Lees onze laatste blogs:

Liefdesverhaal en moordroman in Florence

Florence, 1691. Beeldhouwer Gaetano Zummo krijgt van een van de laatst heersende Medici een bijzondere opdracht: hij moet een wassen beeld creëren van de perfecte naakte vrouw. Florence is in deze tijd een duistere stad – vol geheimen en verzwijgingen – waar alles verboden en juist daarom mogelijk is. De inwoners zijn geobsedeerd door kunst, verleiding en macht. Zummo voelt zich in deze hedonistische stad steeds onveiliger. Zijn geheimen uit het verleden achtervolgen hem en bedreigen zijn bestaan als kunstenaar. Dan raakt hij geobsedeerd door de mysterieuze Faustina, een vrouw die haar eigen duistere achtergrond heeft en misschien wel veel …

Lees meer »

Spaghetti alla chitarra

Onder leiding van chef-kok Marcello kookten we in Parma de sterren van de spreekwoordelijke hemel. Naast de vers gevulde tortelli (waarvan we het recept gisteren al met jullie deelden) maakten we spaghetti alla chitarra, vrij vertaald ‘gitaarpasta’. En nee, dat is geen pasta volgens recept van Jimi Hendrix of BB King. De pasta dankt zijn naam namelijk niet aan een beroemde gitaarsolo of aan het muziekinstrument zelf, maar aan het apparaatje waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt. Dit soort pasta …

Lees meer »

De Italiaanse keuken als werelderfgoed

Italië is goed vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het historisch centrum van Napels, Pompei, de Amalfikust, het centrum van Rome, Villa Adriana in Tivoli, de trulli in Puglia, de Etna, het historisch centrum van Florence, het Piazza del Duomo in Pisa… De lijst biedt tal van pareltjes. Maar weinig mensen weten echter dat ook de Italiaanse keuken op deze lijst staat. In 2010 voegde Unesco la cucina italiana toe aan de Werelderfgoedlijst. De Italiaanse keuken is immers niet alleen een gastronomisch, maar ook een sociaal-cultureel concept; eten is een sociale activiteit die sterk verbonden is met mensen en plekken. …

Lees meer »

Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven

Vanavond staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de komende feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen …

Lees meer »

L’Anima Vola – Elisa

We beginnen de week met een liedje dat ons geluksgevoel goed uitdrukt: L’Anima Vola van Elisa: L’Anima Vola Le basta solo un po’ d’aria nuova Se mi guardi negli occhi Cercami il cuore Non perderti nei suoi riflessi Non mi comprare niente Sorriderò se ti accorgi di me fra la gente Sì che è importante Che io sia per te in ogni posto In ogni caso quella di sempre Un bacio è come il vento Quando arriva piano però muove tutto quanto E un’anima forte che sa stare sola Quando ti cerca è soltanto perché lei ti vuole ancora E …

Lees meer »

Marina, Marina, Marina!

Een Belgische kijktip deze zondagmiddag, om je even onder te dompelen in dat heerlijke Italiëgevoel en de aankomende winter te vergeten. In de Belgische bioscopen draait namelijk sinds vorige week Marina, de langverwachte nieuwe film van Stijn Coninx, geïnspireerd op de jeugdherinneringen van Rocco Granata: Italië 1948. Rocco, een jongen van tien, groeit op in een bergdorpje in Calabrië. Op een dag neemt zijn vader een moedig besluit: hij wil een betere toekomst voor zijn gezin. En België lijkt het beloofde land. Rocco’s vader werkt in de steenkoolmijnen van Waterschei. Zijn plan: als een rijk man naar Italië terugkeren. Maar al …

Lees meer »

Sardijnse hoedjes

Nina reist nog altijd over Sardinië, op zoek naar het echte Italië. Dat vond ze dit keer in een wel heel bijzondere winkel! ‘In de winkelstraat van Oristano stikt het van de kleine zaakjes. Een winkel vol objecten voor de bruidsschat, een pastafabriekje. We stiefelen van etalage naar etalage. Opeens beginnen Andrea’s ogen te stralen: een hoedenwinkel! Hij is al maanden opzoek naar een ouderwetse pet. Zo een die alle oude mannetjes in Italië hebben maar die tegenwoordig ook steeds meer door hippe jonge mannen wordt gedragen. We stappen het winkeltje binnen. De oppervlakte is niet meer dan vijf vierkante …

