Home » Boeken: Lezen over Italië » De perfecte leugen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De perfecte leugen

Voor Lucy Riddick is Venetië altijd een droombestemming geweest. Een droom die werd geïnspireerd door de romantische poster aan de muur van haar moeders keuken. Venetië lijkt Lucy de ideale plaats om jezelf te verliezen. En dat is precies wat ze nodig heeft wanneer het grote geheim dat ze al jaren voor haar geliefde en haar vrienden verborgen houdt, dreigt uit te komen. Ze moet verdwijnen, en snel.

Lucy pakt haar koffers en vlucht naar Italië, haar dierbaren verbijsterd achterlatend. Maar stel dat degene voor wie ze al die tijd bang was haar ook in Venetië blijft achtervolgen? Moet ze verder vluchten, of is het tijd om eindelijk haar verleden onder ogen te zien?

De perfecte leugen is een spannende, verrassende en ontroerende literaire thriller, geschreven tegen de schilderachtige achtergrond van Cornwall, Parijs en Venetië. Een fragment:

‘Venetie was waanzinnig. Het was intenser en extremer dan ik had verwacht. Het was een schilderij, een illusie. Ik moest mijn ogen samenknijpen tegen het glinsterende licht van het water. De gebouwen aan de overkant van het turkooizen water hadden vlakke, statige gevels, waarvan de kleur verbleekte door het duizelingwekkende licht.

De stationstrappen waren breed en glad, afgesleten door de voeten van de reizigers die er al honderden jaren overheen gelopen waren. Hier en daar zaten groepjes mensen op de treden hun tijd te verdoen met praten en lachen en het lezen van reisgidsen en kranten in talen die ik niet herkende.

Ik liep haastig de trap af en terwijl ik mijn longen vulden met de warme lucht, volgde ik de menigte naar de halte van de vaporetto. Toen lijn 42 arriveerde, probeerde ik uit alle macht een plaatsje te veroveren. Net nadat ik aan boord was gestapt, liet een vrouw in een uniform met lange krullen de slagboom achter me neer. De boot vertrok het Canal Grande in. Ik drong me tussen de mensen door naar de reling aan de andere kant, waar ik met mijn ellebogen een plaatsje voor mezelf wist vrij te maken. De mensen naast me spraken Frans. Iets verdrop hoorde ik Spaans en Italiaans. Geen Engels.

Ik hield mijn tas en mijn rugzak tegen me aan geklemd en boog me over de reling, zodat ik de wind langs mijn gezicht en door mijn haren voelde strijken. Op een balkon aan de overkant van het water zaten een man en een vrouw op gietijzeren stoelen. Ze keken uit over de stad.
De vrouw had kort opgeknipt haar, waardoor haar nek zichtbaar was, net als bij mij. Vanaf de boot gezien had de man Seth kunnen zijn.

Ik keek reikhalzend achterom om ze in het zicht te houden, maar toen we zigzaggend bij een halte aan de andere kant van de gracht aanlegden, waren ze verdwenen. Als ik nog Lucy was geweest, had ik gehuild.

Telken wanneer de boot aanlegde, luisterde ik naar de luidruchtige vrouw die de passagiers in het Italiaans toeschreeuwde dat ze van en aan boord moesten gaan en in de kajuit moesten plaatsnemen, hoewel het bijna allemaal toeristen waren en niemand binnen wilde zitten. Iedereen wilde op het dek blijven en leunend over de reling naar de stad kijken en de wind door zijn haren voelen waaien.

Gelukkig dwong ze gezag af. Ik keek toe hoe de warme bries met haar haren speelde terwijl ze in onweerstaanbaar Italiaanse haar instructies blafte. Ik vond het Italiaans geweldig klinken. Het golfde op en neer zoals in het vlakke, degelijke Engels niet valt na te doen.
Met mijn tas vol geld zou ik hier een hele tijd kunnen blijven. Ik zou de taal kunnen leren, kerken kunnen bezoeken en de kunst en architectuur kunnen bekijken. Ik zou met de vaporetto op en neer kunnen varen over het Canal Grande, om het eiland heen.’

Helaas gaat dat voor mij niet op – morgen laat ik de Venetiaanse lagune achter me en reis ik naar Turijn, om de festiviteiten rondom de verjaardag van de Italiaanse eenwording mee te maken.

Wil je nog even blijven genieten van Venetiaanse sferen, lees dan Lucy’s hele verhaal in De perfecte leugen!

De perfecte leugen
Emily Barr
vertaald door Karien Gommers en Hanneke van Soest
ISBN 9789022556252
€ 19,95
uitgeverij De Boekerij

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *