Lees onze laatste blogs:

Zo makkelijk kom je niet van boeken af

Gisteren toog ik, op de voorlaatste dag van de Boekenweek, naar mijn favoriete boekhandel om eens lekker rond te neuzen – en om een gloednieuw boek uit te zoeken om dit weekend te lezen natuurlijk. Het lijstje met titels dat ik de afgelopen weken had opgesteld en die misschien kans maakten om door mij gekocht te worden, brandde in mijn zak. Een goede recensie of aanbeveling lezen is één ding, een boek gaat pas echt leven als je het in je handen hebt, kunt ruiken, de eerste pagina’s kunt lezen om te zien of je inderdaad al na drie zinnen …

Lees meer »

Zeppole di San Giuseppe

Op 19 maart wordt in Italië het feest van San Giuseppe (Sint-Jozef) gevierd. Als beschermheilige van families, armen en verwaarloosden is San Giuseppe een van de meest geliefde heiligen in Italië. In de meeste Italiaanse families vind je dan ook minstens één jongen of man die de naam Giuseppe draagt of een variant die daarvan is afgeleid, zoals Peppino, Pino of Beppe. De naamdag van San Giuseppe wordt overal in Italië uitgebreid gevierd. In Bologna zijn de bakkers vanochtend al voor dag en dauw opgestaan om ravioli di San Giuseppe te maken: zoete, gefrituurde gebakjes die zijn gevuld met jam …

Lees meer »

Bologna, la rossa

Bologna dankt de bijnaam la rossa aan de politieke kleur van de stad. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was Bologna de enige stad in heel Italië met een communistisch bestuur. Dat leverde – met name buiten de stadsgrenzen – veel commotie op. Uit angst voor het communisme werden er in die tijd in heel Italië aanslagen gepleegd door extreem-rechtse groeperingen. De bedoeling van deze aanslagen was tweeledig: hoewel het erop moest lijken dat de terreur uit linkse hoek kwam, zodat de bevolking afstand zou nemen van de communistische idealen en de staat weer zou omarmen, wilden de groeperingen …

Lees meer »

Google brengt woorden van Galileo Galilei opnieuw tot leven

Google heeft aangekondigd bijna een miljoen oude boeken uit bibliotheken in Rome en Florence, waaronder de werken van Galileo Galilei, te gaan scannen en op het internet te plaatsen, aldus een bericht in The Wall Street Journal. Het is voor het eerst dat Google op deze manier samenwerking zoekt met een culturele instantie, in dit geval het Italiaanse Ministerie van Cultuur. Mario Resca, de minister van Cultuur in Italië, hoopt dat het digitaliseren van de oude boeken ervoor zorgt dat ze voor altijd bewaard blijven – en dat ze behoed worden voor grote rampen, zoals de overstroming die in 1966 …

Lees meer »

Leggere, leggere, leggere! – Lezen, lezen, lezen!

Duizenden Italianen zullen volgende week vrijdag een boek weggeven aan een onbekende. Dit op initiatief van Alberto Schiariti, die het project de toepasselijke naam ‘Leggere, leggere, leggere!’ (Lezen, lezen, lezen!) gaf. Schiariti wil met deze actie het lezen promoten, maar minstens zo belangrijk vindt hij dat mensen op deze manier dichter bij elkaar komen te staan. Tot nu toe hebben zich al meer dan 230.000 mensen aangesloten. Dat is echter nog lang niet genoeg, dus vandaar dat er nu ook buiten Italië aandacht wordt gevraagd voor dit sympathieke initiatief. Want wat is er nu mooier dan iemand blij maken met …

Lees meer »

30 Bolognese adresjes om van te smullen

Op een heerlijke strooptocht door de culinaire hoofdstad van Italië mogen de volgende adresjes niet ontbreken! caffè, tè, dolci e cioccolato – koffie, thee, zoetigheid & chocola 1 Zanarini Piazza Galvani 1 De beste start voor een dag in een Italiaanse stad: een brioche met vanilleroom of chocolade uit de vitrine kiezen, een cappuccino bestellen en deze staand aan de bar opdrinken, tussen druk gebarende Italiaanse zakenmannen die zich nauwelijks de tijd gunnen hun espresso te drinken. www.caffezanarini.com 2 Morandi Piazzetta Morandi 1 Volgens de Bolognesi drink je hier de beste cappuccino: vol en romig, met een flinke schuimlaag! Na …

Lees meer »

Ragù alla bolognese

Het eerste misverstand wil ik graag rechtzetten voordat we aan het echte recept beginnen: als je de échte spaghetti bolognese wilt klaarmaken, moet je om te beginnen de spaghetti achterwege laten. Volgens het recept dat in 1982 officieel door de Accademia Italiana della Cucina bij de Italiaanse Kamer van Koophandel werd vastgelegd, hoort bolognesesaus namelijk geserveerd te worden met tagliatelle. En dan niet met zomaar tagliatelle, nee, de pastalintjes moeten exact 8 millimeter breed zijn, zodat de saus goed kan worden opgenomen. Het tweede misverstand vegen we dan ook maar gelijk van tafel: de echte ragù alla bolognese bevat geen …

Lees meer »

Videocracy: een aanklacht tegen de invloed van de Italiaanse televisie

In Italië is er slechts één man die de media inmiddels al ruim dertig jaar domineert, eerst als televisiemagnaat en later ook als minister-president. Silvio Berlusconi heeft als geen ander de ontwikkeling van de commerciële televisie in Italië beïnvloed. Daar plukt hij nu nog steeds de vruchten van. Als je bedenkt dat ongeveer 80 procent van de Italiaanse bevolking de televisie als primaire informatiebron gebruikt, mag duidelijk zijn dat Berlusconi een perfect systeem heeft ontwikkeld om zijn politieke boodschap bij het grote publiek voor het voetlicht te brengen. Kritiek op deze vermenging van media en politiek is in Italië uit …

Lees meer »

Een bosje mimosa voor la Festa della Donna

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag die in Nederland vaak vrij ongemerkt voorbij gaat en de Nederlandse vrouwen lang niet zo veel kleur brengt als de Italiaanse vrouwen. Ten eerste krijgt een Italiaanse vrouw vandaag, ter gelegenheid van la Festa della Donna, een bosje mimosa. Deze gele bloemen zijn hiermee tot symbool van de onderlinge solidariteit van vrouwen verworden. De bloemen van de mimosa staan ook symbool voor de vrouw zelf: ze zijn zeer kwetsbaar, maar toch bloeien ze na een koude winter als eerste weer op. Overigens krijgen vrouwen de takjes mimosa niet alleen van hun partners …

Lees meer »

Pasta in alle soorten en maten

Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes). Volgens een mooi Italiaans verhaal zouden deze tortellini zijn gemodelleerd naar de navel van Venus, de godin van de schoonheid. Se non è vero, è ben trovato, zou een Italiaan zeggen. Als het niet waar is, is het in elk geval leuk bedacht – en in dit geval ook erg lekker! Naast de tortellini kun je in Italië tientallen soorten pasta vinden. Dan moet je natuurlijk wel weten waar je naar moet vragen. Daarom in deze blog een lijst met een groot aantal pastasoorten, van de grappige …

Lees meer »

Tortellini alla bolognese

‘Tortellini worden sterker met Bologna vereenzelvigd dan met welke andere Italiaanse plaats ook,’ aldus John Dickie in Delizia! – De geschiedenis van de Italianen en hun keuken. ‘Ze werden in de achttiende eeuw zelfs een symbool voor de stad. Tortellini alla bolognese zijn een subtiele, smeuïge delicatesse. Wie ze wel eens geproefd heeft als ze op de juiste manier worden opgediend, in kapoenenbouillon, zal het daarmee eens zijn. Maar de bereiding ervan is enorm arbeidsintensief, zelfs in verhouding tot het overheerlijks dat dit oplevert. Men moet het deeg van deze doorschijnende verse pasta op kunstige wijze mengen, laten rusten en uitrollen. …

Lees meer »

Zelf pasta maken? Dit is een perfect recept!

Met dit basisrecept voor verse pasta kun je alle soorten pasta maken die je maar wil! Ingrediënten (voor 4-6 personen): 500 g bloem* | 4 middelgrote eieren | zout *voor dit recept kun je gewone bloem gebruiken, maar sommige pastaspecialisten geven de voorkeur aan een combinatie van gewone bloem en farina di semola di grano duro. Dit durum griesmeel bevat meer gluten, waardoor het deeg echter wel wat moeilijker te bewerken is. Vervang daarom maximaal de helft van de bloem door het durum griesmeel. Zeef de bloem op een keukenplank en maak een kuiltje in het midden. Breek hier de eieren boven, voeg een …

Lees meer »

Auguri! – de beste wensen in het Italiaans

Op 18 februari vierde ik mijn verjaardag al in Rome,  maar vanmiddag vier ik een Italiaans feestje met alle mensen die daar niet bij konden zijn. Voor wie mij of anderen in het Italiaans wil feliciteren hierbij een lijstje met gelukwensen en andere feestelijke woorden! auguri! gefeliciteerd! tanti auguri! hartelijk gefeliciteerd! fare gli auguri iemand feliciteren tanti auguri a te! lang zal je leven! bacio kus, zoen biglietto di auguri wenskaart buon divertimento! veel plezier! compleanno verjaardag buon compleanno! fijne verjaardag! compiere gli anni jarig zijn candeline kaarsjes spegnere le candeline sulla torta de kaarsjes op de taart uitblazen festa feest festeggiare …

Lees meer »

De Schildpaddenfontein op Piazza Mattei – de mooiste fontein van Rome

De Fontana delle Tartarughe, oftewel de Schildpaddenfontein, op het Piazza Mattei is misschien wel de mooiste fontein van Rome. Vier gespierde jongemannen, gezeten op vier dolfijnen, geven vier schildpadjes een zetje, zodat ze over de rand van het bassin heen naar het water kunnen kruipen. Ik ken niemand die na het zien van deze jongemannen niet verliefd werd op de Schildpaddenfontein! Ook in de ontstaansgeschiedenis van de Schildpaddenfontein speelt verliefdheid een grote rol. Het verhaal gaat dat Vergilio Mattei, die in een van de palazzi aan het plein woonde, tot over zijn oren verliefd was op een Romeinse schone. Hij …

Lees meer »

Cappuccino van ricotta

Dinsdag vertelde ik over de heerlijke doch lelijke koekjes, brutti ma buoni geheten. In een vlaag van heimwee naar Rome bakte ik afgelopen week een hele lading van deze koekjes, zodat collega’s en vrienden ook van deze lekkernijen konden proeven. Hoe lekker ze ook waren, er bleef een klein trommeltje met koekjes over. Wat zou ik daar eens mee doen? Op zoek naar een lekker recept met koekjes stuitte ik in Heerlijk Rome op deze cappuccino’s van ricotta. Een mooie combinatie van koekjes, koffie en Rome! Ingrediënten (voor 6 cappuccino’s) 4 brutti ma buoni* 300 g verse ricotta 1 theelepel gemalen koffiebonen 1 dl …

Lees meer »

Brutti ma buoni – lelijk maar lekker!

Tijdens een wandeling door Trastevere kon ik geen weerstand bieden aan de heerlijke geuren die me de Via della Luce inlokten. Op nummer 21 huist Biscottificio Innocenti, een kleine koekjesfabriek. Overal waar je kijkt zie je koekjes, taarten en andere zoetigheden in alle soorten en maten. Overweldigd door de enorme keuze wees ik naar de eerste de beste bakplaat die uit de oven kwam. De eigenaresse knikte goedkeurend, en zo proefde ik voor het eerst brutti ma buoni, hetgeen letterlijk ‘lelijk maar lekker’ betekent. De koekjes danken hun naam aan de vaak onooglijke vorm waarin ze op de bakplaat belanden. …

Lees meer »

SPQR – Sono Pazzi Questi Romani?

In Rome struikel je over de putdeksels met daarop de letters SPQR. De plek op de deksels is echter te beperkt om uit te leggen waar deze afkorting precies voor staat, maar gelukkig zijn er in Rome heel wat grotere bouwwerken te vinden die wel genoeg ruimte bieden voor de uitgeschreven woorden. Wie het Forum Romanum bezoekt (of vanaf de achterzijde van het Capitool over het Forum uitkijkt), kan op de Boog van Titus de volgende inscriptie lezen: SENATVS POPVLVSQVE·ROMANVS DIVO·TITO·DIVI·VESPASIANI·F VESPASIANO·AVGVSTO Oorspronkelijk waren de letters van brons, maar het brons is in de loop der tijd verdwenen. De gaten …

Lees meer »

Andiamo in città

Met deze woorden bij de hand raak je nooit meer de weg kwijt in een Italiaanse stad! boulevard viale brug ponte centrum centro fontein fontana gracht canale ingang entrata linksaf a sinistra de tweede straat links la seconda via/strada a sinistra markt mercato museum museo park parco parkeergarage autoparco parkeerplaats parcheggio plein piazza rechtdoor diritto, dritto rechtsaf a destra de derde straat rechts la terza via/strada a destra richting direzione steegje vicolo stoep marciapiedi stoplicht semaforo straat via / strada wijk quartiere winkel negozio zebrapad strisce

Lees meer »

Laat het feest beginnen! – Niccolò Ammaniti

Ondanks het feit dat ik altijd erg blij ben in Rome te zijn, heb ik vandaag toch wel een beetje heimwee. Niet dat ik terugverlang naar de Nederlandse kou, maar een van mijn favoriete Italiaanse schrijvers, Niccolò Ammaniti, is deze week in Nederland om de verschijning van zijn nieuwe roman te vieren. En dat terwijl hij de rest van het jaar op zijn motorino door Rome scheurt… Gisteravond werd zijn nieuwe boek, Laat het feest beginnen!, officieel gepresenteerd tijdens een Nightwriters Special in Amsterdam. In Italië is Laat het feest beginnen! vorig najaar al verschenen. Het stond binnen enkele dagen …

Lees meer »

Fiori di zucca – een Romeins verjaardagscadeau

Gisterochtend slenterde ik over een klein, charmant marktje dat gehouden werd op het plein bij de San Saba, een kerkje op de Aventijn, dicht bij de Piramide van Cestius. Net als thuis op de Albert Cuyp lagen de artisjokken hier hoog opgestapeld en lachten de tomaten en aubergines (die in Italië vele malen groter en dikker zijn dan in Nederland) me toe. De geur van verse basilicum deed me, ondanks het vroege tijdstip, al verlangen naar de lunch. Ik was eigenlijk alleen op zoek naar verse aardbeien voor een lekker verjaardagsontbijtje vandaag, maar mijn oog viel op het vrolijke geel van …

Lees meer »