Home » Boeken: Lezen over Italië » Bocaccio’s slimme vrouwen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bocaccio’s slimme vrouwen

Vandaag vieren we la festa della donna met een tiental slimme vrouwen uit Bocaccio’s Decamerone. Deze tien vrouwen hebben een plekje gekregen in de prachtig uitgevoerde bundel Slimme vrouwen, in een vertaling van Frans Denissen.

Boccaccio’s vrouwen hebben verlangens, nemen initiatief, zijn zelfbewust en intelligent. En vaak zijn ze ook nog mooi en charmant. Verder vertonen ze alle hebbelijkheden die aantrekkelijke vrouwen ook nu wel eens aankleven: ze kunnen ongenaakbaar zijn, ijdel, ondoorgrondelijk en overspelig. En ze zijn hoe dan ook goed in staat om gebruik en misbruik te maken van de zwakke plekken van de mannen door wie ze begeerd, bejaagd en onderdrukt worden.

In het nawoord schrijft René van Stipriaan: ‘Als hedendaagse lezers kunnen we ons moeiteloos in Bocaccio’s vrouwen verplaatsen. Ze hebben verlangens, nemen initiatief, zijn zelfbewust en intelligent. En vaak zin ze ook nog mooi en charmant. Verder vertonen ze alle hebbelijkheden die aantrekkelijke vrouwen ook nu wel eens kenmerken: ze kunnen ongenaakbaar zijn, ijdel, ondoorgrondelijk en overspelig. En ze zijn hoe dan ook goed in staat om gebruik en misbruik te maken van de zwakke plekken van de mannen door wie ze begeerd, bejaagd en onderdrukt worden.

De Decamerone is daarom wel gezien als het meest vrouwvriendelijke boek uit de verder zo vrouwonvriendelijke late middeleeuwen, en daar valt niet veel tegen in te brengen. Deze selectie verhalen uit de Decamerone met slimme vrouwen in de hoofdrol zou makkelijk verdrievoudigd kunnen worden.

De Decamerone verscheen rond 1350, in de jaren dat Italië en Europa zich herstelden van de ongekend zware pestepidemie van 1348, die als de Zwarte Dood de geschiedenis in zou gaan. In Florence liet binnen enkele weken ongeveer de helft van de bevolking het leven. Giovanni Bocaccio (1313-1375) zag het waarschijnlijk onder zijn ogen gebeuren.

Tegen deze achtergrond spelen de verhalen in de Decamerone zich af. Ze worden verteld door een gezelschap van drie jonge mannen en zeven jonge vrouwen, dat de stad uit is gevlucht in de hoop zo aan besmetting te ontkomen. Op een landgoed in de buurt van Fiesole verkeert het gezelschap in de meest aangename omstandigheden die maar denkbaar zijn: het is volop lente, de tuinen liggen er prachtig bij, en er is personeel dat voor goed eten en voor het huishouden zorgt.

Een groot deel van de dag wordt besteed aan het maken van muziek, dansen, en vooral het vertellen van verhalen. Elke dag wordt aan de leden van het gezelschap een nieuw onderwerp opgegeven waar elk van hen een toepasselijk en liefst vermakelijk verhaal over zal moeten vertellen. […]

Doordat het merendeel van de verhalen door vrouwen verteld wordt, heeft de Decamerone onmiskenbaar een vrouwelijke ‘stemming’. In de discussies die zich tussen de verhalen door ontwikkelen, worden de belangen en rechten van vrouwen in alle toonaarden besproken, al gaat het daarbij vooral om het recht op liefde in de meest brede zin van het woord. […]

De moderne lezer die intens van de verhalen wil genieten kan zich beter gewillig door de verteller in de even wonderlijke als herkenbare middeleeuwse wereld laten binnenleiden. Hij zal zich blijven verbazen en verkneukelen om de bewegingen op het slagveld van de liefde, waar de kansen ongelijk verdeeld zijn. Het is alsof liefde vrouwen slimmer maakt, maar dat niet alleen: mannen worden er vaak dommer van.’

Of ik deze mening van Van Stipriaan deel, weet ik zo net nog niet, maar voor de tien geselecteerde verhalen die in de bundel Slimme vrouwen zijn opgenomen, gaat deze stelling zeker op. Het is dus raadzaam, mannelijke lezers, om vanavond, als jullie vrouwen zich met andere dames in een pizzeria hebben verschanst om la festa della donna te vieren, dit boekje ter hand te nemen en de verhalen stuk voor stuk aandachtig te lezen. Zo zullen jullie niet in dezelfde valkuil vallen als de mannen die Bocaccio ten tonele voert…

Slimme vrouwen – tien verhalen uit de Decamerone
Giovanni Bocaccio
vertaald door Frans Denissen
ISBN 9789025303174
ca. € 5,00
Athenaeum – Polak & Van Gennep

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

  1. Viva “La Festa della donna”!!!

  2. Meteen besteld. 2e hands bij Bol.com.

  3. Bocaccio is altijd een feest om te lezen dus heb dit boek ook meteen besteld. Via jouw blog kom ik altijd weer interessante dingen tegen die ik nog niet ken, mille grazie!

  4. Daar doe ik het voor, leuk te horen dat jullie ook de Slimme Vrouwen van Bocaccio gaan lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *