniek Bernaerts

  Ik wil deze zomer pizza bakken voor mijn Italiaanse schoonmoeder (en de rest van de familie wordt uiteraard ook niet vergeten).

 32. Gerda Macherey

  Ik zou er een willen maken voor mijn broer. Hij heeft zelf een houtgestookte pizzaoven. Aan de hand van dit aantrekkelijk beschreven pizzaboek wil ik hem verrassen met een zelfgemaakte pizza zonder houtgestookte oven.

 33. An Verheijden

  Mijn gezin is dol op pizza als het aan hun ligt eten we het een paar keer in de week. Laatst was mijn buurvrouw bij me toen ik weer pizzadeeg aan het maken was en ze zei dat ze dat ook zo graag had maar haar man lustte het niet.Daarom zou ik voor haar er graag een extra bakken de volgende keer

 34. Cora Maarseveen

  De lekkerste pizza’s zou ik willen serveren aan onze kinderen als die ons komen bezoeken tijdens onze vakantie in Italië (in Oltrepo Pavese). Ik zie ons al zitten met z’n zessen aan de grote tafel in die prachtige tuin met adembenemend uitzicht over de wijngaarden….

 35. geebelen alice

  Mijn kinderen zijn pizzalovers. Ik zou hen willen verrassen met een piza mama casa.

 36. Ik moet een vriendendag organiseren en voor mijn vrienden zou ik wel lekkere pizza’s willen bakken.

 37. Voor mijn Italiaanse schoondochter en haar mama en papa. Ik leerde dit jaar Italiaans om met hen te kunnen praten en nu kan ik dan ook een Italiaanse pizza bakken….

 38. Voor mijn vriendin Ilse zou ik deze willen bakken.Die zoveel liefde voor Italië heeft en waarvan ik mijn eerste boekje van Ciao-tutti van gekregen heb.

 39. Voor onze Italie campingvrienden, we spreken zo’n 3 keer per jaar af met elkaar en gaan dan altijd los met de heerlijkste Italiaans gerechten om weer in de sfeer te komen en heerlijk met elkaar te genieten.

 40. Voor mijn lief (een grote moestuinfanaat) een pizza vol met al dat lekkers uit zijn moestuin.

 41. Voor mijn dochters, die mijn zelfgemaakte pizza lusten. Niet teveel enge vieze dingen, maar blijkbaar zijn zelfs enge vieze dingen op een pizza soms gewoon lekker. Dus heel voorzichtig experimenteer ik.

 42. Al vele jaren droom ik er van om de ultieme pizza te maken.
  Een pizza met de juiste bodem en de heerlijkste variaties als beleg.
  Dan zal ik deze maken voor mijn gezin en ouders, zodat zij ook kunnen genieten van een fantastische pizza.
  Een kleurrijke pizza die de kleuren en smaken van Italië bevat, zo één waarbij je ook de randjes er van op eet.
  Een pizza waarbij mijn partner zegt, ja die was zo lekker, nu weet ik weer waarom ik verliefd op je ben geworden. Maar ja het is nog steeds een droom….. Mogelijk kan dit boek bij de realisatie van die droom bijdragen.
  Grazie!

 43. Liesbet van Steenis

  Graag zou ik een pizza willen maken voor mijn Italiaanse vrienden die deze zomer naar Amsterdam komen en dan bij mij logeren. Ik heb het nog nooit gewaagd om Italiaans voor hun te koken, maar wellicht dat ik met het boek ‘de Pizza Elementen’ tóch aandurf!

 44. Voor mijn vrouw en dochter, omdat ik de eigengemaakte pizza’s net zo lekker wil laten smaken als in Italië en daar zijn ze zoooo lekker.

 45. mijn vriendin een echte Vega pizza daar houdt ze van

 46. Alyt van der Heide

  Voor mijn bambine natuurlijk. Na 2 jaar in Italië te hebben gewoond, bak ik mijn pizza’s zelf.
  Pizza salami dolce is onze favoriet.
  La vitá é DOLCE!

 47. Wij zijn thuis alledrie dol op pizza! Vriendlief is in de zomer jarig en ieder jaar is het weer de vraag wat we iedereen voor lekkers te eten en drinken voor kunnen schotelen. Kan niet wachten om dit jaar de gasten te verrassen met diverse, heerlijke, verse en perfecte pizza’s!!!

 48. Ik zou het zo gezelloig vinden als ik als Omi een heerlijke pizza zou mogen maken voor onze kleinkinderen Daar zullen ze zeker van smullen en dan geniet ik volop

 49. Voor mijn zoon die het liefst elke avond pizza eet.

 50. Mijn man en ik zijn onlangs naar Puglia geweest. Naast alle mooie bezienswaardigheden, hebben we ook heerlijk gegeten, waaronder pizza.
  Genoeg inspiratie dus, maar daarbij zouden de tips uit het boek heel handig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *