Lees onze laatste blogs:

De grootste kerstboom ter wereld staat in Gubbio (Umbrië)

In Gubbio, een prachtig stadje in Umbrië, staat de grootste kerstboom ter wereld. Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n zevenhonderd meter! Deze schitterende kerstboom is elk jaar weer in al zijn glorie te aanschouwen. Van een echte boom is echter geen sprake, en van staan eigenlijk ook niet, want het gaat om lange kabels waar gekleurde lichtjes aanhangen, waardoor zodra het donker wordt de illusie wordt gecreëerd dat er een gigantische kerstboom staat. Het optuigen van de kerstboom is een hele klus; het vergt zo’n …

Lees meer »

Buon Natale! – inspiratie voor een Italiaanse kerst

Ciao tutti! Aan het einde van dit jaar presenteren we onze Kerstspecial waarmee je heerlijk thuis in je luie stoel kunt kruipen, liefst bij een knisperende open haard en met warme chocolademelk en een plak panettone binnen handbereik. Deze kerstspecial biedt honderden pagina’s die je helemaal in de stemming brengen voor een Italiaans kerstfeest. We hebben de mooiste verhalen verzameld over elementen die onmisbaar zijn voor een Italiaanse kerst, zoals geurige panettone, de mooiste kerststallen en de sfeervolste kerstmarkten. We nemen je mee naar onder meer Milaan, Turijn, Florence, Rome en Napels voor een weekend kerstshoppen en duiken in de …

Lees meer »

Truffel als hagelslag – een nieuw kookboek in wording

Adje Middelbeek woont in Umbrië, op haar Podere del Buongustaio, ‘de hoeve van de lekkerbek’. Ze brengt veel tijd door in de keuken, met dank aan haar vrienden die haar regelmatig voorzien van verse kruiden, truffel, paddenstoelen… Al die recepten tekent Adje nu op in een nieuw kookboek, met vooral ook veel plek voor alle verhalen van haar vrienden, buren en dorpsgenoten. Ze geeft vandaag een voorproefje. Adje: ‘Een Italiaanse peuter kan voordat hij zijn eerste woordje spreekt allang het gebaar che buono maken. Na zijn eerste hapjes prikt hij met zijn linker wijsvinger naast zijn mond, draait die dan …

Lees meer »

Pauselijke pasteikunst – historische worstenbroodjes naar recept van Bartolomeo Scappi

Wie denkt dat het worstenbroodje oer-Hollands is, heeft het mis. Al in de zestiende eeuw verschijnt er een uitgebreid recept voor worstpasteitjes in een Italiaans kookboek: worst omwikkeld met een dun lapje vlees in knapperig deeg in de vorm van een bootje. Na dit historische recept van Manon van eetverleden wil je nooit meer anders! Manon: ‘Geen historisch gerecht is zo veelzijdig als de pastei. Dankzij de rijke vulling en smakelijke deegkorst is het erg bevredigend om te eten en bovendien een pronkstuk op tafel. Bijna alle historische kookboeken omvatten recepten voor pasteien en taarten. Veruit de meeste recepten bevatten …

Lees meer »

City Shapes – houten skylines van Italiaanse steden

Tim en Chris, twee reislustige broers, bedachten iets nieuws voor aan je muur: City Shapes. Geen dertien-in-een-dozijn posters of Ikea-schilderijen die wegvallen in je interieur, maar mooi afgewerkte houten wanddecoraties van je favoriete stad. In hun eigen werkplaats worden schitterende skylines van steden als Amsterdam, New York, Rome en Barcelona geboren. Tim en Chris doen alles zelf, van het eerste ontwerp tot het snijden en graveren van het hout of kunststof. Als zonen van een meubelmaker hebben ze dit deels met de paplepel ingegoten gekregen, andere zaken leerden ze al doende, vaak ook naar aanleiding van een wens van een …

Lees meer »

Beleef een authentieke Italiaanse kerst met Picenum

Picenum haalt dit jaar de authentieke Italiaanse kerst naar liefhebbers in Nederland, met twee luxe geschenkpakketten. Als Ciao tutti-lezer krijg je maar liefst € 10,- korting op een pakket naar keuze. In dit artikel vertelt Floris van Picenum je alles over de pakketten, het verhaal achter de producten en hoe je gebruik kunt maken van de exclusieve aanbieding. Floris: ‘Reis mee naar de regio Le Marche, waar de producten van Picenum hun oorsprong vinden. We werken samen met lokale familiebedrijven, om zo de meest authentieke Italiaanse producten naar Nederland te brengen. Het doel van Picenum is dan ook om alleen …

Lees meer »

Hoe stel je de perfecte Italiaanse kaasplank samen?

Ben je net zo dol op Italiaanse kaas als wij? Dan zul je smullen van de perfecte Italiaanse kaasplank, of je hem nu serveert bij een glas wijn, als aperitivo, of na het diner. als tegenhanger van een zoet dessert. We delen in dit artikel een aantal algemene tips voor het samenstellen van een gevarieerde kaasplank, gevolgd door de lekkerste Italiaanse kazen die niet mogen ontbreken op je tagliere di formaggi. De basis voor een goede kaasplank Kies allereerst voor allerlei verschillende smaken, structuren en kleuren op je kaasplank. Maak een mooie mix van zachte en harde kazen, jonge en …

Lees meer »

Italian Experience – tover een unieke Italiaanse beleving op tafel

Het is geen geheim dat Peter van Gulik en Rick Neven van het goede leven houden, met name van het Italiaanse goede leven. Waar ze al het goede van Italië vonden, was tot voor kort wel een groot geheim – als je althans niet tot hun vriendenkring behoorde. Een aantal keer per jaar reed het tweetal naar Italië voor een proefrit langs osteria’s, restaurants, delicatessenzaken en wijnboeren. Na de nodige uren aan tafel reden ze dan met een volle achterba(n)k weer terug naar Nederland, om als de bodem van de voorraad in zicht kwam weer zuidwaarts te reizen. Na heel …

Lees meer »

Burp – bijzondere verhalen achter de mooiste wijnetiketten

Onze boekenkast staat vol met mooie fotoboeken, reisverhalen, Italiaanse reisgidsen, kookboeken en wijnboeken. Sinds kort staat er een nieuwe aanwinst tussen: Burp – the other wine book. Een wijnboek dat de wereld van wijn op zijn kop zet – en dat met afstand het meest originele wijnboek in onze collectie is. Het uitgangspunt is namelijk niet een wijnstreek of -land, een druivenras of een wijnmaker, maar de mooiste etiketten die op een fles prijken. In Burp – the other wine book gaat het allereerst over het design van de etiketten – en de bijzondere verhalen erachter. Het boek is samengesteld …

Lees meer »

Patrijs met kastanjes en een glas Rosso di Montalcino

Terwijl we ons door deze pittige periode ‘worstelen’, komen de feestdagen steeds dichterbij. Tijd voor wat culinaire inspiratie van Gerty Simons van Mosaevino, met een feestelijk recept voor patrijs met kastanjes en Rosso di Montalcino. Gerty: ‘Dit jaar zijn de feestdagen belangrijker dan ooit. Hoe ze eruit gaan zien, is nog onduidelijk voor iedereen, maar het worden in elk geval dagen om extra uit te pakken; met feestelijke gerechten en een mooi glas wijn. Ik denk erover dit recept met patrijs te maken, echt niet ingewikkeld, feestelijk en niet al te duur. Schenk er deze kerstwaardige Rosso di Montalcino bij …

Lees meer »

Trentino zorgt voor een tongstrelende adventskalender

Tel samen met Trentino af naar Kerstmis, met een tongstrelende adventskalender vol met heerlijke recepten uit het noorden van Italië! Vanaf vandaag kunnen alle kerstliefhebbers en zoetekauwen iedere dag digitaal een ‘deurtje’ openen waarachter een traditioneel recept uit Trentino schuilgaat. In totaal omvat de Adventskalender 24 dolcissimo recepten die je met en voor je familie en vrienden kunt bereiden of als cadeau onder de boom kunt leggen. Open via deze link dag voor dag alle deurtjes en geniet van al het lekkers uit Trentino. Je keuken zal deze adventsperiode heerlijk naar kaneel, kruidnagel en steranijs ruiken… De adventskalender is gemaakt …

Lees meer »

Pandoro – Italiaanse kerstcake in de vorm van een ster

Naast de panettone, het traditionele Italiaanse kerstbrood, kennen ze in Italië de pandoro, die oorspronkelijk uit de regio Veneto komt. De pandoro wordt gemaakt van bloem, eieren, boter en gist. De cake wordt vervolgens gebakken in een stervormige bakvorm en bestrooid met poedersuiker. De naam pandoro is een samentrekking van pane d’oro, brood van goud. Dit kerstbrood werd toen Venetië nog een republiek was namelijk vooral geserveerd door welgestelde families. Inmiddels kunnen de meeste Italianen met Kerstmis genieten van een dikke plak ‘gouden brood’. Een stijlvolle serveertip Snijd de pandoro horizontaal in plakken van twee, drie centimeter dik, die prachtige …

Lees meer »

Duik in Het grote Bosatlas puzzelboek van Denksport!

Houd je van puzzelen, reizen en kaartlezen? Dan hebben we het perfecte tijdverdrijf voor je gevonden: kaartpuzzelen, met het nieuwe Het grote Bosatlas puzzelboek van Denksport. Zoals veel lezers wellicht weten, begon Saskia haar carrière bij Denksport. Eerst met het controleren van de afbreekstreepjes in kruiswoordraadselomschrijvingen, later met het bedenken van cryptogrammen en het maken van sudoku’s. Saskia: ‘Het was een bijzonder leuke tijd, op de puzzelredactie in Amsterdam. Je werd creatief uitgedaagd, de woordgrappen vlogen je om de oren en er heerste een groot saamhorigheidsgevoel tussen de redacteuren onderling. Zo’n puzzelboekje, met name met de echt creatieve taalpuzzels en …

Lees meer »

Volg een online cursus Italiaans van Tutta Lingua

Wil je graag Italiaans leren maar kun je – om welke reden dan ook – niet elke week aanschuiven bij een klassikale cursus Italiaans? Fiona Stramigioli van Tutta Lingua bedacht een gloednieuwe online cursus, waarmee je in eigen tempo, waar en wanneer je maar wil, Italiaans leert. Fiona vertelt je in dit artikel alles over deze nieuwe online cursus Italiaans, voor als je op een innovatieve manier Italiaans wil leren. Een nieuwe, praktische manier om Italiaans te leren Fiona: ‘Vorig jaar voelde ik de wens om mijn eigen lesmethode te gaan ontwikkelen, op basis van mijn jarenlange ervaring in het …

Lees meer »

Nieuw op Netflix: L’incredibile storia dell’Isola delle Rose

Vanaf 9 december kijk je op Netflix naar L’incredibile storia dell’Isola delle Rose. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Giorgio Rosa, die in 1968 voor de kust van Rimini een kleine natie sticht die de dromen en ambities van zijn generatie belichaamt. Even terug in de tijd L’Isola delle Rose was officieel geen eiland, maar een platform voor de kust van Rimini (in de regio Emilia-Romagna), midden in de Adriatische Zee. Het ‘rozeneiland’ was ontsproten aan het brein van Giorgio Rosa, een ingenieur uit Bologna. Hij legde het idee voor aan de Italiaanse overheid, maar die gaf …

Lees meer »

De mooiste films en series voor liefhebbers van Italië

We tippen de beste, mooiste, leukste, ontroerendste en spannendste Italiaanse films aller tijden. Met elke film waan je je even heerlijk in Italië. Je reist van noord naar zuid, van Rome naar Sicilië, van Venetië via Toscane naar Sardinië. still uit A casa tutti bene  We hebben dit artikel op 24 augustus 2020 voorzien van een update, met alle films die tot nu toe zijn verschenen. In totaal tippen we meer dan honderd films en series, van bloedstollende thrillers tot detectives, van komische films tot prachtig geacteerd drama, van documentaires tot culinaire kijkhits, van Italiaanse, Nederlandse, Vlaamse, Amerikaanse en Britse bodem. …

Lees meer »

Notturno van Gianfranco Rosi – de officiële Italiaanse Oscar-inzending

Met de documentaire Notturno, die vanaf 3 december te zien is in de bioscoop en via Picl.nl, laat regisseur Gianfranco Rosi je opnieuw kennismaken met het dagelijks leven van gewone mensen in uitzonderlijke situaties, net als in zijn eerdere films. Voor wie ze nog niet heeft gezien: in Fuocoammare bevond je je tussen de bewoners en vluchtelingen op Lampedusa, terwijl in de documentaire Sacro Gra de Romeinse ringweg centraal stond. Allebei echt aanraders! In Notturno neemt Rosi je mee naar de grensgebieden van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon. Notturno staat voor het licht in de duisternis van oorlog. De film …

Lees meer »

Ravioli met verse muntpesto en pistachenootjes

Het liefst nemen we uitgebreid de tijd om te koken, zowel doordeweeks als in het weekend. Na een lange dag boven het toetsenbord is er niets zo ontspannend als lekker lang in een pan roeren, voor een romige risotto of een stevige pastasaus. Op de dagen dat we geen tijd hebben voor zo’n uitgebreide keukensessie, nemen we meestal onze toevlucht tot verse ravioli. De verse pasta is na drie tot vier minuten klaar – daar kan geen maaltijdbezorger, ovenpizza of zak soep tegenop. Ravioli met muntpesto Een van de favoriete recepten die vaak op het menu staan, is de ravioli …

Lees meer »

Proef de olijfolie van Di Lorenzetto uit Le Marche!

In de glooiende heuvels rondom Corinaldo, een hemels heuveldorpje in Le Marche, vonden Diana Coolegem, haar man, zoon en dochter in 2018 een plek die ze al gauw thuis mochten noemen. En niet zomaar een plek, nee: Azienda Agricola Lorenzetto is een authentieke boerderij van honderd jaar oud, omringd door een enorme olijfboomgaard. Van de olijvenoogst maakt Diana een pure extra vergine olijfolie die zo kenmerkend is voor dit stukje Italië. We nemen je mee naar de olijfboomgaarden in Le Marche. Doe je ogen maar even dicht en snuif de frisse lucht diep je neusgaten in… Eerlijk, puur en ongerept …

Lees meer »

Ontdek de mooiste plekken van Le Marche!

Op deze inzoombare Google Maps-kaart van Le Marche vind je al onze relevante reisblogs terug: kleurrijke plaatsjes die je niet mag missen, de mooiste accommodaties (van bed & breakfasts tot agriturismo’s), bijzondere bezienswaardigheden, mooie stranden, culinaire adresjes… Handig ter voorbereiding van je vakantie maar ook als je ter plekke op zoek bent naar een fijne bestemming voor een uitstapje! Alle reisblogs zijn verdeeld in vier categorieën: zien & doen (te herkennen aan het groene icoontje van een landkaart), eten & drinken (te herkennen aan een rood icoontje van een bord met bestek), overnachten (te herkennen aan het gele icoontje van …

Lees meer »