Lees onze laatste blogs:

Historicus Adrian Goldsworthy over Pax Romana

De Pax Romana is een opzienbarend lange periode van vrede en stabiliteit in het Romeinse rijk. In het epos Pax Romana laat Goldsworthy zien hoe Rome de vrede handhaafde. Hij beschrijft in een meeslepend en rijk geïllustreerd verhaal, dat bijna leest als een roman, hoe de Romeinen dit voor elkaar kregen. Hij vertelt hoe ze kleine opstanden neersloegen voor die konden ontaarden in een echte revolutie; hoe ze de overwonnenen het gevoel gaven dat ze onderdeel van het rijk waren; dat Rome welvaart en voorspoed betekende zodat het verzet relatief snel wegebde. Collaboratie en zelfs enthousiaste aansluiting was schering en …

Lees meer »

25x koffie drinken in Rome

Dol op koffie en op bijzondere plekken? Dan kun je in Rome je hart ophalen. De stad heeft namelijk veel bijzondere koffiebarretjes en authentieke cafés. De een heeft een eeuwenlange geschiedenis en kan zich beroepen op veel bekende stamgasten – vaak uit de wereld van film en literatuur – de ander brandt zijn eigen koffie en weer een ander biedt een spectaculair uitzicht. Ciao tutti tipt 25 fijne adressen, waar je vaak naast heerlijke koffie ’s ochtends ook cornetti en andere lekkernijen vindt voor een Italiaans ontbijt: Angelina Caffè Via Poli 22-27, vlak bij de Trevifontein een heerlijke plek om wakker …

Lees meer »

Bar del Chiostro in Trastevere – koffie in het klooster

Na onze culinaire strooptocht langs de lekkerste adresjes van Trastevere hebben we alleen nog maar trek in een straffe espresso en een fikse wandeling. Voor die espresso lopen we naar de oude kloostergang van het Ospedale Nuovo Regina Margherita, een van de sfeervolste plekken van heel Trastevere. We nemen je er graag mee naartoe voor een kopje koffie! De groene binnentuin van het klooster Net om de hoek van de drukke Viale Trastevere stap je in een heel andere wereld. Onder de zuilengangen van het chiostro (de kloostertuin) vind je tal van fragmenten van zuilen, beelden en plaquettes. In de …

Lees meer »

Prachtig Puglia – 5 gratis wallpapers voor op je computer

Ciao tutti! Met onze verhalen laten we je graag elke dag even naar Italië reizen. Afgelopen week deelden we prachtige plekken in Puglia, van Alberobello tot Locorotondo, en vertelden we je welke tien gerechten uit de keuken van Puglia zeker geproefd moeten worden tijdens een vakantie in Puglia. Vandaag zorgen we ervoor dat je vanaf nu elke ochtend kunt beginnen met een prachtig plaatje van Puglia op je scherm, met vijf kleurrijke wallpapers. Van het sprookjesachtige Polignano al Mare tot een karakteristieke trullo op het platteland van Puglia (met de kenmerkende rode aarde én een eeuwenoude olijfboom), van een roodgekleurde …

Lees meer »

Cisternino & Locorotondo – twee prachtige dorpjes in Puglia

Midden in de beroemde Valle d’Itria, waar overal authentieke trulli prijken, liggen twee prachtige dorpjes: Cisternino en Locorotondo. Allebei staan ze op de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Ontdek de charme van Cisternino We strijken eerst neer in Cisternino, in het kleine, charmante centrum met smalle, schaduwrijke straatjes, steile trappetjes, balkonnetjes vol kleurrijke bloemen en een elegant piazza met een bijzonder mooi uitzicht over het platteland, met de kenmerkende stenen muurtjes en hier en daar een groepje trulli, de typische huisjes voor deze streek, met een kegelvormig dak waar vaak een hart, een …

Lees meer »

Burrata – buon appetito in Den Haag

Als je net als wij dol bent op burrata, de romige mozzarellavariant die wordt gemaakt in Puglia, kun je in Den Haag je hart ophalen bij Burrata. Hier schuif je aan voor pasta, pizza & vino – van een simpele maar smakelijke spaghetti aglio, olio e peperoncino tot de lekkerste penne arrabbiata die we ooit voorgeschoteld kregen, met San Marzano-tomaatjes én burrata. Niet gek als je weet dat er in de keuken van Burrata veel wordt gewerkt met Slow Food-producten. Van extra vergine olijfolie van honderd procent Italiaanse olijven tot San Marzano-tomaten, van caciocavallo uit Basilicata tot de enige echte …

Lees meer »

Massimo Gelato – Italiaans ijs in de Amsterdamse Pijp

De Amsterdamse Pijp is sinds dit voorjaar een Italiaans adresje rijker, met de komst van Massimo Gelato op de hoek van de Van Ostadestraat en de Tweede Van der Helststraat (om de hoek van ons kantoor, hoera!). Massimo Gelato is de ijssalon van Massimo Bertonasco, die het maken van gelato met de ijslepel kreeg ingegoten. Zijn oma had namelijk een latteria, zuivelwinkel, in een klein dorpje aan de Ligurische Bloemenrivièra, waar ze onder meer ijs verkocht. In een beperkt aantal smaken, maar Massimo was verkocht. Ook hij wilde graag ijs maken zoals zijn familie dat jarenlang deed, niet meer in …

Lees meer »

10x proeven van Puglia – van burrata tot taralli

De keuken van Puglia is gebaseerd op de producten die er van nature voorkomen en verbouwd kunnen worden. Dat zijn vooral granen, olijven (olijfolie), druiven (wijn), zeevruchten, fruit en heel veel soorten groente. Afhankelijk van het seizoen eet je in Puglia veel venkel, paprika, rode peper, aubergine, artisjok, tuinbonen of juist linzen. Een groentesoort die je ook vaak ziet is cime di rapa, Italiaanse raapsteeltjes. Qua vlees zal je in Puglia vooral lam, varken, wild en verschillende soorten worst geserveerd krijgen, maar de regio staat vooral bekend om de gerechten met verse vis – niet vreemd met zo’n enorm uitgestrekte …

Lees meer »

Slow wine – natuurlijke wijnen uit Italië

Het is eindelijk lente, primavera. Een seizoen dat vraagt om frisse, zuivere, ongekunstelde, natuurlijke smaken. Met de lente in het hoofd gaat Ciao tutti’s nieuwe wijnblogger Aimée Paashuis op zoek naar vini naturali, natuurlijke wijnen, die volgens de wijntrends van Misset Horeca dit jaar definitief doorbreken. Aimée: ‘Omdat ik meer wil weten over deze natuurlijke wijnen spreek ik af met Elias Fraikin, een van de oprichters van slow wine. Hij nodigt me uit in de keuken van zijn ouderlijk huis in het Belgische Kanne, net over de grens bij Maastricht.’ Olga & Elias Terug in de tijd Elias startte in …

Lees meer »

Binnenkijken bij bellissimo bed & breakfast Valdirose

Wakker worden bij B&B Valdirose is je dag beginnen met het gevoel dat je nog altijd droomt. Het zonlicht dat door de gordijnen spiekt streelt zacht je wangen, de geur van vers gebakken taart nestelt zich in je neus. Na je nog een keer lui uitgerekt te hebben en je ogen over de details in je kamer te hebben laten dwalen (je wil al die prachtige vintage accessoires stiekem wel in je koffer stoppen), is het tijd voor het ontbijt. De prachtig gedekte tafel is de beste buongiorno die je ooit hebt gezien. Dankzij de groene vingers van Irene schittert …

Lees meer »

Reis mee langs de mooiste plaatsjes en stranden aan de Toscaanse kust

Zin in een heerlijk zonnige route? Reis dan met ons mee langs de Toscaanse kust, van de prachtige zandstranden in het noorden tot de ruigere stranden in het natuurschoon van de Maremma in het zuiden. De reis beslaat maar liefst ruim driehonderd kilometer, maar wees gerust: onderweg maken we genoeg tussenstops waarbij je je hart op kunt halen aan gezellige plaatsjes, met pittoreske pleintjes, kleurrijke terrassen en restaurants met veel lekkers uit zee. Carrara In het noorden, in de streek Versilia, in vind je uitgestrekte stranden, met veel stijlvolle stabilimenti balneari, strandtenten. Met name in Lido di Camaiore en Viareggio …

Lees meer »

Casa Martelli – op bezoek bij een Florentijnse familie

Achter de enorme deuren van de indrukwekkende Florentijnse palazzi gaan prachtige verhalen schuil. Elk palazzo heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen geheimen, zijn eigen trots. Zo heel af en toe kun je de zware deuren openen om een glimp van dit verleden op te vangen. We namen je eerder al mee naar het Palazzo Davanzati, het best bewaarde middeleeuwse familie-palazzo uit Florence. Van iets later datum, maar minstens zo indrukwekkend, is Casa Martelli, het thuis van de familie Martelli. Dit kleine maar fijne museum ligt aan de Via Zannetti 8, in hartje Florence – en toch is het een verstopt …

Lees meer »

15x Florence in je Instagramfeed

Kun je geen genoeg krijgen van Florence? Volg dan naast onze Florentijnse verhalen ook deze Instagramaccounts. Heel veel mooie foto’s, fijne tips en oneindige inspiratie gegarandeerd! foto: allafiorentinafoto: florence.apictureaday   _lostinflorence  girlinflorence  tuscany_buzz  florence.apictureaday foto: florence_buzzfoto: girlinflorence  mattiamarasco  theflorentine  adayinflorence  visit_florence foto: italyalexandra055 foto: mattiamarasco  italyalexandra055  allafiorentina  staialborgo  arttrav foto: igers_firenze foto: staialborgo  igers_firenze  nellifirenze  perlestradedifirenze foto: theflorentine

Lees meer »

De Toscaanse lente van Elizabeth Orchard

Net even ten zuiden van Florence, in het groen dat de stad omringt, prijkt het prachtig gerestaureerde koetshuis van Elizabeth Orchard. Deze half Nederlandse, half Britse kunstenares vrolijkt zowel je huis als je outfit op, met haar kleurrijke ontwerpen op met Toscaanse lente- en zomersferen. Nardia Plumridge van Lost in Florence ging op bezoek bij Elizabeth en geeft je een kijkje in haar atelier. Nardia: ‘Elizabeth is hard aan het werk. Voor haar ligt een groot, abstract canvas waarop een palet aan kleuren in perfecte harmonie een plek vindt. Elizabeth schildert zowel met olieverf als met acryl. Haar geheim zit …

Lees meer »

Cappella Rucellai – een heilig graf in hartje Florence

De Florentijnse koopman Giovanni Rucellai handelde in prachtige stoffen. Hij wilde echter meer dan wol en zijde nalaten aan zijn erfgenamen en gaf architect Leon Battista Alberti daarom de opdracht een kapel te bouwen in de middeleeuwse kerk San Pancrazio, vlak bij de Via de’ Tornabuoni. De kapel moest dienen als het familiegraf voor de leden van de famiglia Rucellai. Leon Battista Alberti gebruikte voor de Cappella Rucellai precies hetzelfde ontwerp als voor het Heilig Graf in Jeruzalem. Daarom wordt de kapel ook wel Tempietto di Santo Sepolcro genoemd. Van de replica van het Heilig Graf maakte hij een miniatuurbasiliek …

Lees meer »

Osteria – 545 Slow Food-recepten uit de Italiaanse keuken

We verliezen ons graag in mooie reisgidsen en kunnen uren bladeren in kookboeken. Een combinatie van beide heeft sinds afgelopen week ons hart gestolen en voert ons elke vrije minuut mee naar Italië, naar de beste osteria’s met Slow Food op het menu. Voor thuis bevat het boek 545 recepten om de gerechten die in deze osteria’s geserveerd worden op tafel te toveren. Ze zijn stuk voor stuk om van te watertanden, van de antipasti (met onder meer bagnùn di acciughe, ansjovis in het nat uit Ligurië) tot de desserts (met onder andere het recept voor bonet van Osteria dell’Unione …

Lees meer »

Canto degli Scali – bed & breakfast met historische hoekjes

Florence kent veel unieke details, zoals de wijnraampjes die in de gevels van veel palazzi te vinden zijn. Ook kent de renaissancestad de zogenaamde canti. Een canto is de oude naam waar een straathoek mee werd aangeduid. Vroeger telde Florence meer dan honderd van deze canti, elk met een eigen verhaal. Je hebt bijvoorbeeld de Canto dei Diavoli (waar een duivel van Giambologna de wacht houdt), de Canto dei Pazzi en de Canto dei Bischeri. De Canto degli Scali, op de hoek van de Via delle Terme (vernoemd naar de Romeinse thermen die hier ooit te vinden waren) en de …

Lees meer »

Florence – de beste tips & adressen

In onze nieuwe Ciao tutti Special is de hoofdrol weggelegd voor Florence (of Firenze, zoals de stad in het Italiaans zo mooi heet). Ruim 600 pagina’s lang laten we je kennismaken met deze prachtige stad aan de oevers van de Arno, die ons hart heeft gestolen. Geniet van een onvergetelijke stedentrip vanuit je luie stoel (al mag je natuurlijk ook met de special op je tablet of smartphone naar Florence reizen)! We bewonderen natuurlijk alle beroemde bezienswaardigheden, maar maken ook tijd voor de wat kleinere pareltjes die deze renaissancestad te bieden heeft. Zo bezoeken we naast de Duomo ook de Orsanmichele en …

Lees meer »

De 125 lekkerste adresjes voor ontbijt, lunch, aperitivo en diner in Florence

Florence staat bekend om haar enorme koepel van Brunelleschi, om Michelangelo’s David en om de fotogenieke Ponte Vecchio, maar vandaag lopen we al deze bezienswaardigheden voorbij. Het is namelijk tijd om de culinaire hoogtepunten van Florence met een bezoek te vereren, van historische cafés tot trattoria’s waar op en top Toscaanse gerechten worden geserveerd. We hebben de adresjes gerangschikt naar onderwerp, met onder meer koffie, gelato, wijn, Negroni, street food, panini, pizza, bistecca en traditionele Toscaanse gerechten. Zo vind je voor elk moment van de dag het perfecte adresje. 25x cappuccino, espresso, dolci & chocolade Florence kent een aantal historische …

Lees meer »

Het Laatste Avondmaal van Plautilla Nelli

De naam Plautilla Nelli doet waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen. Toch is deze dame voor zover we weten de eerste vrouwelijke schilder van de renaissance. Vasari, die de levens van veel renaissance-kunstenaars optekende, noemt Plautilla als een van de weinige vrouwelijke kunstenaars in zijn Le Vite (‘De Levens’). Volgens hem heeft Plautilla, die in 1523 in Florence geboren werd, geen kunstopleiding genoten, maar heeft ze zichzelf leren schilderen, door andere werken en schetsen te kopiëren en haar medezusters model te laten zitten. Plautilla trad namelijk op ongeveer vijftienjarige leeftijd net als  haar oudere zus Petronilla toe tot het klooster …

Lees meer »

De mooiste (en lekkerste) mercati van Toscane

Het is vaste prik: elke woensdagochtend is er markt in Siena. Elke vrijdag wordt het Piazza Arnolfo in Colle Val d’Elsa omgetoverd tot een grote mercato, elke woensdagochtend is er markt in Certaldo en elke zaterdagochtend is Lucca het toneel van een boerenmarkt. De hele stad of het hele dorp – en omstreken – loopt uit voor de markt. Allereerst om inkopen te doen: vers gebakken brood, net geoogste groente, kleurrijk fruit, een stuk kaas, een paar worstjes… Maar de markt is, zeker in de kleinere dorpjes, ook een sociale happening. Het is dé gelegenheid om vrienden en bekenden te treffen, …

Lees meer »

Een Toscaans middeleeuws recept met Arabische invloed

In de middeleeuwen was er veel uitwisseling met de Arabische wereld. De invloed van de Arabieren op de Europese keuken zien we vandaag de dag nog terug in de Siciliaanse keuken. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken laten deze invloeden ook zien. Manon Henzen, historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, serveert vandaag een middeleeuws recept voor kip met granaatappel uit een anoniem Toscaans kookboek van eind veertiende eeuw. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken Wie zich verdiept in de geschiedenis van de Italiaanse keuken stuit allereerst op de wereldberoemde kookboeken uit de Italiaanse renaissance. Minder bekend is een aantal middeleeuwse kookmanuscripten dat op Italiaanse bodem …

Lees meer »

Vier de lente in Lucca

Ciao tutti’s Nadine genoot van een heerlijke lentedag in Lucca. Ze laat ons graag meegenieten van deze kleurrijke stad in Toscane. Nadine: ‘Hoe kun je de dag nu beter beginnen dan met cappuccino, caffè en vers gebakken crostata bij een van de vele koffiebarretjes? Daarna wachten de uitnodigende straten van Lucca op je. Houd je ogen goed open, want er duiken overal pittoreske tafereeltjes op, met naast kleurrijke gevels (instant vakantiegevoel), tientallen kerken en zelfs een toren die wordt bekroond door bomen die al goed in de bladeren zitten. Voorafgaand aan de lunch strijken we even neer bij Puccini, Lucca’s beroemde …

Lees meer »

Ervaar Italië zoals je het nooit eerder zag!

De Zuid-Italiaanse Tina en haar collega’s van Enotria Travel reizen al sinds 1999 door heel Italië, op zoek naar de mooiste plekjes en vakanties in de laars. De afgelopen tijd hebben ze Italië echter opnieuw ontdekt, tijdens bijzondere excursies, spannende activiteiten en unieke ontdekkingstochten – en die delen ze vanaf nu ook met jou! Tina: ‘In alle gebieden waren we al tientallen, zo niet honderden keren geweest, maar de nieuwe ervaringen en activiteiten gaven ons het gevoel dat we Italië voor het eerst écht zagen. Ook voor mij en de andere Italianen onder ons waren deze ervaringen uniek – en …

Lees meer »