Home » Boeken: Lezen over Italië » Brak land – pelgrimstocht naar Assisi
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Brak land – pelgrimstocht naar Assisi

In Brak land beschrijft Margreet Meijer de authentieke weg van spirituele groei die zij is gegaan. Het verhaal speelt zich af in Assisi, waar zij tijdens een wandelpauze terugkijkt op haar voetreis vanuit Nederland richting Rome. De wandeltocht wordt beschreven als metafoor voor haar innerlijke reis en al reflecterend blijken beide tochten meer met elkaar samen te hangen dan op het eerste gezicht lijkt. Gedreven door een onbekend verlangen vragen beide wegen erom gegaan te worden. Sleutelwoorden daarbij zijn overgave en loslaten.

Het doel van deze onbekende paden, zowel innerlijk als uiterlijk, ligt niet in de toekomst, maar vooral in het onderweg zijn zelf en in het gehoor geven aan de innerlijke roepstem. Het is een weg die gaandeweg gaat leven, een kronkelpad met ‘ups en downs’ dat af en toe stagneert of op niets lijkt uit te lopen. Maar uiteindelijk ontstaat er in het onbekende land een doorbraak. Deze is echter vol geheimenis. Er rest slechts een stamelen om dit te beschrijven.

Brak land geeft woorden aan een persoonlijke mystieke zoektocht en plaatst deze in een ruimer religieus, spiritueel kader. Naast de spiritualiteit van Franciscus van Assisi klinkt ook de Heilige Teresa van Avila door het verhaal heen. Een fragment, dat is gesitueerd in Assisi, op een vroege zaterdagochtend:

‘Ik sla de balkondeuren open en zet de luiken vast. De zon komt mij stralend tegemoet en verrast mij; wat een prachtige dag. Het uitzicht is adembenemend en het is alsof ik het voor de eerste keer zie, zo raakt mij de wirwar van rode daken, de uitgestrektheid van het landschap en de glooiende heuvels in de verte.

Daarachter, daar voert mijn weg naartoe. Over de heuvels, richting het zuiden, ligt Rome. Als Maarten zich weer bij mij voegt zullen we verder gaan, de rugzakken op en lopen maar, via Bevagna en Montefalco naar Stroncone om onze tocht uiteindelijk te beëindigen op het Sint Pietersplein.

Assisi strekt zich voor mij uit. Iets naar links de toren van de Santa Chiara; een grote hijskraan verstoort het beeld wat en ontneemt mij de illusie dat ik in de middeleeuwen leef. Rechts voor mij de Sant’Antonio en als ik het goed heb, zie ik even verder naar rechts de koepel van de Chiesa Nuova, gebouwd op de plek wat eens het ouderlijk huis van Franciscus was. Of is het de Santa Maria Maggiore al? Meer naar links weet ik de olijfbomen, de weg naar San Damiano, de weldadige stilte.

Zoals iedere morgen pak ik de koffie, vul het espressokannetje met water en zet het op het gas. Wakker worden!’

Lees Margreet Meijers hele verhaal in

Brak land
Margreet Meijer
ISBN 9789056253660
€ 12,50
Valkhof Pers

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *