Lees onze laatste blogs:

Lasagne met pompoen en saucijsjes naar recept van Sandra Mahut

Nu het knisperend koud is, hebben we extra veel trek in hartverwarmende wintergerechten, zoals deze lasagne met pompoen en saucijsjes uit het nieuwe kookboek Lasagne van Sandra Mahut. In dit kookboek vind je originele variaties op een heel traditioneel gerecht, met ruim dertig recepten  voor dit ultieme feel good food uit de Italiaanse keuken. Niks zo lekker als een grote schaal lasagne die staat te dampen op tafel en waar iedereen nog een tweede stukje van neemt… Sandra Mahut helpt je met de basisbereiding van een perfecte lasagne en deelt daarnaast allerlei variaties, met onder meer lasagne met courgette en …

Lees meer »

Cake van bloedsinaasappel en Campari

Het ligt weggestopt in een achterafstraatje in de hippe Londense wijk Soho, maar het Venetiaanse restaurant Polpo is culinair gezien the place to be. Critici en foodies bejubelen massaal deze ingetogen bacarò, waar Russell Norman de echte Venetiaanse gerechten serveert. Normans manier van koken is no nonsense, innovatief, uitbundig en bovenal heerlijk. Vandaag delen we een feestelijk recept uit Polpo, het kookboek dat op basis van de gerechten in het restaurant is ontstaan. ‘Campari is een van die ingrediënten die ik met Venetië associeer, hoewel het drankje uit Milaan komt. De felrode gloed en plakkerige, bittere smaak zijn de hoofdbestanddelen …

Lees meer »

Chocolade van Mencarelli uit Le Marche

We hadden er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, van het Italiaanse dorpje Castelplanio, in de provincie Ancona (in de regio Le Marche). Het dorp is dan ook niet beroemd vanwege een bijzonder palazzo of een vrolijk klaterende fontein, maar vanwege de chocolade die er wordt gemaakt. De naam en faam van Paolo Mencarelli zijn inmiddels over heel Italië uitgewaaierd. Mencarelli haalt namelijk de beste ingrediënten van over de hele wereld naar Castelplanio, waar hij chocolade van uitzonderlijke kwaliteit maakt. Hij maakt een unieke mix van vruchten en andere ingrediënten die perfect passen bij de mediterrane smaken van zijn thuisland. …

Lees meer »

Wie was hertog Federico da Montefeltro, de beroemde ‘man met de haakneus’ uit de Uffizi?

Wie kent niet de beroemde ‘man met de haakneus’, wiens portret in de Galleria degli Uffizi in Florence te vinden is? Federico da Montefeltro, de hertog van Urbino, had eigenlijk nooit zullen regeren. Als bastaardzoon van de vorige hertog kwam hij niet in aanmerking voor de troon. Maar zijn voorganger was een wrede tiran, die het op een dag te bont maakte en door een woedende bevolking uit het raam van het paleis werd gegooid. Vervolgens was er een machtsvacuüm. Laat Federico nu net met een leger voor de stad liggen… Hij werd binnengehaald als de nieuwe vorst en begon …

Lees meer »

Il sale della terra – Ligabue

Luciano Ligabue, vooral bekend onder de naam Ligabue (Correggio, 1960) is een Italiaans rock zanger, maar ook een regisseur, scenarioschrijver en auteur. Van hem vertaalde René voor ons het nummer Il sale della terra; een protestsong gericht aan hen die op de een of andere manier Italië, of welk land dan ook, naar de knoppen aan het helpen zijn. Ligabue heeft het onder meer over de geblindeerde ramen van de politici en machthebbers, over de loze beloften, de nieuwe populistische  taal vol racisme, beledigingen, lichtzinnigheid, laster en smaad en banale slogans. Er is zelfs een subtiele verwijzing naar de kapitein …

Lees meer »

Festa delle Castagne e dei Ricordi in Castell’Arquato

Al meer dan twintig jaar wordt de herfst in het prachtige middeleeuwse Castell’Arquato ingeluid met het Festa delle Castagne e dei Ricordi, het ‘feest van de kastanjes en de herinneringen’. Gedurende twee dagen kun je er proeven van de sfeer van het traditionele boerenleven, onder het genot van lokale gerechten en wijn uit de omliggende heuvels. Elena bracht tijdens de culinaire reis van La Mia Italia een bezoek aan dit festival en laat ons meegenieten met onderstaand fotoverslag. met deze machine worden gaatjes geprikt in de kastanjes, zodat ze niet ontploffen door de hitte al het eten tijdens het Festa delle …

Lees meer »

Italiaanse patisserie maken met Sarena Solari

Wat is een culinaire reis met baktalent Sarena Solari zonder een Italiaanse bakworkshop? Patisserie is een essentieel onderdeel van de Italiaanse eetcultuur. Bij het krieken van de dag een cappu’ met een gevulde brioche, tussendoor een krokante cannolo en als dessert profiteroles. Het kan de Italianen niet zoet genoeg zijn! Tijdens de vijfdaagse reis van La Mia Italia steekt Elena dan ook de handen uit de mouwen om de zoete kant van culinair Italië te verkennen. Elena: ‘Op het programma staan eclairs, crostatine met een citrusvulling en zuppa inglese, de Italiaanse variant van de trifle. In drie uur tijd leer …

Lees meer »

Roncole Verdi: het hart van de Culatello di Zibello

Wanneer je van Piacenza naar Parma reist, kom je halverwege het dorp Roncole Verdi tegen, dat ook wel Le Roncole wordt genoemd. Een kleine, op het eerste oog niet zo bijzondere vesting, die om twee redenen echter zeker een bezoek waard is. Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is dit dorpje de geboorteplaats van Giuseppe Verdi, de grote operacomponist. In de dorpskerk bracht hij voor het eerst zijn muzikale talent ten gehore. Roncole Verdi is daarnaast ook voor liefhebbers van de Italiaanse keuken een plek om te bezoeken: hier wordt namelijk nog op ambachtelijke wijze Culatello di Zibello gemaakt. …

Lees meer »

Ontdek de mooiste (en lekkerste) plekjes van Castell’Arquato

Sarena Solari, de van oorsprong Italiaanse die vorig jaar met haar bakkunsten op televisie schitterde, organiseert culinaire reizen naar haar Italiaanse thuis: Castell’Arquato. Onder de noemer ‘La Mia Italia’ ontdek je het Italië van Sarena, in al haar culinaire glorie. Elena ging met Sarena mee op pad en doet deze week verslag van deze bijzondere (en lekkere) reis. We starten deze reeks met een introductie van Castell’Arquato zelf, een dorp in misschien wel de culinairste regio van Italië: Emilia-Romagna. Net als voor veel andere dorpen in deze regio is het pronkstuk van Castell’Arquato, de naam zegt het al, een kasteel. …

Lees meer »

Elke dag verliefd met Profumo dell’Amore van Collistar

Het Italiaanse cosmeticamerk Collistar bestudeerde het geuruniversum van de liefde. Een liefde die duizend verschillende facetten kan hebben, maar die bovenal een liefde voor het leven is: Profumo dell’Amore. Vul elke dag met liefde Als je je dag begint met een vleugje Profumo dell’Amore is het alsof je in de vroege ochtend tussen de ontluikende bloemknoppen van een prachtige tuin wandelt. Met rozen en orchideeën, maar ook magnolia’s, bloemen die symbool staan voor vrouwelijkheid. Voor Profumo dell’Amore lieten de neuzen van Collistar zich inspireren door de prachtigste, universele en meest verleidelijke van alle emoties: liefde. Het resultaat is een lijn …

Lees meer »

Van Piemonte tot aan de Zwitserse grens: twee uur panorama in slow motion met de Ferrovia Vigezzina Centovalli

Treinreizen hebben altijd iets magisch. Het uitzicht trekt vanzelf aan je voorbij terwijl je lekker achterover leunt en alle tijd hebt om al dat moois te bewonderen. Een van de mooiste reizen per spoor maak je over de Ferrovia Vigezzina Centovalli. Deze spoorlijn werd geopend in 1923 en strekt zich uit over tweeënvijftig kilometer (waarvan tweeëndertig op Italiaans grondgebied en twintig op Zwitserse bodem). De trein kedengkedengt over maar liefst drieëntachtig bruggen en door eenendertig tunnels. Dit architectonische meesterwerk – het is best wel een opgave om een spoorlijn door de Alpen aan te leggen – verbindt Domodossola met de …

Lees meer »

Lago d’Orta – de mooiste pareltjes in en om dit betoverende meer

De meest betoverende, serene plekjes zijn vaak te vinden aan het water. Aan de oever van een meer of aan zee lijkt alles mooier, vrediger, verstilder. Dat geldt voor ons vooral voor het Lago d’Orta, dat ten westen ligt van het grotere en bekendere Lago Maggiore. Het is een van de schoonste meren van Noord-Italië, met prachtig helder water. Dat is te danken aan een grote schoonmaakoperatie die vijfentwintig jaar geleden werd uitgevoerd door het CNR – Istituto per lo Studio degli Ecosistemi. Nog altijd spiegelt het water je tegemoet. Het meer is in elk seizoen prachtig, maar de herfst …

Lees meer »

Verken het Lago Maggiore per fiets – op de pedalen langs tuinen en eilanden

Voor de Italianen is het soms nog even wennen, maar in het noorden van Italië, waar de bergen met hun voeten in de blauwe meren baden, is het heerlijk fietsen. We namen jullie al mee op pad langs de oostzijde van het meer en naar het pittoreske Angera, maar we zijn nog niet uitgetrapt. Tussen Verbania Fondotoce en Baveno loopt namelijk ook een prachtig fietspad, dat je onder meer door het pittoreske Feriolo leidt, een dorpje van vissers en beeldhouwers dat wordt omgeven door zeldzaam mooie natuur. Onderweg trap je van het ene adembenemende uitzicht naar het andere: van de …

Lees meer »

Angera – adembenemend plaatsje aan het Lago Maggiore

Na onze fietstocht langs de oostelijke oever van het Lago Maggiore stappen we al snel weer op de fiets, dit keer voor de route die van Taino naar Angera voert, via onder meer Cheglio, Capronno en Montecalvo. De fietstocht is niet al te moeilijk. In totaal leg je iets meer dan twaalf kilometer af. Als je niet afstapt, ben je in zo’n anderhalf uur weer op het punt van vertrek. Wij nemen er echter de tijd voor en zetten de fiets regelmatig aan de kant voor een beetje sightseeing en het maken van foto’s. De uitzichten op het Lago Maggiore, …

Lees meer »

Op de fiets langs de oostzijde van het Lago Maggiore

Een ontdekkingstocht langs de oostzijde van het Lago Maggiore (die in de regio Lombardije ligt) zorgt voor heel wat aangename verrassingen. Zeker als je de oevers van het meer op de fiets verkent. Wij stapten op de pedalen in de provincie Varese en trapten van Cerro naar Monvalle, om via onder andere Leggiuno in het binnenland weer terug te keren naar Cerro. Deze route is ongeveer zeventien kilometer lang, met hier een daar een flinke heuvel. Onderweg rijd je door afwisselende landschappen en kleurrijke stadjes, met zeer regelmatig een steeds wisselende blik op het Lago Maggiore. We stappen onder meer …

Lees meer »

Een tapijt van zestigduizend tulpen voor Villa Pisani di Vescovana

De Nederlandse Miriam Welsing woont al meer dan twintig jaar in Florence, waar ze als geen ander de weg weet. Ze wijst ons regelmatig op mooie tentoonstellingen, unieke plekken en fijne restaurants in de renaissancestad. Dit keer neemt ze ons echter mee op pad buiten Florence, naar een prachtige villa in de Veneto waar in het voorjaar een ware tulpenzee zal bloeien. Miriam: ‘Afgelopen weekend zat ik in de Freccia Argento, die me snel en comfortabel van Florence naar Rovigo brengt. Op het station staat Mariella Bolognesi Scalabrin trouw op me te wachten. Mariella is de eigenaresse van Villa Pisani di …

Lees meer »

Carciofi alla giudia – artisjokken op joodse wijze

De eerste artisjokken lachten ons deze week toe op de Mercato di Testaccio en de Mercato Centrale. Ze zijn afkomstig van Sardinië en smaken nog niet zo goed als hun Romeinse broertjes, maar die laten hopelijk niet al te lang meer op zich wachten. De artisjok is in Rome echt een wintergroente. Wij aten van de week bij Flavio al Velavevodetto een schaaltje gefrituurde artisjokken als voorgerecht, maar ons favoriete recept met artisjok is carciofi alla giudia, artisjokken bereid volgens joodse wijze. We aten ze voor het eerst bij Giggetto, naast de oude Portica d’Ottavia in het voormalige getto van …

Lees meer »

Een liefde in Rome

Ciao tutti! Vandaag delen we een boekentip voor liefhebbers van de Eeuwige Stad (en wie houdt er nu niet van Rome?): Een liefde in Rome. Met als verteller Rome zelf, die verschillende personen door haar straatjes en over haar pleinen laat dwalen om de liefde te vinden. Allereerst is er de jonge kunstenares Alice, die niet alleen naar Rome reist om inspiratie op te doen, maar ook voor een laatste avontuur, voordat ze zich settelt met haar verloofde. Bestaat er zoiets als liefde op het eerste gezicht, en zou zij het ooit meemaken? Meg en Alec zijn in Rome voor …

Lees meer »

Mercato Centrale – kleurrijke food markt bij Stazione Termini in Rome

De succesvolle Mercato Centrale in Florence heeft er een broertje bij; ook Rome heeft sinds begin oktober een eigen Mercato Centrale. Naast de sporen, onder de hoge zuilengalerij aan de Via Giolitti, schittert een smakelijk aanbod: van artisjokken tot pizza, van Chianina-burgers tot pasta met truffel, van pecorino romano tot trapizzini, van Siciliaanse arancini tot gelato. De markt is gevestigd onder de marmeren Cappa Mazzoniana, een bijzonder staaltje architectuur dat in de jaren dertig werd gerealiseerd door Angiolo Mazzoni. Deze ruimte diende ooit als ontspanningsruimte voor de Romeinse spoorwegen, maar was al jaren niet in gebruik. Het unieke ontwerp is …

Lees meer »

Perfetti Sconosciuti – dé Italiaanse bioscoophit van dit jaar

Met een Italiaanse sterrencast en ruim drie miljoen bezoekers was de dramatische komedie Perfetti Sconosciuti (‘Perfecte vreemdelingen’) dé Italiaanse bioscoophit van dit jaar. Vanaf 17 november is deze film eindelijk ook in de Nederlandse filmhuizen te zien! In de film maken we kennis met Eva en Rocco, beiden rond de veertig en ouders van een puberende dochter. Het echtpaar heeft drie bevriende stellen uitgenodigd voor een etentje. De meeste gasten kennen elkaar al vanaf hun jeugd, maar Carlotta, de tweede vrouw van Lele, is nog vrij nieuw in het groepje, dat vol spanning uitkijkt naar de komst van de pas …

Lees meer »

Vie cave – de holle wegen van de Etrusken

Betty en Martijn Franke emigreerden in 2015 naar Gradoli, aan het Lago di Bolsena. Sinds ze in het land van de Etrusken wonen, zijn ze gefascineerd door de mysterieuze geheimen die schuilgaan in het heilige landschap. Via deze blogs delen ze hun ontdekkingen en nemen ze ons mee op reis naar de antieke wereld diep onder de grond, met dit keer een wandeling door een via cava. Martijn: ‘Een paar jaar gelede las ik Rosita Steenbeeks Schimmenrijk. In deze roman word je als lezer ondergedompeld in de Etruskische cultuur, nadat de Italiaanse vriend van de Nederlandse hoofdpersoon dood is gevonden …

Lees meer »

Le Strade di Torino – de leukste tips voor Turijn

Al dwalend door Turijn maakten we dankzij een foto op Instagram kennis met Jehanne Oostra, een Nederlandse dame die in Turijn woont en de stad op haar blog Le Strade di Torino op een unieke manier vastlegt en deelt. We dronken een kopje koffie en vroegen haar hoe ze in Turijn terecht gekomen is. Jehanne: ‘Ruim een jaar geleden nam ik de stap om Amsterdam te verruilen voor Turijn. In eerste instantie was het niet de stad die me lokte, maar de liefde die daar op me wachtte. Mijn beeld van Turijn was een industriële stad, grijs en saai. Maar …

Lees meer »

La Boutique del Caffè Torrefazione: de beste koffiebar van Amsterdam

Groot was de verrassing bij Daniele Palma, eigenaar van La Boutique del Caffè Torrefazione in Amsterdam, toen hij hoorde dat zijn koffiezaak meedingt naar de prijs van de beste koffiebar van heel Nederland. Daniele: ‘Iemand van RTL 4 belde mij twee weken geleden op met de mededeling dat La Boutique del Caffè Torrefazione door een mystery guest is geselecteerd als de beste koffiebar van Amsterdam. In het nieuwe RTL 4-programma De Beste van Nederland strijden koffiebars in heel Nederland om de prijs van de beste koffiebar van het hele land. Nu wij al zijn uitgeroepen tot de beste van Amsterdam, …

Lees meer »

Drink een hartverwarmende Bicerin – koffie met chocolade en room – in Turijn

Tijdens een bezoek aan Turijn moet je in elk geval een keer koffie drinken bij het oudste café van Turijn, Al Bicerin, dat al in 1763 de deuren opende. De koffiebar tegenover het Santuario della Consolata was al snel een populaire ontmoetingsplek. Onder anderen Italo Calvino, Camillo Benso di Cavour, Alexandre Dumas, Nietzsche en Puccini genoten er van hun koffie, van de smeuïge chocoladetaart en van de onovertroffen chocoladetoast. Heerlijke combinatie van koffie, chocolade en room Ze maken bij Al Bicerin heerlijk romige cappuccino’s en sterke espresso’s, die met elegantie worden geserveerd op de marmeren tafeltjes in de kleine ruimte, …

Lees meer »