Recepten Grissini met olijven en venkelzaadjes met een dip van cannellini en artisjok uit Een tafel vol kleine hapjes
Er is niets fijner dan op zaterdagochtend een bezoek brengen aan de markt, om allerlei heerlijke ingrediënten te kopen die ’s avonds op tafel schitteren. Het liefst struinen we een paar uur langs de kramen vol met verse groenten, pas geoogst fruit, vers gevangen vis en ander lekkers.
Na een paar uur in de keuken druppelen de eerste vrienden binnen en raakt de tafel steeds voller en voller met veel verschillende kleine hapjes. Een goede fles wijn erbij en de avond kan niet meer stuk.
Artisjokken op de markt
In Rome kunnen we vooral de verleiding van de artisjokken niet weerstaan. Groot of klein, in zijn geheel kort gekookt om de blaadjes met een dipsausje te eten of, op z’n Romeins, geschild en gefrituurd… We vinden het allemaal even lekker.
Vanochtend gaan we echter op pad om artisjokken te kopen voor een recept voor een cannellini-artisjokdip uit het kookboek Een tafel vol kleine hapjes. Samen met vers gebakken grissini wordt dat de appetizer vanavond. Succes gegarandeerd, dus...
Recepten Gelato di nocciola (hazelnootijs) naar recept van Perchè no! in Florence
Van de aardige eigenaar van Perchè no! in Florence kregen we speciaal voor alle lezers van Ciao tutti het recept voor gelato di nocciola, oftewel hazelnootijs.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor 6-8 porties): 4 eieren | 0,5 liter volle melk | 2 dl slagroom | 50 gram zeer fijne kristalsuiker | 75 gram bruine basterdsuiker | 3 eetlepels Frangelico (hazelnootlikeur) | 150 gram hazelnoten, gepeld en geroosterd | 50 gram pure chocolade
Hoe maak je dit hazelnootijs?
Klop twee eieren, twee eierdooiers, de kristalsuiker en de helft van de basterdsuiker los. Verwarm de melk totdat er luchtbellen naar boven komen. Schenk de melk dan bij het eiersuikermengsel.
Doe het mengsel dan in een pannetje en warm het ongeveer tien minuten op middelmatig vuur. Roer regelmatig door. Laat het mengsel niet warmer worden dan 70 tot 75 °C, want dan gaat het schiften. Draai na tien minuten het vuur uit, schenk het mengsel in een kom en meng er de hazelnootlikeur doorheen. Laat afkoelen.
Hak 120 gram van de...
Umbrië Daal af in de Pozzo di San Patrizio in Orvieto – via bordeeltrappen naar het vagevuur
In de prachtige roman De boekhandelaarster uit Orvieto brengt Mathilde een bezoek aan de waterput van Sint-Patricius, de Pozzo di San Patrizio in Orvieto:
‘Hoewel hij uit 1527 stamt, is de waterput echt heel futuristisch uitgerust, Hij heeft een spiraalvormige structuur met twee trappen die identiek is aan die van DNA, dat echter pas vier eeuwen daarna ontdekt zou worden. Clemens VII nam zijn toevlucht tot Orvieto nadat de landsknechten Rome bestormd hadden.
De paus was geobsedeerd door het idee dat hij verstoken zou zijn van watervoorzieningen, dus gaf hij architect Antonio da Sangallo de Jongere opdracht een waterput te ontwerpen die het fort van Albornoz kon bedienen en een goede watervoorziening garandeerde in geval van een invasie.’
Een put tot in het vagevuur
Dat herinnerde me aan een interessant verhaal over deze put dat we laatst op de website Italia Magia lazen en waarvan we jullie vanmiddag deelgenoot mogen maken:
‘Orvieto is een van de mooiste steden van Umbrië. De...
Recepten Zomerse pastasalade: mezze maniche met rauwe ham en meloen
Nu de temperatuur in Toscane al wekenlang hoger en hoger klimt en regelmatig de vijfendertiggradengrens bereikt, zie je steeds meer korte mouwen opduiken. Niet alleen in het straatbeeld (zelfs de Italianen halen met deze hitte op werkdagen hun elegante zomertruitjes uit de kast), maar ook op tafel.
Op tafel? Ja, want korte mouwen is ook de naam van een Italiaanse pastasoort. In het Italiaans klinkt het alleen wat eleganter: mezze maniche. En zeg nou zelf, een volk dat zijn pastasoort zo’n sprekende naam geeft, daar moet je toch wel van houden?
Pasta in de vorm van korte mouwen
De korte mouwtjes heten overigens zo omdat de korte, geribbelde pastabuisjes op korte mouwen lijken. Een goede gelegenheid om ze vooral ook te bereiden en te eten als het mooi zomers weer is. In een pastasalade bijvoorbeeld, met mozzarella, tomaat en basilicum.
Op de website van Barilla lezen we als volgt: ‘Tra i componenti della numerosissima stirpe dei maccheroni ve ne sono alcuni dal nome particolarmente...
Campanië Proef het lekkerste street food van Napels – van pizza fritta tot de cuoppo napoletano
De Napolitaanse keuken is natuurlijk heerlijk, dat hoeven we je niet te vertellen. Je proeft in Napels lekkere pasta’s, zoals pasta met ragù napoletana en pasta alla puttanesca.
Maar ook zoete dolci en niet te vergeten de allerbeste pizza’s van de wereld! De Napolitanen zijn daarnaast ook meesters in het maken van street food. Iris en Joël van Ontdek Napels geven je in deze blog alvast een voorproefje van het lekkerste street food van de stad.
Eenvoud en creativiteit
Joël: ‘Voor we je kennis laten maken met het Napolitaanse street food is het belangrijk om te weten dat de Napolitanen eenvoud in gerechten waarderen. Dit betekent dat er vaak weinig en eenvoudige ingrediënten gebruikt worden, meestal alleen in het seizoen dat ze verkrijgbaar zijn. Zo komen alle ingrediënten goed tot hun recht en krijgt elk gerecht de beste smaak.
Napels is van oudsher een stad met een grote arbeidersklasse. Zoals overal ter wereld waar mensen het zich niet konden veroorloven om eten weg te...
Italiaanse films & series James Bond, Ben Hur & meer Matera op het witte doek
Matera is een geliefde filmset. Niet gek als je de bijzondere aanblik van de stad ziet!
Vanaf 6 april kun je in Matera niemand minder dan Daniel Craig tegenkomen, die voor de vijfde – en tevens ook de laatste – keer in de huid van James Bond zal kruipen. De nieuwe Bond-film, die op 30 september 2021 in première zal gaan, speelt zich deels af in de stad van de Sassi.
Lees ook: 19x doen & proeven in Matera
Daniel Craig alias James Bond is niet de enige voor wie Matera een perfecte filmset is. Beroemde regisseurs als Pier Paolo Pasolini, Giuseppe Tornatore en Mel Gibson kozen het historisch centrum van Matera eerder al uit voor hun kaskrakers.
Voor je Matera bezoekt, kun je thuis al genieten van een voorproefje van deze unieke stad door deze films te kijken:
*Viva l’Italia van Roberto Rossellini (1961)
*Il Vangelo secondo Matteo van Pier Paolo Pasolini (1964)
*C’era una volta van Francesco Rosi (1967)
*Cristo si è fermato ad Eboli van Francesco Rosi (1979)
*King David van...
Recepten Pioppi, hét kookboek – recepten voor het beroemde Pioppi-dieet
Het is een doorslaand succes: het Pioppi-dieet, een gezonde, laagdrempelige leefstijl om lekker maar toch verantwoord te eten. Het dieet is vernoemd naar een Italiaans dorp in de provincie Salerno, waar de locals met dank aan dit ‘dieet’ tot op hoge leeftijd fit en actief blijven.
In het boek Het Pioppi-dieet vind je een duidelijke, gedetailleerde handleiding voor deze Italiaanse leefstijl, met achtergrondinformatie, uitleg, recepten (voor ontbijt, lunch en diner), weekmenu’s, boodschappenlijstjes en richtlijnen. Nóg meer Pioppi-proof recepten en weekmenu’s vind je nu in Pioppi, hét kookboek.
Start je dag bijvoorbeeld met notengranola met kokos, een romige koffieshake met cacao en kaneel of met crêpes van kastanjemeel met frambozen. Dan kun je er zeker tegen tot de lunch, waar je opnieuw een feestje van maakt met een spinaziewrap, frittata met zoete aardappel en spekjes of een salade met makreel en olijventapenade.
Voor ’s avonds is er een heerlijke waslijst aan...
Campanië Orto Botanico di Napoli – een oase van rust in het hectische Napels
Een stedentrip Napels is een heerlijke ervaring, maar wel een ervaring die veel van je zintuigen eist. Iris en Joël van Ontdek Napels delen vandaag een oase van rust in de Napolitaanse hectiek.
Iris: ‘Op de Via Foria in Napels staat vaker wel dan geen file. Toeterende auto’s, de loeiende sirenes van een ambulance en het gejank van opgevoerde scootertjes maken het allesbehalve een rustige straat. Toch is er een plek langs de Via Foria waar je in één klap het gevoel hebt de stad uit te zijn: de Orto Botanico di Napoli.
Achter de hekken van nummer 223 leiden twee grote stenen trappen je naar de botanische tuin van Napels. Eenmaal boven word je begroet door tientallen verschillende bomen en honderden tinten groen. Het is de perfecte plek om even tot rust te komen als het drukke leven in Napels je iets te veel wordt.’
Joël: ‘De botanische tuin van Napels werd ruim tweehonderd jaar geleden aangelegd, tijdens de Franse overheersing van de stad. Destijds werd er veel...
Piemonte Monte Viso – een mirakel in Piemonte
Rik: ‘Aan de kant van het heuvelachtige landweggetje staat een man. Ik herken hem meteen. Dat is Paolo, de timmerman. Hij heeft zijn werkkleding aan en is op weg naar zijn werkplaats, even verderop. Een broek vol gesmeerd met verfspatten en opgedroogde lijm. Zijn handen zijn verweerd en met kloven van het zagen, schroeven, timmeren en beitelen. Op zijn gezicht een baard van zeker drie dagen oud. Hij wenkt me wanneer hij me ziet.
Paolo tuurt over de heuveltoppen heen de verte in. Ik ga naast hem staan en tuur met hem mee. Beneden ons lig het dal in een dikke mist. Het is daar koud en de mist heeft zich vastgeklampt aan huizen en bomen bij de rivier de Bormida. Maar hierboven is het te hoog voor de zware mist en hebben we volop zicht op de Alpen, die in de verte liggen te pronken.
Wat ik leuk vind aan Paolo, is dat hij zich nog steeds laat betoveren door het magnifieke uitzicht in de verte, ook al woont hij hier al zijn hele leven lang. Hij zegt: ’Hier kun je nooit genoeg van...
Sicilië Mercato dell’Ortigia – de kleurrijke markt van Ortigia (Syracuse)
Een van de bruisendste stukjes van Syracuse is de mercato, de markt, op het schiereiland Ortigia. In eerste instantie kon je deze markt bezoeken in de Via Trento, tegen de ruïnes van de Tempel van Apollo. Het originele marktgebouw van begin negentiende eeuw is hier nog altijd te bezoeken. Er worden nog wel eens tentoonstellingen of beurzen gehouden, maar de markt zelf is verhuisd naar de Via Emanuele De Benedictis.
Het is slechts één straat, maar in deze ene straat vind je een wereld aan kleuren, geuren en smaken. Chiara van La Bottega neemt je graag even mee naar de Mercato dell’Ortigia.
Chiara: ‘Terwijl ik mijn auto parkeer op de parkeerplaats Talete, dwalen mijn gedachten al af naar het lekkers dat me te wachten staat. In mijn hoofd loop ik mijn boodschappenlijstje nog een keer door, zodat ik straks niets vergeet.
Je kunt de markt vanaf beide zijden van de straat betreden, maar ik kies eigenlijk altijd voor dezelfde volgorde bij het inkopen doen. Ik begin bij de kramen met...
Italiaanse muziek Il coraggio di andare – Laura Pausini en Biagio Antonacci
Een prachtig Italiaans duet in aanloop naar de feestdagen! René Speetjens vertaalde het nummer Il coraggio di andare (‘De moed om te gaan’) van Laura Pausini en Biagio Antonacci.
Laura en Biagio zijn twee iconen uit de Italiaanse popmuziek, die elkaar in dit nummer weer eens gevonden hebben. Het lied werd op 7 december uitgebracht, op Fatti sentire ancora, de special edition van Laura’s meest recente album Fatti sentire. Met dit album heeft Laura dit jaar als eerste Italiaanse zangeres de Latin Grammy Awards in de categorie Best Traditional Pop Vocal Album gewonnen.
Il coraggio di andare is een subtiel nummer en gaat over kracht, over opnieuw, ook al is dat lastig en gaat het gepaard met angst.
Nell’attesa di uno sguardo
In afwachting van een blik
che arrivi anche in ritardo
die ook nog eens te laat komt
quante volte questo tempo
hoe vaak heeft de tijd
ci ha rubato un ricordo
ons al beroofd van een herinnering
che comunque tutto passa
want alles gaat toch altijd...
Recepten Meringue met kersen en pistachenootjes
Ideaal om inspiratie op te doen voor gezellige etentjes met familie en vrienden: het kookboek Variatie op de plank. In het vierkante boek vind je originele ideeën voor sfeervolle planken met bijbehorende recepten – van zomers tot winters, van oosters tot mediterraan en van ontbijt tot dessert. Natuurlijk kun je ook zelf mixen en matchen.
De vele tips zorgen voor net dat extra effect, zowel qua recepten als qua opmaak van de planken. Zo wordt elk etentje gegarandeerd een feestje!
Ook fijn: je kunt de hapjes samen klaarmaken, zelf de hele dag de keuken induiken óf alle gasten een deel van de kleurrijke plank laten meenemen. De recepten zijn duidelijk beschreven en eenvoudig, dus iedereen kan ermee aan de slag. De verrassing zit hem vaak in de presentatie of in de combinatie van ingrediënten.
Natuurlijk kun je elk recept ook los maken. Zo hebben wij de olijven met sinaasappel/tijmmarinade en de dadelspiesjes met pancetta en rozemarijn al vaak gemaakt voor bij een aperitivo. Ook...