Lees onze laatste blogs:

5x doen & proeven in Salerno

Ga je binnenkort naar Salerno, dan heeft Felicia van SalernoTravel een aantal leuke weetjes en tips voor je, die je bezoek net iets interessanter maken. #1 Het gebak van Pantaleone Felicia: ‘De pasticceria van Pantaleone is in heel de stad bekend en geliefd. Hier worden namelijk al jaren lang de heerlijkste traditionele zoetigheden met veel passie bereid. Een voorbeeld is de scazzetta: een ronde, rood gekleurde taart. Het woord komt uit het dialect en verwijst naar de kardinaalshoed, die ook een ronde vlakke vorm heeft en rood van kleur is. Hoewel velen hebben geprobeerd dit recept te kopiëren, weet iedere …

Lees meer »

Loro – Paolo Sorrentino’s portret van Silvio Berlusconi

Hij is decadent, controversieel en allesbehalve subtiel. Hij bouwde een media-imperium uit, maakte bliksemsnel opgang in de Italiaanse politiek en overleefde het ene schandaal na het andere. Silvio Berlusconi beroert de gemoederen als geen ander. Regisseur Paolo Sorrentino (die we kennen van onder andere La grande bellezza) schetst in Loro een portret van Il Cavaliere (in een schitterende rol van Toni Servillo) op het moment dat hij de controle verliest: zijn echtgenote heeft genoeg van zijn uitspattingen, zijn bondgenoten trekken hun handen van hem af, het doek valt over zijn politieke carrière… Hoe ver gaat hij om zijn macht te …

Lees meer »

Sets & the city – de mooiste films met Rome in de hoofdrol

Halverwege de vorige eeuw hoefde je niet naar Hollywood om een glimp op te vangen van de wereld van filmsterren en jetset. Sterker nog: in die periode kwamen Amerikaanse filmliefhebbers en -professionals naar Europa. Italiaanse cinema was hot – en Rome was het centrum van die wereld. Nog altijd kun je in de filmstudio’s van Rome, in Cinecittà, een glimp van dat roemrijke verleden opvangen. Maar natuurlijk werd er ook buiten die studio’s gefilmd, in het centrum van de oude stad. Daar werd een aantal van de meest romantische scènes uit de Italiaanse filmgeschiedenis geschoten. In deze blog nemen we je …

Lees meer »

Cinecittà – droomfabriek voor liefhebbers van Italiaanse films

Jeroen: ‘La Fabbrica dei Sogni, ‘de droomfabriek’. Dat is de bijnaam waarmee de beroemde filmstudio’s van Cinecittà worden aangeduid. Voor filmliefhebbers die een paar dagen in Rome doorbrengen, is er geen enkel excuus om deze historische locatie met zijn imponerende permanente sets over te slaan: de metro stopt voor de deur en het is er zelden druk. En waar anders wordt Italiaanse én Amerikaanse filmgeschiedenis zo tastbaar als hier?’ Toen Jeroen Savelkouls in Rome was om een schitterend bruidspaar te fotograferen, kon hij het niet laten ook een bezoekje te brengen aan Cinecittà – en ook hier maakte zijn camera …

Lees meer »

Barbara Jatta – de vrouw aan het hoofd van de Vaticaanse Musea

‘Mijn benoeming is een signaal van vernieuwing binnen het Vaticaan,’ aldus Barbara Jatta, de eerste vrouw die aan het hoofd staat van de Vaticaanse Musea, het drukst bezochte museum van heel Italië. Ciao tutti sprak met haar over haar bijzondere positie in een wereld die tot voor kort werd gedomineerd door mannen, over de alsmaar toenemende stroom bezoekers, over lege ruimtes en haar blik op de toekomst. ‘De eerste keer dat ik in het openbaar moest spreken, als directrice van de Vaticaanse Musea, was bij de opening van een van de nieuwe vleugels. Er waren meer dan duizend toehoorders en …

Lees meer »

De katholieke school – Edoardo Albinati

In 2016 won Edoardo Albinati met La scuola cattolica de Premio Strega, een zeer prestigieuze Italiaanse literatuurprijs die ook werd uitgereikt aan onder anderen Paolo Giordano, Niccolò Ammaniti, Margaret Mazzantini en Paolo Cognetti. Albinati’s meesterwerk, dat meer dan duizend pagina’s bestrijkt, is nu door Manon Smits en Pieter van der Drift ook vertaald in het Nederlands. Een hele klus, want dit vuistdikke boek omvat volgens Il Corriere della Sera ‘de hele wereld’. Saskia las het boek twee jaar geleden al in het Italiaans, maar voor wie die taal nog niet (of niet zo goed) beheerst, doet de vertaling niet onder …

Lees meer »

Via Piccolomini en de kleiner wordende koepel van de Sint-Pieter (plus het mooiste uitzicht op de Sint-Pieter én de skyline van Rome)

Vanaf de koepel van de Sint-Pieter heb je een prachtig uitzicht op Rome. De straten, steegjes, kerken en koepels van de stad nemen diep onder je voeten elk hun eigen plek in. Met half dichtgeknepen ogen herken je de grootse monumenten van de Eeuwige Stad. Maar het uitzicht op de Sint-Pieter zelf, als iconisch ijkpunt aan de skyline van Rome, is minstens zo mooi. De meest bijzondere blik op de koepel heb je vanaf de Via Piccolomini, waar een optische illusie je op het verkeerde been zet. Want moet de koepel van de Sint-Pieter niet dichterbij komen? Naast deze unieke …

Lees meer »

Otricoli – Romeinse stad met een middeleeuwse ziel

Je ziet het prachtig liggen vanaf Vista sull’oliveto, het dorpje Otricoli. Heleen neemt ons mee naar dit middeleeuwse stadje, dat is gebouwd op de top van een heuvel en prachtig uitzicht biedt op de oude Romeinse stad Ocriculum, waar nu nog slechts wat ruïnes van zijn overgebleven. Heleen: ‘Voor je omhoog loopt, naar het oude stadscentrum, passeer je de hoofdstraat. Onder de portici, bogen, vind je koffiebarretjes, winkels en restaurants. Neem links de weg omhoog, dan kom je als je onder de stadsmuur door loopt in het oude centrum. Vergeet niet om Maria te begroeten als je verder wilt lopen …

Lees meer »

Verse vijgensalade met gorgonzola en citroenolijfolie

We kijken er elk jaar weer naar uit, naar zoete verse vijgen, het liefst zo van de boom geplukt in Italië. Jadis van The Lemon Kitchen maakt er een heerlijke salade mee. Jadis: ‘Het is weer tijd voor verse vijgen en oh wat zijn ze lekker zoet! De combinatie met het zoute van de gorgonzola is echt hemels. Deze salade is lekker als lunch, als bijgerecht of als hoofdgerecht met verschillende soorten brood. En het fijne is: dit lekkers staat binnen tien minuten op tafel! Ingrediënten (voor 2-3 personen): 3 grote verse vijgen | 1 zakje rucola (à 85 gram) …

Lees meer »

Ossobuco naar recept van Ronald Giphart

Al op jonge leeftijd maakte Ronald Giphart kennis met lekker eten; zijn moeder bereidde elke maaltijd met zorg. Maar pas toen hij een roman schreef over een chef-kok raakte hij zelf in de ban van het culinaire leven. Sindsdien kookt hij zich een slag in de rondte, verzamelt hij kookboeken en reist hij stad en land af op zoek naar het ultieme recept. Al meer dan tien jaar schrijft hij over zijn favoriete gerechten. De lekkerste stukken zijn nu samengebracht in Smakelijk! Een verrukkelijk boek, dat je bij elk verhaal laat watertanden. Het is een heerlijke bundeling van verhalen, anekdotes …

Lees meer »

Een schitterende route door de Val d’Orcia – van Montepulciano via Montalcino naar Pienza

De Val d’Orcia, ten zuiden van Siena, is een prachtig stukje Toscane. Niet gek dus dat Unesco dit gebied in 2004 op de Werelderfgoedlijst zette. In de vallei van de Orcia, die is vernoemd naar de rivier die hier stroomt, is het landschap betoverend mooi. Hier zet je je auto meer dan eens aan de kant om de schoonheid van dit stukje aarde te bewonderen en vast te leggen. Samen met HEMA – waar je ook een goede reisverzekering kunt afsluiten – stippelden we een mooie route uit door deze sprookjesachtige streek, langs de mooiste dorpjes, fotogenieke landschappen en adembenemende …

Lees meer »

Proef de herfst in de Mugello – de leukste (en lekkerste) evenementen

Heimwee naar de zomer? Als je deze heerlijke herfstevenementen in de Mugello (in het noordoosten van Toscane) ziet, dan verwelkom je het najaar met open armen. Laat de truffels, kastanjes, nieuwe wijn en vers geperste olijfolie maar komen! Le Vie del Gusto, Borgo San Lorenzo In het charmante centrum van Borgo San Lorenzo proef je op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 september de lekkerste lokale lekkernijen, zowel uit de Mugello als uit de rest van Toscane én Italië. Dé hoofdrolspeler van de herfst, de kastanje, is goed vertegenwoordigd, maar natuurlijk valt er meer te proeven, van kazen, vleeswaren …

Lees meer »

Chiusdino – middeleeuwse muren, een stoere struikrover & kleurrijk keramiek

Na het bezoek aan de adembenemend mooie Abbazia di San Galgano neemt Saskia je mee naar Chiusdino, een middeleeuws dorpje niet ver van de abdij. Het schittert op bijna zeshonderd meter hoogte, waardoor je er een prachtig uitzicht hebt over de Val di Merse, de vallei die zijn naam dankt aan de rivier de Merse, die er dwars doorheen stroomt. Aan de sfeervolle straatjes van Chiusdino lees je de lange historie bijna af: de robuuste, warmrode stenen kunnen dan wel niet praten, maar ze vertellen in stilte over het verleden. Dat verleden begon in de middeleeuwen, toen de Longobarden op …

Lees meer »

Schiacciata met blauwe druiven

Het is tijd voor de vendemmia, de druivenpluk, en dat betekent dat ook deze smakelijke schiacciata met blauwe druiven weer op het menu staat. We genoten er afgelopen dagen van in de Mugello, maar je kunt het ook heel makkelijk thuis maken, met dit recept van Italiaans brood (dat Saskia ooit vertaalde). Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! In dit recept gebruik je verse blauwe druiven, maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken. Serveer deze schiacciata ook eens met een stukje kaas, zoals gorgonzola …

Lees meer »

Italië in mijn broekzak – Turijn en mijn Olympische Spelen

Pascal: ‘Turijn – waarschijnlijk weten niet veel lezers dat deze majestueuze stad de eerste hoofdstad van Italië was. In 1861 werden alle in de laars gelegen koninkrijkjes, stadstaatjes en hertogdommen na eeuwen van concurrentie, oorlogen en scheve ogen samengevoegd tot het land dat wat wij nu kennen als Italië. Het koninkrijk van Sardinië, met aan het hoofd de familie Savoia, was tot dan toe het grootste en machtigste bolwerk. Het strekte zich uit van Sardinië, via Ligurië en een deel van Piemonte, naar Emilia-Romagna. Koning Vittorio Emanuele di Savoia werd dus niet geheel vanuit het niets gebombardeerd tot koning van …

Lees meer »

Make-up uit de nieuwe Made in Italy-lijn van Collistar

Het Italiaanse cosmeticamerk Collistar laat zich dit najaar met Made in Italy inspireren door de straten en pleinen van Milaan, Florence, Rome en Napels. In deze blog laten we je alle juweeltjes uit deze nieuwe collectie zien. De kleuren van Milaan, Florence, Rome en Napels De nieuwe collectie is geïnspireerd op vier steden in Italië: Milaan, Florence, Rome en Napels. Elk artikel brengt de kleuren van de beroemde pleinen, straten en wijken, zoals het Piazza di Spagna in Rome, het Piazza della Signoria in Florence, de wijken Brera en Navigli in Milaan en de Via Chiaia in Napels tot leven. …

Lees meer »

Verslaafd aan koffie? Dan moet je naar het Lavazza Museum in Turijn!

Nadat het indrukwekkende nieuwe hoofdkantoor van Lavazza in Turijn dit voorjaar officieel in gebruik werd genomen, werd daar deze zomer het Lavazza Museum aan toegevoegd. Het moest niet slechts een veredeld marketinginstrument voor het koffiemerk worden, maar een ‘zintuigprikkelende reis door de wereldwijde koffiecultuur’. Liza nam er een kijkje en vertelt je of dat gelukt is (spoiler: ja!). Een stukje koffiegeschiedenis Liza: ‘Lavazza is anno 2018 het vierde grootste koffiemerk ter wereld, maar toen oprichter Luigi Lavazza in 1885 naar Turijn kwam, had nog nooit iemand van hem gehoord. Hij was een boerenzoon uit een klein dorpje midden in Piemonte. …

Lees meer »

De lekkerste ravioli ter wereld

Het dorpje Merana, de woonplaats van Natascha en Nicolas, staat bekend om de overheerlijke ravioli. Volgens de dorpsgenoten zou het zelfs de lekkerste ter wereld zijn. Natascha gaat voor ons proeven en deelt haar bevindingen. Natascha: ‘Allereerst luistert het nauw over welke ravioli we het precies hebben. Want onze culinaire specialiteit, de Meranese ravioli, zorgt voor twee kampen. Aan de ene kant is er de ‘feestravioli’ van de Pro Loco, het gerecht dat je geserveerd krijgt tijdens de jaarlijkse raviolifeesten die telkens plaatsvinden tijdens het tweede en het derde weekend van juni én tijdens het feest van San Fermo, op …

Lees meer »

Agriturismo Parco del Grep – slapen in een boomhut of in een tent tussen de bomen

In de heuvels rondom Turijn schittert Parco del Grep, een unieke agriturismo waar je tussen de bomen kunt slapen, in een tent of in een boomhut. De perfecte manier om optimaal te genieten van het betoverend mooi landschap rondom de koninklijke hoofdstad van Piemonte. Je kunt je hier ook culinair gezien lekker in de watten laten leggen, bij La Locanda del Grep. Je geniet er van de heerlijke regionale keuken (denk aan pasta met truffels, romige risotto’s en smaakvolle kazen) en van de mooie wijnen waar Piemonte beroemd om is. Slapen in een boomhut Parco del Grep is de ideale …

Lees meer »

Valse vrienden in het Italiaans

Valse vrienden zijn dé grote instinkers als je Italiaans aan het leren bent. Het zijn Italiaanse woorden die veel op Nederlandse woorden lijken, maar die een héél andere betekenis hebben. Zo lijkt het Italiaanse cocomero veel op het Nederlandse komkommer, maar het betekent watermeloen – toch een groot verschil op een broodje of in je salade… In deze aflevering van Italiaans in Beeld delen we tien van deze valse vrienden. Dan ben je gewaarschuwd voor als ze op je pad komen! la cantina > de kelder (en dus geen kantine, dat is la mensa) la camera > de kamer (en …

Lees meer »

12 tips voor de beste aperitivo in Turijn

Wie houdt er nu niet van om aan het einde van de dag neer te ploffen op een terras of aan de bar, met een heerlijk drankje en wat hapjes? Het concept van aperitivo heeft inmiddels heel Italië veroverd, maar het gebruik ontstond eind achttiende eeuw in Turijn. Ciao tutti’s Liza ging op zoek naar de beste plekken voor een drankje en vertelt je meteen over de achtergrond van deze Italiaanse traditie. Wat is aperitivo? Liza: ‘Een aperitivo is een drankje voor de maaltijd, bedoeld om de eetlust op te wekken – vandaar de naam, die is afgeleid van het …

Lees meer »

Buonissimo Barco: Agriturismo Corte Bebbi en schatkamers vol Parmezaanse kaas

Ciao tutti-lezer Mariëlla gaat sinds 2008 op vakantie naar Italië. Meteen die eerste keer is ze besmet geraakt met het Italiëvirus en is een ander vakantieland eigenlijk geen optie meer. Daarom volgt ze sinds 2015 ook Italiaanse les, om zo iets makkelijker met de lokale bevolking te kunnen communiceren. Mariëlla gaat altijd naar het Gardameer (met name voor de kinderen), maar het liefst reist ze naar de wat onbekendere stukjes van Italië. De afgelopen twee jaar bracht ze een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. In dit artikel deelt ze …

Lees meer »

De grachten en het ‘geheime raampje’ van Bologna

Bologna heeft niet alleen kilometers lange portici, zuilengalerijen, maar ook een heel netwerk aan grachten. Ze zijn soms wel een beetje moeilijk te vinden, dus in deze blog vertellen we je precies waar je moet zijn om een glimp van de grachten op te vangen. Bologna – ‘het Amsterdam van Italië’ Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar ooit was Bologna ‘het Amsterdam van Italië’. Tussen de twaalfde en de zestiende eeuw werd er een complex systeem van grachten en kanalen in de stad aangelegd. De kanalen verbonden Bologna met de belangrijke rivieren de Po en de Savena, en …

Lees meer »

Een zoete ontdekkingstocht door Napels

Dolci, wie houdt er niet van? In Napels zijn ze gek op zoete dingen – en Iris en Joël zijn dat ook! Sinds ze naar de leukste wijk van Napels zijn verhuisd, gaat er bijna geen dag voorbij zonder een lekker zoet begin. Iris & Joël: ‘Napels heeft een rijke traditie van zoetigheden die beïnvloed is door een mix van culturen. Vreemd genoeg zijn veel van de lekkernijen die je hier kunt vinden nog onbekend in Nederland en België. We hebben daarom onze favoriete dolci voor je op een rijtje gezet, zodat ook jij kennis kunt maken met de zoete …

Lees meer »