Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

30 Italiaanse leestips voor de zomer

Op zoek naar de leukste, mooiste en spannendste boeken voor je vakantie in Italië? We tippen dertig romans, thrillers en biografieën die je meevoeren naar il belpaese, geschreven door bekende Italiaanse auteurs als Donna Leon en Alessandro Baricco en nieuwe meestervertellers.

De verhalen nemen je mee naar alle uithoeken van Italië, van Ligurië en Venetië naar Bari en Sardinië, van Ferrara en Toscane naar afgelegen bergdorpjes en Napels. Heerlijk om ter plekke te lezen, maar uiteraard net zo meeslepend in de achtertuin, op het balkon of in je luie stoel!

Mediterraneo – Jacques Meerman
We beginnen met een lekkere leestip: Mediterraneo van Jacques Meerman, waarin je een culinaire reis maakt langs de Middellandse Zee. Uiteraard komt ook Italië uitgebreid aan bod, waarbij vele mythen worden ontkracht.

Wist je bijvoorbeeld dat het oudste overgeleverde raviolirecept in een dertiende-eeuws kookboek uit Engeland staat? Of dat de Byzantijnen en Arabieren gedroogde pasta al kenden vóór de Italianen, onder de naam trii?

Jacques Meerman neemt je mee op een heerlijke historische reis naar de keukens van de Mediterranée, waarbij je al likkebaardend de lekkerste anekdotes leest. We zullen er binnenkort nog een langer artikel aan wijden, maar Mediterraneo mag alvast mee in je koffer!

bestel Mediterraneo via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Extra tip: nog zo’n lekker boek is het gouden Italië van Onno Kleyn

Het Italiaanse meisje – Lucinda Riley
Goed nieuws voor alle liefhebbers van De Zeven Zussen-reeks: van dezelfde schrijfster is er ook een verhaal met een Italiaanse inslag, Het Italiaanse meisje.

Rosanna is nog maar elf als ze de man die haar leven zal veranderen voor het eerst ontmoet. In de jaren die volgen blijven de paden van Rosanna en Roberto elkaar kruisen. De twee extreem getalenteerde operazangers voelen een obsessieve liefde voor elkaar, maar het onomkeerbare verleden lijkt hun gezamenlijk geluk in de weg te staan…

Riley beschrijft de tragische en onvergetelijke romance met haar alom geroemde gevoel voor decor, locatie en personages. Het Italiaanse meisje voert je mee van de achterbuurten in Napels naar de luxe van Milaan en de meest prestigieuze operahuizen ter wereld.

Vlak voor verschijning van het boek delen we nog een fragment en organiseren we een winactie, dus houd Ciao tutti komende weken in de gaten!

bestel Het Italiaanse meisje via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Wegens vakantie gesloten – Jarl van der Ploeg
Eigenlijk verplicht leesvoer voor wie vakantie in Italië viert: Wegens vakantie gesloten – Italië in augustus van Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg.

Jarl legt aan de hand van la bella stagione de Italiaanse volksaard uit. Waarom liggen linkse politici op Toscaanse stranden, terwijl die van rechts juist in Emilia-Romagna zonnen?

Waarom drinken Italianen zo weinig tijdens hun strandfeesten en hoezo is de zee altijd leeg tussen een en vier ’s middags? En, zeker niet onbelangrijk, waarom moet je op een Italiaans strand nooit naast een oud vrouwtje zonder smartphone gaan liggen?

Elke Italiëliefhebber moet dit boek deze zomer lezen, liefst in Italië natuurlijk, maar ook thuis zal het je doen glimlachen en grinniken. Via deze link lees je al een even hilarisch als herkenbaar fragment.

bestel Wegens vakantie gesloten via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

De acht of negen levens van Stella Fortuna – Juliet Grames
Stella Fortuna wordt geboren in het arme Zuid-Italië. In haar Italiaanse dorp wordt ze beschouwd als een rariteit, maar de band met haar zusje is onbreekbaar. Na de Tweede Wereldoorlog emigreert het gezin naar Amerika, waar de zussen opgroeien en oud worden in een grote Italiaans-Amerikaanse familie.

Jaren later zit de honderdjarige Stella Fortuna alleen in haar huis in Wethersfield, Connecticut. Ze haakt dekens en negeert boos haar zus, Tina, die aan de overkant woont. Ooit waren ze onafscheidelijk. Waardoor werd de band tussen de zussen verbroken?

bestel De acht of negen levens van Stella Fortuna via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

De honderd levens van Nemesio – Marco Rossari
Als je op zoek bent naar een boek om je de hele vakantie in te verliezen, kies dan voor De honderd levens van Nemesio. Hiermee ben je verzekerd van een verhaal zoals ze bijna niet meer worden opgetekend, waarbij de hoofdpersonen dagenlang door je hoofd blijven spoken.

Het is te mooi om weg te leggen, dus zorg wel dat je op vakantie genoeg tijd hebt om lekker even te lezen, in de schaduw van een pijnboom of parasol. Pagina na pagina leer je meer over Italië, over de geschiedenis, de cultuur en vooral over de Italianen die van beide een uniek fenomeen maakten.

Het boek laat je kennismaken met de beroemde schilder Nemesio Viti, die honderd jaar wordt. Dat moet gevierd, en wel met een grote expositie over zijn leven en werk in Milaan. Geboren in 1899 maakte hij twee wereldoorlogen mee, vocht bij de partizanen, maakte furore bij de futuristen, werd orthodox communist, en ontmoette grootheden als Picasso, Hemingway en Billy Wilder. En een niet onbelangrijke liefhebberij van Nemesio waren de vrouwen – in een kleine eeuw tijd versleet hij er vele en verwekte enkele kinderen.

Tijdens de ceremonie krijgt Nemesio, inmiddels samenwonend met zijn verzorgster, een beroerte en raakt in een coma. De enige nabestaande is zijn zoon Nemo, die een grote afkeer van hem heeft en niets met hem te maken wil hebben. Maar terwijl Nemesio op zijn sterfbed ligt, droomt Nemo ‘s nachts over het bijzondere leven van zijn vader. Hij wordt meegezogen in honderd jaar Italiaanse geschiedenis en gaandeweg begint hij te begrijpen waar zijn eigen wortels liggen. Eindelijk komt Nemo uit de schaduw van zijn beroemde vader.

bestel De honderd levens van Nemesio via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

De geheime bed & breakfast – Federica Brunini
In het ultieme zomerboek De geheime bed & breakfast brengt Federica Brunini je de ervaring waar je altijd al van gedroomd hebt: de ultieme vakantie op een rustig eiland, waar je in de zomerzon helemaal tot rust kunt komen.

In deze inspirerende feel good-roman runnen de vriendinnen Tamara en Dunna een speciale B&B op een eiland in de Middellandse Zee. De B&B staat niet in de reisgidsen, heeft geen website, er kunnen maar vijf mensen verblijven en de enige manier om je reservering te bevestigen is door het tonen van een handgeschreven uitnodiging.

Eva, Jonas, Olivia, Lisa en Lara zijn vijf van de uitverkorenen wier leven zal veranderen. Maar wat gebeurt er als het verleden hun idyllische reis verstoort? Zijn de gasten wel wie ze zeggen dat ze zijn?

Deze roman is een mix van mysterie en ontspanning, inspiratie en romantiek. Na het lezen hoop je dat er ook bij jou een lichtblauwe envelop op de deurmat valt…

bestel De geheime bed & breakfast via deze link bij bol.com

Een Italiaanse reis – Philipp Blom
Nog zo’n uniek tijdsbeeld schetst Philipp Blom met zijn Een Italiaanse reis. Hiervoor stap je zelfs nog iets verder terug in de tijd, naar het begin van de achttiende eeuw.

Een onbekende vioolbouwer uit de Allgäu reist dan naar Italië. Zijn naam kennen we niet, wel is een van zijn instrumenten bewaard gebleven: een viool, ontworpen volgens de Zuid-Duitse traditie en vermoedelijk in Venetië vervaardigd. Ruim drie eeuwen later kwam deze viool in handen van Philipp Blom, die in dit boek het verhaal van dit bijzondere instrument met ons deelt.

De viool heeft een route afgelegd waarlangs al meer dan driehonderd jaar mensen, goederen en kennis door Europa reizen. Het is een geschiedenis van vakmanschap en arbeidsmigratie, van houtsoorten en de definitie van klank, en van Venetië als de hoofdstad van de achttiende-eeuwse muziek.

De zoektocht naar een onbekende vioolbouwer vertelt het verhaal van een heel tijdperk, dat in veel opzichten helemaal niet zo veel van onze tijd blijkt te verschillen.

bestel Een Italiaanse reis via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book | ook te beluisteren als podcast

Ferrara – Bert Wagendorp
Ferrara is het vervolg op de bestseller Ventoux. Vijf jaar later zien we de vrienden Bart, Joost, David en André terug, vijftigers inmiddels. We bevinden ons in Ferrara, dé fietsstad van Italië, waar de renaissance nog altijd voelbaar is. Daar gaan de vier op zoek naar nieuw perspectief in hun leven.

Maar ongecompliceerd wil het bestaan ook in Ferrara niet worden. Barts dochter Anna neemt een besluit waar hij niet blij van wordt (de eerste complicatie), een padellone in de Podelta is meer dan zomaar een oude vishut (de tweede complicatie) en onsterfelijkheid blijkt een illusie (complicatie nummer drie).

Een roman over loyaliteit, het noodlot, humor als reddingsboei en de onverbrekelijke band tussen vader en dochter, die op dit moment ook verfilmd wordt. We delen binnenkort nog een fragment én mogen trakteren op drie exemplaren, maar we willen het nu alvast tippen voor de sportievelingen die binnenkort al op vakantie gaan en dit boek echt mee moeten nemen.

bestel Ferrara via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

In het diepe – Fabio Genovesi
Begin juli verschijnt In het diepe van Fabio Genovesi, een van onze favoriete schrijvers. Genovesi vertelt het verhaal van Fabio Mancini, zes jaar oud, die opgroeit in een klein Toscaans kustplaatsje. Hij woont er met zijn lieve, zwijgzame vader, beschermende moeder, zijn oma en zijn negen oudooms, die hem mee uit vissen nemen en paddenstoelen met hem zoeken.

Zijn chaotische, enorme familie lijkt onoverwinnelijk, tot een onverwachte gebeurtenis op kerstavond hun wereld op zijn kop zet: Fabio’s vader valt van een ladder en raakt in coma. Fabio besluit zijn vader elke week voor te lezen uit een van zijn handboeken, die hij wekelijks bij de kraam van mevrouw Stella koopt. Maar zal zijn vader ooit wakker worden?

lees hier alvast een fragment uit In het diepe | bestel In het diepe via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Verknocht – Lisette Jonkman
Liever een lichtvoetiger roman voor aan het strand? Dan is deze nieuwe roman van Lisette Jonkman wellicht iets voor je.

Je reist met Lucy naar Toscane, waar ze meewerkt aan een film. Ze doet de visagie van de beroemdste acteur van Nederland, Aris Brandt. Een buitenkans, Niet dat Lucy Aris leuk vindt. Aris is gewoon goed voor haar netwerk, meer niet.

Eenmaal thuis lijkt het alsof haar vriend Olivier zich steeds verder van haar afkeert. Is hij jaloers, of is er een andere reden? Lucy wordt afgeleid door haar studielast, de bruiloft van twee vrienden én ze maakt zich zorgen om haar beste vriendin. Zo ziet ze over het hoofd wat echt belangrijk is. Pas als het bijna te laat is, ontdekt ze de grootte van haar probleem…

bestel Verknocht via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Het strandhuis – Suzanne Vermeer
Ga je naar Sardinië? Stop dan Het strandhuis in je tas, de nieuwe thriller van Suzanne Vermeer, die zich hier deels afspeelt.

In een ver verleden waren ze vriendinnen, totdat het contact van de ene op de andere dag werd verbroken. Voorgoed. Sindsdien praten bestsellerauteur Gemma Kastelijn en de anderen niet meer met elkaar, zien ze elkaar niet meer.

Maar dan zet een reeks vreemde gebeurtenissen de afspraken van vroeger op scherp. De vondst van een lichaam. Een stem uit het verleden. Iemand stalkt de vrouwen en ze denken te weten wie het is. Maar dat is niet mogelijk. Dat weten ze zeker…

De vriendinnen van vroeger worden gedwongen weer contact met elkaar op te nemen. Op Sardinië, waar Gemma aan haar nieuwe thriller werkt, komen ze samen om hun gezamenlijke geheim onder ogen te zien.

lees hier alvast een fragment uit Het strandhuis | bestel Het strandhuis via deze link bij bol.com | ook beschikbaar als e-book

Ik blijf hier – Marco Balzano
Het in Trentino (Zuid-Tirol) gelegen Curon is een plek op het breukvlak van de geschiedenis. Nadat Mussolini in 1923 aan de macht is gekomen wordt de bevolking het gebruik van hun moedertaal ontzegd. Het Duits wordt zelfs van de grafstenen gewist.

Trina, studerend voor onderwijzeres, ziet zich aldus van haar toekomst beroofd. Ze trouwt met Erich, die zich verzet tegen de gedwongen Italianisering van de regio en de aanleg van een dam die het dorp uiteindelijk onder water zal zetten. Sommigen richten hun hoop op nazi-Duitsland. Dit slaat in het dorp en ook in het gezin van Trina en Erich een diepe kloof.

bestel Ik blijf hier via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

De madonna van de bergen – Elise Valmorbida
De madonna van de bergen is een meeslepende roman vol couleur locale over een vrouw en haar gezin op het Italiaanse platteland rond de Tweede Wereldoorlog.

Maria Vittoria is vijfentwintig wanneer haar vader thuiskomt met de man die haar echtgenoot zal worden. Het is 1923, en Maria is blij dat ze kan trouwen en haar ouderlijk huis in een klein dorpje nabij Venetië kan verlaten, met zelfgeborduurd beddengoed en een Mariabeeldje. Ze krijgt vijf kinderen en werkt met haar man in hun eigen winkeltje.

Maar haar leven blijkt minder overzichtelijk dan ze had verwacht: barre tijden breken aan in het bergdorp. Je moet voorzichtig zijn, omdat onder het fascisme de regels bijna dagelijks veranderen. Maria beschermt koste wat kost haar gezin tegen de gevaren van buitenaf.

bestel De madonna van de bergen via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

De capitano – Francesco Totti
Hij is een unicum binnen de voetbalwereld: Francesco Totti, de geliefde aanvoerder van AS Roma, ging nooit voor het grote geld en speelde vijfentwintig jaar bij ‘zijn’ club. Nu hij zelf niet meer op het veld staat heeft hij in samenwerking met Paolo Condò zijn verhaal op papier gezet.

De eerste voetbalervaringen op straat, zijn debuut bij AS Roma, alle grote wedstrijden die daarop volgden en zijn emotionele afscheidswedstrijd op 28 mei 2017: alle hoogte- en dieptepunten van zijn carrière komen voorbij. Ook zijn privéleven komt aan bod, van zijn jeugd in een Romeinse volkswijk tot zijn droomhuwelijk met tv-presentatrice Ilary Blasi en de geboorte van hun drie kinderen.

Deze autobiografie geeft de lezer de kans om alle kanten van Il Capitano te leren kennen, en erachter te komen waarom Rome, de AS Roma-fans en zoveel anderen hem voor altijd in hun hart hebben gesloten.

bestel De capitano via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Dood de koning – Sandrone Dazieri
Eind juni verschijnt het langverwachte derde deel van de serie van Sandrone Dazieri, waarin eerder Dood de vader en Dood de engel werden gepubliceerd, beide superspannend tot de laatste pagina.

Politieagente Colomba Caselli kwam bijna om bij een bomaanslag op de dag dat Dante Torre, haar enige echte vriend, werd gekidnapt. Nu leidt ze een teruggetrokken bestaan, dat ruw verstoord wordt door een onderkoelde jongen die ze in haar schuur vindt.

Hij kan niet praten en is besmeurd met bloed. Colomba ontfermt zich over de jongen, die de enige overlevende blijkt te zijn van een brute familiemoord. Als ze door begint te krijgen waar deze zaak naar verwijst, weet ze dat alleen zij en Dante de waarheid boven tafel kunnen krijgen.

bestel Dood de koning via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Verloren in Napels – Heddi Goodrich
De Amerikaanse Hedda en de Italiaanse Pietro vieren begin jaren negentig het studentenleven in een vervallen palazzo in de beruchte Spaanse wijk in Napels, die in deze roman geur en kleur krijgt in al haar vitaliteit en verval.

Ze zijn straalverliefd op elkaar en houden alle twee van de stad, maar Pietro weet zich niet los te maken van de boerenfamilie waaruit hij afkomstig is en van het land dat zijn ouders met veel moeite voor hem hebben gekocht. En hij is al helemaal niet opgewassen tegen zijn moeder, die Hedda genadeloos afwijst.

Een onvoorwaardelijke keuze voor Hedda is voor hem daarom onmogelijk, wat haar voor een dilemma plaatst: als Pietro er niet in slaagt uit de impasse te ontsnappen, moet ze op zoek naar een nieuw leven – maar dan zal ze Napels kwijtraken.

bestel Verloren in Napels via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Wrede kus – Roberto Saviano
Eind juni verschijnt het nieuwe boek van Roberto Saviano, die we kennen van Gomorra en het verhaal van De kinderen in de sleepnetten, dat met Wrede kus verder gaat. Roberto Saviano vertelt nog vuriger over deze kinderen van een wrede tijd.

Het zijn wrede kussen die de zwijgplicht bezegelen, allianties sluiten, vrijspraak verlenen en vonnissen vellen. De kindermaffia heeft de macht veroverd, ze regeert de drugsmarkt in het Napolitaanse Forcella, maar kan het niet alleen af.

Om de heersende maffiafamilies te verdringen en de macht over de oude binnenstad te behouden moet Nicolas een verbond aangaan met een andere familie. Om niet van roofdier prooi te worden, is het van levensbelang dat de kinderen eensgezind blijven. En dat is allesbehalve eenvoudig.

Tussen alle onderhandelingen, bedreigingen, raakoefeningen en afpersingen door, krijgen ze om te overleven steun van de oude families, maar er zijn ook maffialeden die hun de voet dwars willen zetten.

bestel Wrede kus via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Een fatsoenlijke familie – Rosa Ventrella
Iedereen in de oude stad van Bari, de hoofdstad van Puglia, kent Maria als Malacarne, vanwege haar donkere huid, haar oosterse ogen die schijnen als sterretjes en haar ontembare, explosieve karakter.

Maria komt uit een arm gezin en vindt haar uitweg uit de dagelijkse sleur in de vriendschap met Michele, een jongen uit een gevreesde criminele familie. Door de jaren heen groeit hun verboden band uit tot iets groters: een intense liefde, die hen beschermt tegen de narigheid om hen heen. Maar de rivaliserende families doen er alles aan de twee jonge geliefden uit elkaar te drijven.

Een fatsoenlijke familie is een verhaal over vriendschap en familie, en een ode aan een klein oud stadje, waar de inwoners zich aan je binden als goede vrienden. En de zee, die de unieke vorm van de stad bepaalt, is voelbaar op elke pagina.

lees via deze link alvast een fragment uit Een fatsoenlijke familie | bestel Een fatsoenlijke familie via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Je zal geen kwaad doen – Barbara Baraldi
In het dorpje Sparvara wordt een afschuwelijke moord gepleegd. De muren van het huis van het slachtoffer zijn beschreven met bloed, in de onheilspellende woorden ‘Je zal geen kwaad doen’.

Politieagente Aurora Scalviati is ervan overtuigd dat dit slechts het begin is van een reeks gruwelijke moorden. Al snel begrijpt Aurora dat ze buiten het boekje zal moeten gaan als ze deze zaak wil oplossen en meer slachtoffers wil voorkomen…

bestel Je zal geen kwaad doen via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

De drukker van Venetië – Javier Azpeitia
Reis naar het Venetië van de zestiende eeuw, waar de boekdrukkunst een ongekende impuls krijgt dankzij Aldo Manuzio.

In 1530 bezoekt Paolo Manuzio zijn moeder op het platteland van Modena, om haar een eerste versie te laten lezen van zijn biografie van Aldo Manuzio, Paolo’s overleden vader en de belangrijkste drukker uit de geschiedenis. Hij heeft er echter geen idee van hoe radicaal het ware leven van zijn vader afwijkt van het heroïsche levensverhaal dat hij heeft geschreven.

Vanaf het moment dat Aldo Manuzio aanmeerde in Venetië in 1489, met een plan om excellente uitgaven te maken van juweeltjes uit de Griekse literatuur, ondervond hij problemen en tegenslag. Van gestolen manuscripten tot censuur door invloedrijke Venetianen, tot commerciële beperkingen opgelegd door de eigenaar van de drukkerij – de invloedrijke Andrea Torresani, die later zijn schoonvader zou worden. De aanvankelijk brave leraar Manuzio leert gaandeweg over de wereld en het wereldse.

bestel De drukker van Venetië via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Vergiffenis – Donna Leon
Heerlijk, een nieuw boek van Donna Leon! In Vergiffenis wordt commissario Brunetti door een vriendin benaderd om een oogje te houden op haar zoon, omdat ze hem van drugsgebruik verdenkt.

Als haar man vervolgens midden in de nacht bewusteloos onder een brug wordt gevonden, lijkt er een verband te zijn met het gedrag van de zoon. Brunetti onderzoekt de zaak met behulp van zijn collega’s Claudia Griffoni en Signorina Elettra, maar wordt dwarsgezeten door de steeds grotere bureaucratie op het kantoor.

Ondertussen gaat binnen de Questura het gerucht dat er een lek is binnen het politieapparaat, waarbij de bewijzen zich tegen Signorina Elettra lijken op te stapelen. Maar de waarheid is, zoals Brunetti al vaker heeft ondervonden, niet zo eenduidig als verwacht.

bestel Vergiffenis via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Extra tip: volg Brunetti’s voetsporen in Venetië!

Mijn dood in Venetië – Ramsey Nasr
Thomas Mann is vijfendertig als hij tijdens een vakantie in Venetië een jonge knaap ontmoet. Het voorval inspireert hem tot een van zijn bekendste werken: De dood in Venetië. Een eeuw later wordt Nasr gevraagd of hij een theaterbewerking van de novelle wil maken voor Internationaal Theater Amsterdam.

Ramsey Nasr reisde voor het eerst af naar Venetië en verdiepte zich in de setting van Manns intieme novelle, maar ook in Thomas Mann zelf, en diens vrouw Katia Mann. Deze reis leidde tot een boek in twee delen: een prachtige theatertekst én een hoogst persoonlijke beschouwing van Nasr zelf over Mann, Venetië, liefde en kunstenaarschap. Niet eerder kwamen in Nasrs werk de liefde voor theater én voor literatuur zo sterk samen.

bestel Mijn dood in Venetië via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Beleef Italië – Lonely Planet
Een prachtig boek waar je maar in blijft bladeren: Beleef Italië van Lonely Planet. Dit koffietafelboek neemt je mee op reis naar bruisende steden, kleurrijke kustdorpen, glooiende Toscaanse heuvels en grote pleinen. Je ontdekt de geheimen van de perfecte pizza, verkent de ruïnes van Pompeï en neemt een kijkje achter de schermen van het operahuis La Scala. Het is geen reisgids, maar een kennismaking met de veelzijdige persoonlijkheid van Italië, de essentie van de cultuur en het landschap.

lees ons artikel over Lonely Planets Beleef Italië | bestel Beleef Italië via deze link bij bol.com

The Game – Alessandro Baricco
De digitale revolutie heeft onze manier van denken en leven voorgoed veranderd, op een manier die vergelijkbaar is met eerdere, cruciale transformaties in onze geschiedenis, zoals de verlichting, de romantiek en de renaissance. Maar lopen we niet het risico om onze menselijkheid te verliezen in dit digitale tijdperk?

Waar en wanneer begon het digitale tijdperk en waarheen leidt het ons? Als een archeoloog onderzoekt de Italiaanse meesterverteller Alessandro Baricco de mijlpalen van deze revolutie – van de internetpioniers tot de uitvinder van de iPhone – in zijn kenmerkende toegankelijke en anekdotische stijl.

Hij probeert antwoorden te vinden op deze vragen zonder angst te zaaien en zonder een waardeoordeel te vellen. Het resultaat is een scherpzinnig, bevlogen en uiteindelijk hoopvol boek over onze toekomst.

bestel The Game via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

De onverwachte wending in het leven van Grace Anderson – Anstey Harris
Grace Anderson leidt een tevreden leven, met haar violenwinkeltje in een rustig Engels dorp en een langeafstandsrelatie met David in Parijs. Maar als David een vrouw redt in de Parijse metro en de beelden de wereld over gaan, blijkt hij een dubbelleven de leiden en valt hun relatie uiteen.

Een levendige heer op leeftijd en een goedgebekte tiener helpen Grace de draad weer op te pakken en schrijven haar in voor een violenbouwwedstrijd in Italië. Grace ontdekt dat ze lang niet zo alleen is als ze dacht, dat een fout niet onoverkomelijk is en dat er meer dan één weg naar geluk bestaat.

bestel De onverwachte wending in het leven van Grace Anderson via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Kaf – Joep Stapel
Kaf is tweeëndertig, leraar Engels en bang om te vliegen. Samen met zijn beste vriend en getuige maakt hij een roadtrip naar Toscane, waar hij gaat trouwen in het familiehuis van zijn verloofde. Gabi wacht op hem in het dorp waar ze als meisje haar zomers heeft doorgebracht. Ondertussen zorgt ze voor haar zieke vader en zoekt ze troost bij herinneringen. Hun bruiloft zal half feest, half afscheid zijn.

Maar wanneer Kaf vertraging oploopt en de tijd begint te dringen, slaat bij hem de twijfel toe. Hij denkt aan zijn opa, die de wereldzeeën bezeilde en in Japan een nieuw leven begon. En hij vraagt zich af: zou ik ook iemand anders kunnen zijn?

bestel Kaf via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

De mannen vallen – Inge Ipenburg
Begin september verschijnt het tweede deel van de Siciliaanse kronieken van Inge Ipenburg, De mannen vallen, de opvolger van Moordenaarsstorm.

Een klein dorp op Sicilië. Een val, een klap, een plas bloed. Op het plein voor de dom ligt het levenloze lichaam van een man. Is hij gesprongen? Of is hij gevallen, geduwd?

Hoog boven het plein wordt een jongetje in het appartement van Herman, de beste vriend van Max, gevonden. Herman zelf is nergens te bekennen, evenals de moeder van het jongetje.

Het is de zomer van 2016. Het eiland wordt overspoeld door stromen vluchtelingen, maar dit dorp lijken ze over te slaan. Op dat ene kleine meisje na. Een meisje dat niet praat. Wat is hier in godsnaam aan de hand?

bestel De mannen vallen via deze link bij bol.com

Koningin zonder kroon – Hans H. Esther
In Koningin zonder kroon vertelt Natale d’Aghemo de geschiedenis van zijn nichtje Rosina Vercellana. Zij leefde in het midden van de negentiende eeuw in Italië. Rosina werd op veertienjarige leeftijd de minnares van Vittorio Emanuele, de kroonprins van Piemonte.