Lees meer »

Sprezzatura – een papieren delicatessenzaak voor fijnproevers

Sprezzatura, een van die schitterende Italiaanse woorden die helaas bijna onvertaalbaar zijn. Het werd volgens de Vlaamse schrijfster Carine Cuypers voor het eerst gebruikt in 1528, door de humanist Baldassare Castiglione in zijn boek Il Libro del Cortegiano (‘Het Boek van de Hoveling’): ‘Als algemene regel geldt voor de hoveling dat hij in de eerste plaats de zeer steile en gevaarlijke klip van de gekunsteldheid moet omzeilen en in alles een zekere achteloosheid, of om een nieuw woord te gebruiken, een zekere sprezzatura aan de dag moet leggen, waarmee hij verbergt hoe knap hij is en de indruk wekt dat niets …

Lees meer »

Stamppot rucola met azijnuitjes en parmezaancrackers van Janneke Vreugdenhil

Het was goed thuiskomen deze week. Na een wekenlange reis door Italië (waarvan voor een deel nog een uitgebreid verslag moet volgen, zoveel leuks hebben we weer beleefd) waren we echt blij met het warme welkom van vrienden, het weerzien met konijn Isa en kat Sien, met onze frisse fietswangen, de feestverlichting in de Amsterdamse straten en in het bijzonder op de Cuyp en met de stapel post op de trap. Naast ‘Welkom thuis’-kaartjes van vrienden wachtte er een enorme stapel boeken, met een mooie vertegenwoordiging kookboeken. Hoewel we ons hadden voorgenomen om na al die kilo’s ham, Parmezaanse kaas …

Lees meer »

Zero zero zero – Roberto Saviano

Na zijn bloedstollende Gomorra, het verhaal van de teloorgang van de stad Napels onder de heerschappij van de maffia, richt Saviano zijn aandacht in zijn nieuwe boek Zero zero zero op de internationale cocaïnehandel. Hij brengt alle aspecten van die wereld in kaart: van het ontstaan van drugshandelnetwerken tot en met de manier waarop de handel onontbeerlijk is geworden voor de wereldeconomie. Saviano volgt de cocaïne van Zuid-Amerika tot de stranden van Miami, de straten van New York, tot in Afrika, Europa, China en India. Hij volgt gebruikers, slachtoffers, dealers en daders. Zijn verhaal – dat volstrekt op waarheid berust, …

Lees meer »

B&B Donna Regina – slapen in een voormalig klooster in Napels

Paul en zijn vrouw Lianne genoten onlangs vier dagen lang van Italië in het kwadraat, in la bella Napoli. Voor hun verblijf hadden ze, op aanraden van Saskia, gekozen voor B&B Donna Regina, in een voormalig klooster. ’t Is wat met die taxi’s Direct na onze aankomst in Napels bestellen we telefonisch een taxi bij Radio Taxi Napoli. We willen graag naar het adres waar we de komende vier dagen zullen logeren: B&B Donna Regina. We weten dat we code 68 moeten doorgeven aan de taxichauffeur en dat de rit dan € 16 zal kosten inclusief bagage, zo had Anna …

Lees meer »

Een unieke kijk op Napels

Gastblogger Paul Janssen nam ons gisteren al mee naar Napels, waar hij ons kennis liet maken met een keur aan mensen die hij op zijn tochten door de stad tegenkwam. Hij ontmoette echter zoveel bijzondere mensen dat één blog niet genoeg was. Vandaar vanochtend deel 2 van deze unieke kijk op Napels! de barista’s van koffiehuis Gambrinus de weeskinderen van het klooster bij de Chiesa San Gregorio Armeno delicatessen’zaakje’ op de markt nabij de Corso Garibaldi even de was ophangen een scooter per tutta la famiglia gelati! bij de kapper aan de Spaccanapoli La Loren de ‘sommelier’  van A Pigna d’Uva in …

Lees meer »

Lang leve de Napolitanen!

Terwijl wij in Rome verbleven, dompelde gastblogger Paul Janssen zich samen met zijn vrouw Lianne vier dagen onder in de tsunami van chaos die Napels heet. Wat hem vooral raakte? De enorme diversiteit aan Napolitanen die hij op zijn ontdekkingstocht door de stad tegenkwam. Voor Ciao tutti legde hij een aantal van deze mensen van verschillend pluimage vast in een tweedelige fotoblog, zodat ook wij mee kunnen genieten van de mensen die in deze wervelende en emotionele stad wonen en werken. Een unieke kijk op Napels! de baas van de straat een barista pur sang una bella ragazzina in de tuinen …

Lees meer »

Drie keer Italiaans lichtspektakel

We zijn niet de enigen die aftellen naar Kerstmis. Half november gaat in Turijn al het lichtfestival Luci d’Artista van start: Tot en met half januari worden de straten, pleinen en portici (booggangen) van Turijn feestelijk verlicht door negentien artistieke installaties, waaronder twee nieuwe: Cultura=Capitale van Alfredo Jaar en Ice Cream Light van Vanessa Safavi: In Verona is eveneens een indrukwekkend lichtspektakel te zien: een letterlijk schitterende kerstster. Zijn staart ligt midden in de Arena, terwijl de ster zelf schittert op het plein ervoor. Een fantastisch gezicht, zeker in het donker en al helemaal als het sneeuwt. De ster verschijnt …

Lees meer »

Italiaans in beeld – A Roma

Een nieuwe blog in de categorie ‘Italiaans in beeld’ met dit keer het Colosseum in de hoofdrol:    het Colosseum > il Colosseo het monument > il monumento de architectuur > l’architettura het paard > il cavallo de koets > la carrozza het gebouw > il palazzo het grasveldje > il prato de cipressen > i cipressi buiten > fuori het hek > la cancellata Italiaans in beeld Elke vrijdag krijg je aan de hand van een foto 10 Italiaanse woorden voorgeschoteld, zodat je spelenderwijs je kennis van de Italiaanse taal uit kunt breiden. De tien woorden worden verzameld door …

Lees meer »

Paddenstoelen – een beetje van het Campo en een beetje van Carluccio

Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddestoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddestoelen verzameld, maar ook recepten met paddestoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij ook …

Lees meer »

Campo de’ Fiori – het verhaal achter de bekendste markt van Rome

Het Campo de’ Fiori is zonder twijfel het bekendste marktplein van Rome. Je kunt er terecht voor verse groente en fruit, kruiden, olijfolie, allerlei toeristische souvenirs, een zestiende-eeuws bordeel voor hoge heren en een voormalige brandstapel. De bloemen van Campo de’ Fiori In 1478 verhuist de grote markt van Rome van het Piazza del Campidoglio naar Piazza Navona. Dat was in de hele buurt, waar ook het Campo de’ Fiori zich bevindt, direct te merken. Op dat moment was er op Campo de’ Fiori niet veel meer te vinden dan een veld vol papavers, madeliefjes en vergeet-me-nietjes en de woonpaleizen …

Lees meer »

Dwars over Rome

De volgende keer dat we naar Rome reizen, zullen we vergezeld worden door Rosita Steenbeek. Niet letterlijk, maar met haar Romeverhalen, die vanaf volgende week in handig dwarsligger®-formaat verkrijgbaar zijn, is ze er toch een beetje bij! ‘Voor mij is Rome het oude centrum, de smalle straatjes in de warme kleuren, alle schakeringen oranje, rood zelfs, geel van zand tot goud. Hier is Rome als een huis, de steegjes zijn gangen, en op drie minuten afstand liggen de twee mooiste pleinen van de stad, misschien wel van de wereld. Piazza della Rotonda met het best bewaarde monument, het Pantheon, Piazza Navona. …

Lees meer »

La grande bellezza – Roma in a time lapse

Geniet deze ochtend samen met ons van een supersnel en tegelijkertijd poëtisch Rome, met op elke straathoek magie, geschiedenis en levenslust: De film is een kunststuk van Giulio Mentuccia en het digitale oog van zijn camera, in een zwoele augustusnacht eerder dit jaar.

Lees meer »

Wijsneus in de keuken

Wie graag uitgebreid kookt, weet dat er werelden van verschil bestaan tussen recept en eindresultaat. Of het gerecht op tafel nu tot triomf of teleurstelling leidt – bij het lezen van het recept heerst vooral twijfel. Hoe groot precies is een ‘klontje’? Is een ‘toefje’ meer of juist minder dan een ‘klodder’? Hoe groot is een middelgrote ui? En wat is het verschil tussen ‘fijnsnijden’ en ‘fijnhakken’? Keukenwijsneus Julian Barnes wil het allemaal weten en zoekt het tot in de puntjes uit, wat zijn kookkunsten niet altijd ten goede komt. Met onnavolgbare zelfspot doet hij verslag van zijn jarenlange zoektocht …

Lees meer »

Oorlog om pistachenootjes

Het is geen groot geheim dat wij van Ciao tutti allemaal graag in de keuken staan. Saskia maakt het liefst risotto, Willemijn is een ster in taarten bakken en zo heeft ieder zijn eigen favoriet / specialiteit. Nu houden we ons meestal niet al te nauw aan wat er in het recept staat – ervaring heeft ervoor gezorgd dat we redelijk uit de losse pols koken en weten wat lekker is. Iets wat ons door Italiaanse vrienden niet altijd in dank wordt afgenomen. Zo voegt Saskia altijd een handvol gehakte pistachenootjes toe aan de insalata of pasta caprese. Zo ook toen …

Lees meer »

Pasta e Basta in Amsterdam – swingend de pan uit

In augustus kregen we een heerlijke uitnodiging van het Amsterdamse restaurant Pasta e Basta in onze digitale brievenbus. De chef-kok van Pasta e Basta, Tom Smit, werkte de afgelopen maanden namelijk nauw samen met Ron Blaauw, om ervoor te zorgen dat Pasta e Basta naar een nieuw culinair niveau getild wordt. De vraag was of we eens wilden komen proeven – wat we uiteraard graag deden. Het etentje moest alleen even op zich laten wachten omdat we zoveel in Italië waren in september en oktober. Afgelopen week was zowel Saskia als Willemijn even in Nederland en dus gingen we eindelijk …

Lees meer »

Italiaanse Nachten

Xander Uitgevers, de uitgever van onder andere onze Ciao tutti-boeken, komt dit najaar met een nieuwe trilogie van de Italiaanse schrijfster Irene Cao. Italiaanse Nachten is een sensueel liefdesverhaal in drie delen, met in de hoofdrol kunsthistorica Elena en chef-kok Leonardo. Elena heeft in haar hele leven nog nooit ware passie gevoeld. Tot de Siciliaanse Leonardo haar leven binnen komt. Hij zet haar leven totaal op zijn kop. Haar relatie met de rustige Philippo, haar zelfbeeld en haar beleving van intimiteit; niets is meer hetzelfde. Het leven dat Elena met Leonardo heeft, wordt een ware obsessie voor haar. Maar hoe …

Lees meer »

Het recept voor de perfecte tiramisù

Vorige week vroegen we jullie welk ‘perfect recept’ jullie graag zouden willen zien op Ciao tutti: de perfecte ragù alla bolognese, de perfecte pasta, de perfecte risotto, de perfecte pesto of de perfecte tiramisù. Alhoewel veel lezers graag het perfecte recept voor de enige echte bolognesesaus zouden zien, ging de strijd van begin af aan tussen de perfecte risotto en de perfecte tiramisù. Uiteindelijk komt de tiramisù als winnaar uit de bus, dus zoals beloofd schotelen we jullie het perfecte tiramisù-recept voor! De auteur van het kookboek Perfect schrijft over dit heerlijke Italiaanse toetje: ‘Het was oorspronkelijk de bedoeling dat …

Lees meer »