Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

5x doen in Napels volgens 100% Napels

We zijn dol op Napels, de stad waar het Italiaanse leven nog intenser is dan elders in de laars. We komen er graag, gewoon om de sfeer te proeven en te genieten van de bijzondere taferelen die zich overal op straat afspelen. In Napels hoef je eigenlijk geen museum te bezoeken, de hele stad is museum en theater tegelijk.

Napels-Quartieri-Spagnoli

Op zoek naar toch een paar bijzondere plekken voor tussen het straattheater door duiken we in de nieuwe reisgids 100% Napels, samengesteld door Iris de Brouwer. Iris woont sinds 2005 in Pozzuoli, een mooie woonwijk die dicht tegen Napels aan ligt (en vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de Golf van Napels). Voor mo’media ging ze op zoek naar de fijnste adresjes in haar stad. Wij tippen er vandaag vijf!

Palazzo-Zevallos-Napels-mo-media

De indrukwekkende kunstcollectie in Palazzo Zevallos
Dit mooie palazzo kenden we nog niet, maar is meer dan de moeite van een bezoek waard. In het monumentale gebouw is de Galleria d’Italia gevestigd. Het palazzo kwam in het bezit van de Vlaamse familie Van den Eynden, die veel contacten had in de kunstwereld. Het gebouw is van begin tot eind spectaculair. Met name het glazen plafond in de hal is een eyecatcher. Ook de kunstcollectie met enkele Nederlandse en Vlaamse werken is indrukwekkend. Niet te missen is Caravaggio’s Martirio di Sant’Orsola.
Galleria d’Italia, Via Toledo 185

metro-Napels-art-tour (2)

Metro Art Tour
Hoewel het een eeuwigheid duurde voordat de metro in Napels gereed was (er werden nogal wat archeologische vondsten gedaan tijdens de werkzaamheden), zijn de metrostations die al klaar zijn eigenlijk kleine musea. Een aantal moderne kunstenaars heeft de metrostations omgetoverd tot spectaculaire kunstwerken.

Natuurlijk kun je alle metrohaltes zelf bezoeken, maar Iris tipt de Metro At Tour, die elke dinsdagochtend om 10.30 uur vertrekt vanaf halte Toledo, aan de Via Toledo. Niet voor niets het startpunt, want deze halte dat is uitgeroepen tot het mooiste metrostation van heel Europa. De gids geeft dan overal uitleg, zodat de kunstwerken nog meer spreken.

metro-Napels-art-tour (1)

De koning van de Napolitaanse keuken
Pizza mag dan de koningin van de Napolitaanse keuken zijn, ragù is de onbetwiste koning. Het is een traditioneel onderdeel van de zondagse pranzo. De voorbereiding begint al op zaterdagavond!

Eigenaresse Manuela van Ristorante Tandem laat haar gasten genieten van de volle smaak van haar ragù, die is geïnspireerd op de ragù zoals haar oma die altijd maakte. Je eet het met pasta of met brood.
Ristorante Tandem, Via Giovanni Paladino 51

gelateria-Casa-Infante-Napels-mo-media

IJs op basis van Napolitaanse smaken
Casa Infante kietelt al sinds de jaren veertig de Napolitaanse smaakpapillen, zo schrijft Iris. Ze begonnen met hartige snacks, maar nu hebben ze zich helemaal gespecialiseerd in gelato, ijs. Er staan originele ijssmaken op de kaart, op basis van traditionele Napolitaanse lekkernijen.
Casa Infante, Via Toledo 258

Mercato-Resina-Ercolano-mo-media

Mercato di Resina
Je moet er even de stad voor uit, naar Ercolano, maar dan vind je ook wel een heel bijzondere markt! Il Mercato di Resina is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, uit de verkoop van gestolen voorwerpen. Vandaag de dag is het een van de beroemdste vintage markten met tweedehandskleding van bekende merken, met een groot aanbod van uniformen en militaire artikelen.
Mercato di Resina, Via Pugliano, Ercolano

Nog veel meer tips vind je in

100-procent-Napels-mo-media

100% Napels | Iris de Brouwer | ISBN 9789057676949 | € 14,95 | bestel 100% Napels via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *