Lees onze laatste blogs:

Ontdek de charmante straatjes van Trastevere (Rome)

De Romeinse wijk Trastevere bruist ‘s avonds van het leven. Er zijn veel gezellige restaurantjes, bars en terrassen die tot diep in de nacht zorgen voor een levendige sfeer. Het is echter ook heerlijk om ‘s ochtends door Trastevere te dwalen, als je de charmante straatjes nog bijna voor je zelf hebt. Wij beginnen onze wandeling door de charmante straatjes van Trastevere bij Bar San Calisto, waar het al vroeg een drukte van belang is. De eerste cappuccino’s en espresso’s worden hier al gezet voordat de toeristen in Rome ontwaken. De mannetjes die naast het terras van San Calisto zitten …

Lees meer »

3 heerlijke Italiaanse boekentips voor de herfst

We hopen natuurlijk op een zonnige herfst, met warme nazomerdagen en verkleurende bladeren die schitteren in de zon. Maar mocht de regen dagen lang tegen de ramen kletteren en de wind om het huis jagen, trek je dan lekker warm terug op de bank met een van onze herfstige boekentips. Een cappuccino of glas rode wijn erbij en je bent het slechte weer buiten meteen vergeten! 1 Fosca Giorgio, een jonge legerofficier, wordt verscheurd door twee onmogelijke liefdes: die voor de beeldschone, maar getrouwde Clara, met wie hij een gepassioneerde relatie beleeft, en die voor de foeilelijke Fosca, die zich …

Lees meer »

Centrale Montemartini – een van de mooiste musea van Rome

Wie Rome bezoekt, moet echt even tijd maken voor een van onze favoriete musea in Rome: Centrale Montemartini. Dit museum – dat volgens de Italiaanse media maar een handvol kaarten per dag verkoopt – was tot 1963 een nog functionerende elektriciteitscentrale, in 1911 opgetrokken naar een ontwerp van ingenieur Giovanni Montemartini. Sindsdien is de centrale als zodanig echter langzaam buiten gebruik geraakt. Men begon de ruimte als opslagplaats te gebruiken, totdat de Capitolijnse Musea er de perfecte plek in zagen om het deel van de collectie dat door gebrek aan ruimte in hun kelders lag te verstoffen, alsnog aan het publiek …

Lees meer »

Carolina’s courgettes uit ‘Ristorante Da Gigino’ in Sorrento

Vandaag koken we uit het heerlijke kookboek Ristorante Da Gigino: ‘De dag van aankomst in Sorrento ervaar ik iedere keer als een feest: het gevoel van we zijn er weer gecombineerd met de heerlijke gedachte wat zal ik vanavond gaan eten bij Da Gigino? Best lastig is dat trouwens, want er staan zó veel lekkere gerechten op het menu dat ik vaak van gekkigheid niet weet wat ik als eerste zal bestellen. Toch merk ik dat een van de primi piatti mijn sterke voorkeur heeft: pennette con zucchini e provola, pasta in de vorm van kleine penne met een saus …

Lees meer »

Een kus op de suikertaart – een marmeren zoen op het Vittoriano in hartje Rome

Ciao tutti! Afgelopen maand stuitten we in Rome op een wel heel romantisch beeld. We maakten twee detailfoto’s en lieten jullie raden naar de plek waar dit beeld zich bevindt. Het was geen gemakkelijke opgave, maar jullie wisten ons te verbazen met soms een zeer gedetailleerde beschrijving. Hoewel sommige lezers het beeld op Piazza Navona of bij de Trevifontein plaatsten, wisten de meeste deelnemers dat het beeld zich bevond op Piazza Venezia. Sacrificio of Il Bacio Sommigen waren specifieker en vertelden ons ook dat het beeld op het Vittoriano staat (wat klopt) en een paar noemden zelfs de naam van …

Lees meer »

Aan tafel bij Ristorante Da Gigino in Sorrento

We hebben het al eens eerder bekend: onze kookboeken staan niet alleen netjes in de kast of liggen op de keukentafel, maar gaan ook met ons mee naar bed. Gewoon, om er nog even lekker in te lezen voor het slapen gaan. Om een beetje inspiratie op te doen en ons te verzekeren van heerlijke dromen. De afgelopen week dromen we elke avond weg bij Ristorante Da Gigino, een gloednieuw kookboek van een gloednieuwe uitgeverij. Het boek draagt de titel van een restaurant in Sorrento, maar eigenlijk ís het boek dit restaurant. Meteen nadat je het boek hebt opengeslagen, beland …

Lees meer »

Ciao tutti Special #15 – From Rome with Love

Rome is een van de meest romantische bestemmingen in heel Italië – de stad barst van de liefdesverhalen, die letterlijk achter (en onder) elke steen schuilgaan. Caesar bracht zijn geliefde Cleopatra ernaartoe, Catullus werd er verliefd op Lesbia, Rafaël verafgoodde er zijn fornarina en Bernini liet er zijn gebroken hart achter in steen. De Eeuwige Stad is altijd het decor van eeuwige liefde geweest. Roma is zelfs het meest beroemde anagram van de liefde: als je de letters van het woord omdraait, lees je… precies! Love is in the air! Tijd dus voor een Special over Rome en de liefde – én over de liefde voor Rome! Want onze …

Lees meer »

Rome in detail: de fontein van Neptunus op Piazza Navona

In het midden van Piazza Navona schittert Bernini’s Fontana dei Quattro Fiumi, de Vierstromenfontein. Aan beide uiteinden van het plein staan ook twee fonteinen, maar hier staan mensen vaak wat minder lang bij stil. Ze zijn minder groot en daarom minder indrukwekkend, en er ‘gebeurt’ minder. Maar natuurlijk vertellen beide fonteinen – knappe staaltjes beeldhouwkunst van Jacopo della Porta (1537-1602) – zo hun eigen verhaal. Wij staan daarom vandaag uitgebreid stil bij de Neptunusfontein (aan de noordzijde van het plein) met, natuurlijk, als belangrijkste figuur Neptunus. Della Porta ontwierp voor deze fontein echter enkel het bassin – de beelden werden er …

Lees meer »

De complete collectie schilderijen van het Vaticaan in één boek

Het Vaticaan is een wereld op zich. Hoewel het staatje, dat midden in Rome ligt, slechts een oppervlakte van 0,44 vierkante kilometer heeft, komen er elk jaar opnieuw ruim vijf miljoen bezoekers naartoe. Naast de Sint-Pieter bezoeken zij vooral de Musei Vaticani, de Vaticaanse Musea, die een ongeëvenaarde collectie beelden, schilderijen en andere kunstobjecten bezit. Het vuistdikke boek Het Vaticaan – Alle schilderijen is een uniek eerbetoon aan deze enorme en waardevolle kunstcollectie. Voor het eerst zijn zoveel schatten van het Vaticaan gebundeld in één boekwerk – waardoor je ook thuis kunt genieten van alle prachtige schilderijen die er binnen …

Lees meer »

Langs de wijngaarden van Italië

Het najaar is bij uitstek de tijd van het jaar om een tocht te maken langs de wijngaarden van Italië. Dat kan uiteraard in het echt, in een mooi klassiek Fiatje, met als het even kan open ramen waardoor de zon nog even op je blote huid kan stralen en de herfstgeur naar binnen waait, maar dat kan ook gewoon vanuit je luie stoel, thuis, of zelfs onderweg naar je werk. Sommelier Marie Florence van Es neemt je in haar boek mee op pad langs de wijngaarden van Italië. Ze vertelt over oude druiven en nieuwe technieken, over bijzondere wijnen …

Lees meer »

De duivel van Florence

Het liefst lezen we boeken over de plek waar we zijn. Nu Saskia naar Florence is afgereisd, zitten er dus een paar boeken over Florence in haar koffer. Van een historische roman tot een superspannende thriller met de Toscaanse renaissance-stad in de hoofdrol. Dit net verschenen spannende boek van Lucretia Grindle, die eerder Villa Triste en De verloren dochter schreef, is ondanks het duistere plot een ideale reisgezel! ‘Achter me werd de zwarte zuil van Rinaldo’s rug steeds kleiner terwijl hij de heuvel af liep, en voor me leidde Ty de leraren omhoog. Hun geklets stierf weg naarmate ze hoger …

Lees meer »

Tafelmanieren dankzij Leonardo da Vinci

Een typisch beeld van de middeleeuwen is een tafel vol heerlijkheden waar een groep mannen gulzig van zit te smullen. Het vlees wordt met de tanden van de botten gerukt, de wijn vloeit letterlijk over de kinnen van de dorstige types en naderhand lijkt de tafel één grote veldslag. In de renaissance werd men zich wat bewuster van de ander en werd er nagedacht over ‘hoe het hoort’. Het eerste etiquetteboek werd dan ook in deze bloeiende tijd geschreven. Leonardo da Vinci was een echte man van zijn tijd. Hij stoorde zich ontzettend aan de ongemanierdheid van sommige tafelgenoten en …

Lees meer »

Piero della Francesca – renaissanceschilder bij uitstek

Van kruisboogschieten tot kunstige taferelen; in Sansepolcro is het allemaal te vinden. De trots van de stad is naast de Palio della Balestra, waar we het gisteren al over hadden, de renaissanceschilder Piero della Francesca. zelfportret van Piero della Francesca (rechts), als detail van zijn Resurrezione De diepgaande liefde tussen Sansepolcro en de schilder was wederzijds: Della Francesca tekende zijn kunstwerken altijd met ‘Pietro del Borgo’ – Pietro (dat was zijn officiële doopnaam) uit het dorp (waarmee hij Sansepolcro bedoelde), of hij verwerkte zijn geboortestad in het schilderij. Piero della Francesca werd rond 1416 geboren in Sansepolcro en stond al gauw, …

Lees meer »

Italiaanse mosselen op het menu

Ciao tutti! Vandaag hebben we Italiaanse vrienden te eten en staan er op hun verzoek mosselen op het menu! De mosselen zelf komen gewoon uit eigen land, uit Zeeland om precies te zijn, maar we bereiden ze – uiteraard – op Italiaanse wijze, naar een recept van la nonna van een van deze vrienden. Voor 6 personen heb je nodig: 4,5 kilo mosselen, 2 ansjovisfilets, 2 uien, 1 grote prei, 1 flinke wortel, 3 teentjes knoflook, 300 ml witte wijn, peterselie, extra vergine olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout  Maak eerst de mosselen goed schoon door ze onder stromend …

Lees meer »

Il Palio della Balestra in Sansepolcro – terug in de tijd in Toscane

In het Toscaanse Sansepolcro wordt ieder jaar een van de oudste toernooien van Italië gehouden: Il Palio della Balestra – het kruisboogschiettoernooi. Sophie mocht deze bijzondere traditie uit de renaissance meemaken. Sansepolcro, in de provincie Arezzo, telt zo’n zestien duizend inwoners en ligt op een soort drielandenpunt; nog net in Toscane, grenzend aan Umbrië en Le Marche. De stad is bekend om de pasta van Buitoni, om Piero della Francesca, de renaissanceschilder bij uitstek, én om het event van het jaar, Il Palio della Balestra. Het woord Palio herken je misschien van de bekende paardenrace in Siena. Dit keer vliegen er …

Lees meer »

Zelf hazelnootpasta à la Nutella maken

Na Saskia’s Nutella-foto’s uit New York kon Willemijn de verleiding niet langer weerstaan en maakte ze met uit Piemonte meegenomen hazelnoten haar eigen hazelnootpasta. Stiekem nog veel lekkerder, zeker ’s ochtends op vers brood, bij een cappuccino. Zelf Nutella maken ingewikkeld? Helemaal niet – je kunt morgen al genieten van een boterham met eigengemaakte hazelnootpasta. Hiervoor heb je nodig: 250 gram blanke hazelnoten, liefst de noten met IGP-keurmerk uit Piemonte, 125 gram poedersuiker, 45 gram cacaopoeder, 2,5 eetlepel plantaardige olie (bijvoorbeeld hazelnootolie), 1 flinke eetlepel vanille-extract en een snuf zout Rooster de hazelnoten in een voorverwarmde oven (180 °C) tot …

Lees meer »

Comacchio – dertien eilandjes, flamingo’s en Slow Food-paling

Vorige week lieten we jullie meegenieten van Venetië, maar Italië kent veel meer prachtige steden die gebouwd zijn op eilandjes. Zo is er bijvoorbeeld Chioggia, dat ook wel Klein Venetië wordt genoemd, maar ook Comacchio, in de buurt van Ferrara. Dit stadje is gebouwd op dertien eilanden die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Paling – de delicatesse van Comacchio Comacchio mag trots zijn op een bijzondere delicatesse: paling. De paling die hier wordt gevangen heeft zelfs een Slow Food-keurmerk. De vissen komen helemaal uit Midden-Amerika. Het kost ze twee tot drie jaar voor ze de oceaan zijn overgestoken en in …

Lees meer »

The Trip to Italy

Even geleden schreven we al uitgebreid over de ruim anderhalf uur durende road trip door Italië, met als uniek en onnavolgbaar gezelschap de acteurs Steve Coogan en Rob Brydon. Aanstaande donderdag, 25 september, gaat The Trip to Italy dan eindelijk in de Nederlandse bioscopen in première! Rob en Steve maken in opdracht van The Observer een culinaire roadtrip in Italië. Ze reizen van Ligurië naar Capri, in de voetsporen van de grote romantische dichters Byron en Shelley. De reis komt voor beide heren op het perfecte moment, aangezien Rob naarstig op zoek is naar een manier om even aan het gezinsleven te …

Lees meer »

Auguri voor de jarige Sophia Loren!

Vandaag, 20 september 2014, viert de Italiaanse actrice Sophia Loren haar tachtigste verjaardag. Dat gaat gepaard met lekker eten en mooie cadeaus, maar ook met een bijzonder cadeau aan al haar fans. Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag schreef La Loren namelijk een in alle opzichten heerlijke autobiografie: Ieri, oggi, domani (Gisteren, vandaag, morgen). Ciao tutti mocht de biografie al voor verschijning lezen. Meteen op de eerste pagina duik je in de wereld van Sophia, die druk bezig is met het maken van struffoli, typisch Napolitaans kerstlekkers. Ze blikt terug op mooie momenten in haar leven. ‘Als ik aan mijn …

Lees meer »

Het geheim van de Venetiaanse boekdrukkunst van Aldo Manutius

Een paar duizend meter boven de oceaan, op weg naar New York, stuitte Saskia afgelopen dinsdag onverwacht op een Venetiaanse ontdekking. Ze was verdiept in Het geheim van Penumbra’s boekwinkel, dat haar in de boekhandel op Schiphol was opgevallen dankzij de mooie cover vol boeken. Echt een boek om eens helemaal in te duiken tijdens een lange vlucht… Ergens boven Londen duikt er een Venetiaanse drukker op, van wie ze nog nooit had gehoord: ‘Penumbra legt zijn vingertoppen tegen elkaar. ‘Weet iemand wie Aldus Manutius was?’ Kat en Neel schudden hun hoofd, maar ik knik instemmend. De kunstacademie is misschien …

Lees meer »

Orto Botanico di Padova – de oudste botanische tuin ter wereld

De botanische tuin van Padova prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Terecht, zo wisten wij meteen na ons eerste bezoek aan deze groene oase. ‘De Orto Botanico di Padova is de origineelste van alle botanische tuinen in de wereld en vertegenwoordigt het ontstaan van de wetenschap, van wetenschappelijke uitwisselingen en het begrip van de relatie tussen natuur en cultuur. De tuin heeft grote bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van vele moderne wetenschappelijke disciplines,’ aldus Unesco. Hoewel veel mensen Padova vooral bezoeken vanwege de Basilica di Sant’Antonio en de Cappella degli Scrovegni, met schitterende fresco’s van Giotto, mag je dit bijzondere …

Lees meer »

Gianni Basso – sympathieke drukker in de Venetiaanse wijk Cannaregio

Wat hebben Hugh Grant, Tony Blair, Angelina Jolie en onze gastblogger Joost Mangnus gemeen? Ze hebben alle vier visitekaartjes laten maken bij Gianni Basso, stampatore in Venetië. Joost: ‘Ik weet zeker dat ik van deze vier echter de enige ben die door deze drukker wordt verwelkomd met ‘ippopotamo simpatico’. Pech voor die andere drie. Tijdens mijn vele bezoekjes aan de mooiste stad van Italië heb ik veel prachtige voorwerpen gekocht. Van lepeltjes in hartjesvorm tot een rijkelijk versierde paraplu. Van een wel heel zeldzaam reisgidsje tot een bijzondere houten puzzel. Maar het dierbaarst is wel het ex-libriskaartje waarop een sympathiek nijlpaard …

Lees meer »

Recept uit Venetië: flan met pompoen van Osteria La Zucca

Laura Zavan, een van onze favoriete kookboekenschrijvers, heeft weer een nieuw boek gemaakt om van te watertanden. Dit keer staat Venetië centraal, of beter gezegd de keuken van Venetië. Ruim tweehonderdvijftig pagina’s lang waan je je in la Serenissima, van de eerste hapjes bij het aperitivo tot de dolci. Er komt veel heerlijks voorbij dat we (her)kennen van onze reisjes naar Venetië: de koekjes in de vorm van een S, de hapjes van Alla Vedova, de gefrituurde visjes in een papieren puntzak, de Spritz en de Bellini… Tot onze grote verrassing staat ook ons favoriete gerecht van het vegetarische restaurant …

Lees meer »

Ciuri Ciuri – de beste cornetti (zoete croissants) van Rome

Een dag in Rome begint voor ons steevast met een bezoek aan de bar om de hoek. Na twee dagen herkent de barista ons meestal en worden we vrolijk begroet als we onze cappuccino met cornetto komen bestellen. Iedereen die wel eens in een Italiaanse koffiebar is geweest, kent deze Italiaanse versie van de Franse croissantjes. Ze zijn wat luchtiger dan de Franse baksels, wat zoeter ook vaak – ook als er geen vulling in zit. Zo’n cornetto vuoto (‘lege cornetto’) is al heerlijk bij een cappuccino, laat staan de varianten gevuld met crema (banketbakkersroom), chocolade, Nutella, marmellata (jam) of …

Lees meer »