Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

7 heerlijke boeken over Rome

Vandaag delen we zeven gloednieuwe boekentips met in de hoofdrol de stad die is gebouwd op zeven heuvels: Rome. Er is voor elk wat wils, van een verrukkelijk kookboek tot een roman, van historische verhalen tot een reisgids die de ziel van Rome blootlegt. Buona lettura!

Verrukkelijk Rome
La dolce vita in een kookboek: de in Rome geboren en getogen Eleonora Galasso neemt je mee naar haar keuken: van oma’s recepten tot en met moderne, hedendaagse gerechten. Maak kennis met de eetcultuur van Rome en breidt je Italiaanse kookrepertoire uit met deze bijzondere keuken: een keuken die juist door zijn eenvoud zeer aantrekkelijk is.

Start je dag met maritozzi, de kleverige en gevulde broodjes die al sinds de middeleeuwen zeer populair zijn. Maak de echte gnocchi alla romana of ossobuco al pepe e vignarola, zoals die in restaurant La Campana wordt geserveerd. Waan je op een zonnig terras in bruisend Rome en serveer bij het aperitief eens mozzarella in carrozza of sluit het diner af met affogato al caffè.

Zodra het boek verschenen is, zullen we er ook een recept uit delen. Wie niet kan wachten, kan Verrukkelijk Rome via deze link bij bol.com bestellen.

De Gouden Eeuw van Rome
Rasverteller Anton van Hooff neemt je in De Gouden Eeuw van Rome mee naar de glorietijd van het Romeinse Rijk.

De twee eeuwen rond het begin van de jaartelling worden doorgaans als glorietijd van het Romeinse Rijk beschouwd. In dit boek betoogt Anton Van Hooff dat juist de tweede eeuw na Christus meer aanspraak maakt op de betiteling Gouden Eeuw.

Het Rijk bereikte zijn grootste omvang. Er waren geen burgeroorlogen. Overal heerste een enorme bouwactiviteit, waarvan de ruïnes nu nog getuigen. Zeker in kwantiteit was er een immense productie van beeldende kunst, literatuur en wetenschap. Nooit werden de oude goden met zoveel tempels en festivals geëerd.

Vanaf Nerva (96 na Christus) stierven vijf keizers in hun bed – pas in 192 werd er weer een vorst vermoord: Commodus. Deze despoot brak de reeks van vijf goede keizers af. De beroemde geschiedschrijver Edward Gibbon beschouwde die tijd als de gelukkigste periode van de hele mensheid. In De Gouden Eeuw van Rome maakt Van Hooff duidelijk hoe goede keizers bijdroegen aan Romes Gouden Eeuw – en hoe Commodus, zoals een antieke historicus schrijft, het goud tot verroest ijzer maakte.

Bestel De Gouden Eeuw van Rome via deze link bij bol.com

Gids naar de ziel van Rome
Een échte Romein ben je, volgens de Romeinen, pas vanaf de zevende generatie, maar toch heeft correspondente Hedwig Zeedijk na bijna twintig jaar in Rome al iets meer voeling met deze uniek stad. Ze kent de lokale keuken en de eetvoorschriften, durft met luide toon de aandacht te trekken in de metro, gebruikt soms zelfs wat dialect en kan meelachen wanneer typisch Romeinse zegswijzen worden gehanteerd. In haar nieuwe boek voert ze je graag mee naar de catacomben van de Romeinse ziel.

Bestel Gids naar de ziel van Rome via deze link bij bol.com

In een Romeins klaslokaal
Hoe leerden kleine jongetjes (en meisjes) in het oude Rome Latijn? Hoe leerden ze schrijven, lezen, rekenen? In een Romeins klaslokaal bevat vrijwel onbekende, maar gegarandeerd echte, antieke schoolteksten waaruit Romeinse kinderen hun kennis opdeden.

De teksten geven tegelijkertijd een levendig beeld van de school, de bank, de rechtbank, het middageten en het diner en het bezoek aan het badhuis. Alle teksten worden in hun context geplaatst, en zo leer je, samen met de Romeinse schooljeugd, het dagelijks leven kennen van tweeduizend jaar geleden.