Prins Victor was toen zevenentwintig jaar, getrouwd met Marie Adelaide van Oostenrijk en hij had reeds vijf kinderen bij zijn vrouw. Het was liefde op het eerste gezicht tussen de prins en Rosina. In deze roman wordt beschreven hoe deze liefdesrelatie zich ontwikkelde. Hield de relatie stand na de troonsbestijging van Victor Emanuel en wat vond de regering van Piemonte van dit overspel? Waarom hechtte Natale d’Aghemo zoveel waarde aan het verhaal van Rosina?

bestel Koningin zonder kroon via deze link bij bol.com

Momentopnamen – Claudio Magris
Voor Momentopnamen stelde de Italiaanse auteur en filosoof Claudio Magris een bloemlezing samen van korte persoonlijke schetsen – snapshots uit het leven. Aan bod komen uiteenlopende onderwerpen: groots en alledaags, universeel en persoonlijk, algemeen en politiek.

Magris gaat in op de kleine, verborgen gebaren die een inkijkje geven in de menselijke ziel. Het resultaat is een menselijke komedie, een fresco van onze neurotische levens, waarin de auteur te allen tijde aanwezig is. Hij wil niet oordelen, hij wil ons niet vertellen wie we moeten zijn of hoe we moeten leven.

Momentopnamen is een uitnodiging om in deze verwarrende tijden kritisch naar elkaar te kijken, en te zoeken naar begrip en ruimhartigheid.

lees alvast een fragment uit Momentopnamen | bestel Momentopnamen via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Charleston op de vulkaan – Joseph Roth
In het voorjaar van 1927 reist Joseph Roth naar Albanië om verslag te doen van de crisis die zich daar afspeelt: het land dreigt te worden geannexeerd door zowel Italië als Zuid-Slavië (toenmalig Joegoslavië).

Roth beschrijft de brandhaard, maar ook de corruptie, de armoede én de verleidelijke vrouwen. Oude steden ogen vredelievend, maar de mannen lopen er rond met pistolen en bloedwraak zorgt er voor gangsterachtige taferelen.

De Frankfurter Zeitung stuurt hem in 1928 naar Italië, waar hij in Genua, Trieste, Milaan, Rome en Napels het fascisme ziet opdoemen. De krant vindt dat Roth te kritisch schrijft over de dictatuur van Mussolini en publiceert zijn stuken gecensureerd.

bestel Charleston op de vulkaan via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Nog meer boeken over Italië
Op zoek naar nog meer leesvoer voor de vakantie? Via deze link vind je ál onze boekentips.

Ook hebben we een aantal lijstjes gemaakt met daarop de mooiste, spannendste en lekkerste boeken die zich afspelen in die regio:
*check onze boekentips voor Toscane
*ontdek onze boekentips voor Napels, Capri & de Amalfikust
*vul je (kook)boekenverzameling over Venetië aan
*check onze boekentips voor Sardinië
*droom weg met deze boeken over Sicilië

Buona lettura!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Bedankt voor de boekentips! De zomer zal te kort zijn om ze allemaal te lezen.

  Katia

 2. Denise Verbist

  Genoeg leesvoer.
  Kan je misschien ook eens tips over ontspannende Italiaanse boeken in eenvoudig Italiaans geven?

  Alvast bedankt,
  Denise

 3. Ciao Denise,
  in eenvoudig Italiaans is er weinig, wil je een roman lezen (ook al is het chicklit) dan heb je toch al een vrij grote kennis nodig van de Italiaanse taal, plus een enorme woordenschat. Met eenvoudig Italiaans kun je het beste een kinderboek kiezen, zoals Pinokkio. Dat is ook het eerste Italiaanse boek dat ik ooit las. De boeken van Fabio Volo zijn ook een mooie start, maar zoals gezegd moet je dan toch wel al echt redelijk goed Italiaans kunnen spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *