Lees onze laatste blogs:

Felicità – Italiaans geluk

Ciao tutti! Een bijzondere blog vanmiddag, want het is blog nummer 2000 die we hier op Ciao tutti posten! We hebben lang zitten dubben over welk stukje Italië in de tweeduizendste blog de hoofdrol mocht spelen, en uiteindelijk is het la felicità geworden – het geluk. Niet alleen omdat we zelf zo gelukkig worden van al die Italiaanse avonturen, maar vooral omdat we hopen dat we dit geluk nog héél lang met jullie kunnen blijven delen. De ode aan la felicità wordt vanmiddag ten gehore gebracht door Al Bano & Romina Power, met hun onvergetelijke geluksnummer: Zet net als bij ons de …

Lees meer »

Culatello – het lekkerste kontje van Italië

Naast de prosciutto di Parma proefden we tijdens ons verblijf in Parma ook culatello – een ware delicatesse die slechts door een twintigtal bedrijven wordt gemaakt. We gingen op bezoek bij een van deze bedrijven, Antica Corte Pallavicina, het domein van sterrenchef Massimo Spigaroli. Voor we aan tafel schoven voor een uitgebreide lunch, kregen we een rondleiding – die begon in een varkensstal. Culatello wordt namelijk gemaakt van de achterbil van – liefst zwarte – varkens. De dieren mogen een groot deel van het jaar vrij rond lopen en krijgen een vers, uitgebalanceerd dieet voorgeschoteld – zodat hun billen straks …

Lees meer »

Parma’s trots: ham met een kroontje

Als we na afloop van onze reizen en reisjes door Italië onze koffer weer op de bagageband zetten, is deze zonder uitzondering een paar kilo zwaarder. Die kilo’s verzamelen we onderweg, dankzij cadeautjes van vrienden en onbekenden die ons toch echt wat van hun lokale specialiteiten willen laten proeven, zelf ingeslagen lekkers, souvenirs, cadeaus voor konijnen- en kattenoppas en mooie boeken. Zelf komen we echter ook altijd wat zwaarder terug, hetgeen puur en alleen te wijten is aan de Italiaanse keuken en al het lekkers dat daarin wordt bereid. En hoewel we overal in Italië lekker hebben gegeten, spande onze …

Lees meer »

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… – gespiegeld licht in het dorpje Viganella

Het Italiaanse dorpje Viganella (Piemonte), dat nog geen tweehonderd inwoners telt, werd een aantal jaar geleden wereldnieuws. Het dorpje had namelijk een ingenieuze oplossing bedacht voor de donkere winterdagen. Van eind november tot begin februari zagen de inwoners van het in een dal gelegen gehucht namelijk bijna geen zonlicht. De hoge bergen rondom maakten het voor de laagstaande zon onmogelijk om tot in het dal door te dringen. Giacomo Bonzani, een architect en ontwerper van zonnewijzers, bedacht een slimme oplossing: hij bouwde een gigantische spiegel op 870 meter hoogte, op een bergtop boven het stadje. Deze spiegel reflecteert het zonlicht, …

Lees meer »

Skiën tussen de sterren

In het Italiaanse Zuid-Tirol kun je skiën tussen de sterren – en daarmee bedoelen we niet dat de bergtoppen hier tot in de hemel reiken. Nee, deze Italiaanse regio heeft niet alleen schitterende skigebieden, maar ook een bijzonder hoog aantal sterrenrestaurants. Hier eet je letterlijk en figuurlijk op hoog niveau! Culinair op de latten Zuid-Tirol heeft een fantastische keuken en een uitzonderlijk mooi landschap. De Dolomieten, bekroond als Unesco-Werelderfgoed omwille van zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid, zijn het langste aaneengeschakelde skigebied in Europa, met maar liefst 1200  kilometer aan pistes, onder de noemer Dolomiti Superski. Skiing with a view! En met lekker …

Lees meer »

Het gezicht van Toni Servillo

Je gezicht spreekt boekdelen. Een mooi gezegde dat slaat op de non-verbale expressies van emoties – iets waar Italianen nog meer dan wij meesters in zijn. Met als ultieme maestro de Italiaanse steracteur Toni Servillo – wiens rol in de film La Grande Bellezza filmblogger Ron Serra inspireerde tot een unieke kijk op diens expressieve gezicht. Ron: ‘Sinds de première van La Grande Bellezza is er werkelijk niemand te vinden die de rol van Toni Servillo als Jep Gambardella níét gedenkwaardig vindt. Het is alweer zijn vierde hoofdrol in een film van Paolo Sorrentino – een gouden combinatie, zo blijkt. Het …

Lees meer »

De enige echte Sinterklaas vind je in… Bari (Puglia)!

Vol verwachting klopt ons hart… Langzaam tellen we af naar het grote Sinterklaasfeest. De Goedheiligman, die afkomstig is uit Turkije maar volgens onze verhalen een groot deel van het jaar geniet van de Spaanse zon, is deze weken drukker dan druk met het uitdelen van cadeautjes. Maar wie is deze Sint nu eigenlijk echt? Willemijn vertelt ons vanuit Puglia, waar de enige echte Sinterklaas te vinden is, hoe het nu precies zit met de Goedheiligman: ‘Op 6 december van het jaar 324 stierf de goedaardige en alom geliefde bisschop Nicolaas in het stadje Myra, in Lycië. Later besloot de Kerk …

Lees meer »

Liefdesverhaal en moordroman in Florence

Florence, 1691. Beeldhouwer Gaetano Zummo krijgt van een van de laatst heersende Medici een bijzondere opdracht: hij moet een wassen beeld creëren van de perfecte naakte vrouw. Florence is in deze tijd een duistere stad – vol geheimen en verzwijgingen – waar alles verboden en juist daarom mogelijk is. De inwoners zijn geobsedeerd door kunst, verleiding en macht. Zummo voelt zich in deze hedonistische stad steeds onveiliger. Zijn geheimen uit het verleden achtervolgen hem en bedreigen zijn bestaan als kunstenaar. Dan raakt hij geobsedeerd door de mysterieuze Faustina, een vrouw die haar eigen duistere achtergrond heeft en misschien wel veel …

Lees meer »

Spaghetti alla chitarra

Onder leiding van chef-kok Marcello kookten we in Parma de sterren van de spreekwoordelijke hemel. Naast de vers gevulde tortelli (waarvan we het recept gisteren al met jullie deelden) maakten we spaghetti alla chitarra, vrij vertaald ‘gitaarpasta’. En nee, dat is geen pasta volgens recept van Jimi Hendrix of BB King. De pasta dankt zijn naam namelijk niet aan een beroemde gitaarsolo of aan het muziekinstrument zelf, maar aan het apparaatje waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt. Dit soort pasta …

Lees meer »

Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven

Vandaag staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen en …

Lees meer »

Marina, Marina, Marina!

Een Belgische kijktip deze zondagmiddag, om je even onder te dompelen in dat heerlijke Italiëgevoel en de aankomende winter te vergeten. In de Belgische bioscopen draait namelijk sinds vorige week Marina, de langverwachte nieuwe film van Stijn Coninx, geïnspireerd op de jeugdherinneringen van Rocco Granata: Italië 1948. Rocco, een jongen van tien, groeit op in een bergdorpje in Calabrië. Op een dag neemt zijn vader een moedig besluit: hij wil een betere toekomst voor zijn gezin. En België lijkt het beloofde land. Rocco’s vader werkt in de steenkoolmijnen van Waterschei. Zijn plan: als een rijk man naar Italië terugkeren. Maar al …

Lees meer »

Sardijnse hoedjes

Nina reist nog altijd over Sardinië, op zoek naar het echte Italië. Dat vond ze dit keer in een wel heel bijzondere winkel! ‘In de winkelstraat van Oristano stikt het van de kleine zaakjes. Een winkel vol objecten voor de bruidsschat, een pastafabriekje. We stiefelen van etalage naar etalage. Opeens beginnen Andrea’s ogen te stralen: een hoedenwinkel! Hij is al maanden opzoek naar een ouderwetse pet. Zo een die alle oude mannetjes in Italië hebben maar die tegenwoordig ook steeds meer door hippe jonge mannen wordt gedragen. We stappen het winkeltje binnen. De oppervlakte is niet meer dan vijf vierkante …

Lees meer »

Sprezzatura – een papieren delicatessenzaak voor fijnproevers

Sprezzatura, een van die schitterende Italiaanse woorden die helaas bijna onvertaalbaar zijn. Het werd volgens de Vlaamse schrijfster Carine Cuypers voor het eerst gebruikt in 1528, door de humanist Baldassare Castiglione in zijn boek Il Libro del Cortegiano (‘Het Boek van de Hoveling’): ‘Als algemene regel geldt voor de hoveling dat hij in de eerste plaats de zeer steile en gevaarlijke klip van de gekunsteldheid moet omzeilen en in alles een zekere achteloosheid, of om een nieuw woord te gebruiken, een zekere sprezzatura aan de dag moet leggen, waarmee hij verbergt hoe knap hij is en de indruk wekt dat niets …

Lees meer »

Stamppot rucola met azijnuitjes en parmezaancrackers van Janneke Vreugdenhil

Het was goed thuiskomen deze week. Na een wekenlange reis door Italië (waarvan voor een deel nog een uitgebreid verslag moet volgen, zoveel leuks hebben we weer beleefd) waren we echt blij met het warme welkom van vrienden, het weerzien met konijn Isa en kat Sien, met onze frisse fietswangen, de feestverlichting in de Amsterdamse straten en in het bijzonder op de Cuyp en met de stapel post op de trap. Naast ‘Welkom thuis’-kaartjes van vrienden wachtte er een enorme stapel boeken, met een mooie vertegenwoordiging kookboeken. Hoewel we ons hadden voorgenomen om na al die kilo’s ham, Parmezaanse kaas …

Lees meer »

Zero zero zero – Roberto Saviano

Na zijn bloedstollende Gomorra, het verhaal van de teloorgang van de stad Napels onder de heerschappij van de maffia, richt Saviano zijn aandacht in zijn nieuwe boek Zero zero zero op de internationale cocaïnehandel. Hij brengt alle aspecten van die wereld in kaart: van het ontstaan van drugshandelnetwerken tot en met de manier waarop de handel onontbeerlijk is geworden voor de wereldeconomie. Saviano volgt de cocaïne van Zuid-Amerika tot de stranden van Miami, de straten van New York, tot in Afrika, Europa, China en India. Hij volgt gebruikers, slachtoffers, dealers en daders. Zijn verhaal – dat volstrekt op waarheid berust, …

Lees meer »

B&B Donna Regina – slapen in een voormalig klooster in Napels

Paul en zijn vrouw Lianne genoten onlangs vier dagen lang van Italië in het kwadraat, in la bella Napoli. Voor hun verblijf hadden ze, op aanraden van Saskia, gekozen voor B&B Donna Regina, in een voormalig klooster. ’t Is wat met die taxi’s Direct na onze aankomst in Napels bestellen we telefonisch een taxi bij Radio Taxi Napoli. We willen graag naar het adres waar we de komende vier dagen zullen logeren: B&B Donna Regina. We weten dat we code 68 moeten doorgeven aan de taxichauffeur en dat de rit dan € 16 zal kosten inclusief bagage, zo had Anna …

Lees meer »

Een unieke kijk op Napels

Gastblogger Paul Janssen nam ons gisteren al mee naar Napels, waar hij ons kennis liet maken met een keur aan mensen die hij op zijn tochten door de stad tegenkwam. Hij ontmoette echter zoveel bijzondere mensen dat één blog niet genoeg was. Vandaar vanochtend deel 2 van deze unieke kijk op Napels! de barista’s van koffiehuis Gambrinus de weeskinderen van het klooster bij de Chiesa San Gregorio Armeno delicatessen’zaakje’ op de markt nabij de Corso Garibaldi even de was ophangen een scooter per tutta la famiglia gelati! bij de kapper aan de Spaccanapoli La Loren de ‘sommelier’  van A Pigna d’Uva in …

Lees meer »

Lang leve de Napolitanen!

Terwijl wij in Rome verbleven, dompelde gastblogger Paul Janssen zich samen met zijn vrouw Lianne vier dagen onder in de tsunami van chaos die Napels heet. Wat hem vooral raakte? De enorme diversiteit aan Napolitanen die hij op zijn ontdekkingstocht door de stad tegenkwam. Voor Ciao tutti legde hij een aantal van deze mensen van verschillend pluimage vast in een tweedelige fotoblog, zodat ook wij mee kunnen genieten van de mensen die in deze wervelende en emotionele stad wonen en werken. Een unieke kijk op Napels! de baas van de straat een barista pur sang una bella ragazzina in de tuinen …

Lees meer »

Paddenstoelen – een beetje van het Campo en een beetje van Carluccio

Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddestoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddestoelen verzameld, maar ook recepten met paddestoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij ook …

Lees meer »

Campo de’ Fiori – het verhaal achter de bekendste markt van Rome

Het Campo de’ Fiori is zonder twijfel het bekendste marktplein van Rome. Je kunt er terecht voor verse groente en fruit, kruiden, olijfolie, allerlei toeristische souvenirs, een zestiende-eeuws bordeel voor hoge heren en een voormalige brandstapel. De bloemen van Campo de’ Fiori In 1478 verhuist de grote markt van Rome van het Piazza del Campidoglio naar Piazza Navona. Dat was in de hele buurt, waar ook het Campo de’ Fiori zich bevindt, direct te merken. Op dat moment was er op Campo de’ Fiori niet veel meer te vinden dan een veld vol papavers, madeliefjes en vergeet-me-nietjes en de woonpaleizen …

Lees meer »

Dwars over Rome

De volgende keer dat we naar Rome reizen, zullen we vergezeld worden door Rosita Steenbeek. Niet letterlijk, maar met haar Romeverhalen, die vanaf volgende week in handig dwarsligger®-formaat verkrijgbaar zijn, is ze er toch een beetje bij! ‘Voor mij is Rome het oude centrum, de smalle straatjes in de warme kleuren, alle schakeringen oranje, rood zelfs, geel van zand tot goud. Hier is Rome als een huis, de steegjes zijn gangen, en op drie minuten afstand liggen de twee mooiste pleinen van de stad, misschien wel van de wereld. Piazza della Rotonda met het best bewaarde monument, het Pantheon, Piazza Navona. …

Lees meer »

La grande bellezza – Roma in a time lapse

Geniet deze ochtend samen met ons van een supersnel en tegelijkertijd poëtisch Rome, met op elke straathoek magie, geschiedenis en levenslust: De film is een kunststuk van Giulio Mentuccia en het digitale oog van zijn camera, in een zwoele augustusnacht eerder dit jaar.

Lees meer »

Pasta e Basta in Amsterdam – swingend de pan uit

In augustus kregen we een heerlijke uitnodiging van het Amsterdamse restaurant Pasta e Basta in onze digitale brievenbus. De chef-kok van Pasta e Basta, Tom Smit, werkte de afgelopen maanden namelijk nauw samen met Ron Blaauw, om ervoor te zorgen dat Pasta e Basta naar een nieuw culinair niveau getild wordt. De vraag was of we eens wilden komen proeven – wat we uiteraard graag deden. Het etentje moest alleen even op zich laten wachten omdat we zoveel in Italië waren in september en oktober. Afgelopen week was zowel Saskia als Willemijn even in Nederland en dus gingen we eindelijk …

Lees meer »

Italiaanse Nachten

Xander Uitgevers, de uitgever van onder andere onze Ciao tutti-boeken, komt dit najaar met een nieuwe trilogie van de Italiaanse schrijfster Irene Cao. Italiaanse Nachten is een sensueel liefdesverhaal in drie delen, met in de hoofdrol kunsthistorica Elena en chef-kok Leonardo. Elena heeft in haar hele leven nog nooit ware passie gevoeld. Tot de Siciliaanse Leonardo haar leven binnen komt. Hij zet haar leven totaal op zijn kop. Haar relatie met de rustige Philippo, haar zelfbeeld en haar beleving van intimiteit; niets is meer hetzelfde. Het leven dat Elena met Leonardo heeft, wordt een ware obsessie voor haar. Maar hoe …

Lees meer »