Bestel In een Romeins klaslokaal via deze link bij bol.com

En het sneeuwde in Rome
Een jonge priester vertrekt naar Rome voor een studieopdracht van zijn bisschop. Zijn mentor kijkt niet naar hem om en dus moet hij zelf zijn weg vinden in een stad vol verleidingen. Maar dan is daar zijn docente Italiaans, Arianna. Ze leert hem een nieuwe taal en laat hem kennismaken met de muziek, de schoonheid, het bruisende Romeinse leven.

Er opent zich een wereld die tot dan toe voor hem verborgen is gebleven. De jonge priester raakt meer en meer in de ban van deze vrije, onbevangen Arianna. Hoe verder hij zich door haar laat meevoeren, hoe meer het kerkelijke leven van hem af komt te staan. En dan is niets meer zeker. Dan blijkt alles mogelijk.

Behalve als een onontkoombare liefdesgeschiedenis laat En het sneeuwde in Rome zich lezen als een moderne Bildungsroman, een overdonderende zoektocht naar betekenis.

Bestel En het sneeuwde in Rome via deze link bij bol.com

Romeinse legioenen
Het Romeinse leger was waarschijnlijk de meest succesvolle strijdkracht ooit. Tot de huidige tijd is geen leger zo strak georganiseerd en zo indrukwekkend tactisch en strategisch geschoold. De Romeinse legioenen vochten en overwonnen in Afrika, Azië en Europa. En als de Romeinse macht uiteindelijk niet verdeeld zou zijn geraakt, maar een krachtige legerleiding zou hebben behouden, dan waren de legioenen nooit verslagen. Overal staan nog monumenten die herinneren aan de macht en superieure technische vaardigheden.

Bestsellerauteur en militair historicus Adrian Goldsworthy beschrijft als eerste niet alleen het oude keizerlijke leger, maar ook de burgermilities van de republiek en de latere strijdkrachten van het rijk. Hij doet dat pakkend en beschrijvend, met behulp van talloze illustraties, beslissende veldslagen en legendarische commandanten. Maar aan de hand van antieke bronnen en archeologische vondsten beschrijft de auteur ook het leven van de gewone legionair, in oorlog en in vrede.

Bestel Romeinse legioenen via deze link bij bol.com

Schaduw
Drie moorden in drie dagen. De lijken verwond met de precisie van een chirurg. Afgeslacht als beesten. De verstikkende regen die Rome in zijn greep houdt, spoelt alle sporen weg. Het motief van de moordenaar mysterieus, zijn werkwijze curieus. Maar één man is in staat dit geheim te ontrafelen: Enrico Mancini.

Gebukt onder het verlies van zijn vrouw, neemt hij de opdracht met grote tegenzin aan. Eén ding is direct duidelijk: niets berust op toeval. Zal het Mancini lukken de moordenaar te slim af te zijn en zijn grotere plan te ontrafelen?

We deelden eerder al een fragment van deze moordende thriller die zich afspeelt in Rome. Via deze link bestel je Schaduw bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book).

Morgen delen we nog een gloednieuwe Romeinse boekentip, want Willemijns nieuwe boek over Tiberius, De opvolger, ziet komende week het levenslicht. We delen een fragment én maken vijf lezers blij met een gesigneerd exemplaar!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. ‘Schaduw’ heb ik hier liggen om te lezen en ‘De opvolger’ hoop ik te winnen

  2. Beste vrienden,
    Verleden week woonde ik boekvoorsing van Hedwig Zeedijk bij in Leuven voor de vereniging SPQR aldaar. Volgens mij is zij geen Vlaamse maar wel een Nederlandse journaliste die weliswaar voor de VRT correspondeerde, maar daarmee nog geen Vlaamse werd… of ik moest me erg vergissen..
    Jef Thyssen.

  3. Helemaal gelijk Jef, ik dacht dat vanwege haar eerdere boek ‘Fiamminghi in Rome, Vlaamse voetsporen in de eeuwige stad’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *