Sicilië De lekkerste cannoli van Lipari – een van de Eolische Eilanden
Ons bezoek aan de Eolische Eilanden vorige maand viel helaas behoorlijk in het water. Niet letterlijk gelukkig – ondanks een enkele regenbui was het meestal nog zomers zonnig. Maar een gebrek aan organisatie- en improvisatietalent zorgde ervoor dat we onze dagen grotendeels wachtend in hotellobby’s, havens en busjes doorbrachten.
Gelukkig wist Gillian, een van onze collega-bloggers, raad. Ze belde Patrizia Cincotta, een Australische vriendin wier grootouders op het eiland geboren en getogen zijn. Hoewel haar moeder naar Australië emigreerde, keerde Patrizia jaren geleden terug naar Lipari. Inmiddels kent ze het eiland net zo goed als de locals en ze nam Gillian, Sam en Saskia graag mee op pad om de leukste plekjes van Lipari-stad te ontdekken.
Allereerst nam ze ons mee naar Pasticceria D’Ambra, de lekkerste bakker van heel Lipari. Terwijl buiten de storm die die nacht woedde ging liggen en de harde regen langzaam overging in miezer, werden we binnen warm onthaald door Giovanni...
Reizen door Italië De 17 mooiste momenten van 2017
2017 is bijna voorbij. Het was een jaar vol mooie reizen, naar geliefde bestemmingen en nieuwe plekken. We aten minimaal tien keer ons gewicht in pasta, cornetti, arancini en granita, schreven 624 blogs en pakten gezamenlijk meer dan dertig keer onze koffers.
Het was een jaar van ongelooflijke groei (in de zomer mochten we elke maand meer dan 160.000 Italiëliefhebbers verwelkomen), van een nieuwe handige overzichtskaart met alle blogs erop én van een fris nieuw logo voor Ciao tutti, met een felrode Vespa die elke lezer verwelkomt op de blog.
We signeerden een kleine duizend boeken en reageerden op duizenden e-mails waarin jullie om advies vroegen, tips en ervaringen deelden en soms gewoon een bedankje stuurden voor de dagelijkse dosis Italië.
We verlegden grenzen, zowel op het water als in de bergen. We ontmoetten heel veel nieuwe mensen die ons met open armen ontvingen en hun passie voor hun stukje van de laars met ons deelden. We maakten duizenden foto’s, vulden een hele...
Reizen door Italië Ontdek 50 bijzondere plekken aan de Italiaanse kust
De lange kustlijn van Italië herbergt veel pareltjes, van fijne zandstranden tot ruige rotskusten, van prachtige wandelpaden tot andere verrassingen. We tippen maar liefst vijftig unieke plekken langs de Italiaanse kust, stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard!
Vissershutjes aan de kust (Abruzzo)
De regio Abruzzo grenst aan de Adriatische kust, met schitterende stranden die nog maar door weinig toeristen worden bezocht. De Italianen weten de mooie stranden en baaitjes langs de kustlijn van deze regio (die meer dan honderddertig kilometer lang is) wel te vinden en genieten er van zon, zand en zee.
Extra genieten is het als je vanaf het strand uitzicht hebt op de trabocchi, houten vissershutjes op palen van waaruit de vissers makkelijk hun netten uit kunnen gooien en weer binnen kunnen halen.
Je kunt de trabocchi niet bezoeken als ze nog echt in gebruik zijn, maar een paar vissershutjes die niet meer werden gebruikt zijn nu omgebouwd tot restaurant. Een romantische setting voor...
Sicilië Een prachtige autoroute langs de kust van Sicilië
In Lannoo’s Autoboek Italië vind je twaalf adembenemende reisroutes die je langs de mooiste plekjes van Italië (en Malta) leiden, met oog voor de culturele en natuurlijke diversiteit van elke regio. Dankzij de gedetailleerde routekaarten en stadsplattegronden zie je in één oogopslag alle hoogtepunten onderweg.
De route langs de mooiste schatten van Sicilië leidt je in achthonderdvijftig kilometer langs Messina, Cefalù, Palermo, Segesta en Selinunte, Trapani, Agrigento, Ragusa, Noto, Syracuse, Catania en Taormina – met uitstapjes naar de Eolische Eilanden, naar Erice en San Vito lo Capo, naar de Villa Romana del Casale en naar de Etna. Aangeraden wordt om er minstens een dag of tien voor uit te trekken.
850 kilometer langs de Siciliaanse kust
‘Het grootste eiland van Italië is cultureel even divers als een volledig continent. Griekse tempels uit de oudheid, Normandische kathedralen en barokke paleizen toveren het eiland om in een levensgroot stijlboek. De natuur biedt een...
Sicilië Bio-agriturismo Villa Rica – slapen tussen de Siciliaanse sinaasappels
Saskia en Merle waren nog maar nauwelijks terug van hun verblijf aan de Siciliaanse oostkust, toen Paul op het vliegveld van Catania landde.
Samen met zijn vrouw Lianne maakte hij een rondreis die hen allereerst naar de kleinschalige Bio-agriturismo Villa Rica voerde, in het plaatsje Patti, nabij Milazzo.
Paul: ‘Het laatste stukje weg naar Villa Rica is één groot feest. De kleine bochtjes draaien steeds zo’n negentig graden steil omhoog, links passeren we práchtige graanvelden en dan ontvouwt zich daar plotseling Villa Rica in al haar schoonheid. Deze unieke agriturismo ligt als het ware tegen een berg opgeplakt. We kijken elkaar even aan en denken hetzelfde: ‘Ons verblijf hier gaat helemaal goed komen!’
De warme en ontspannen ontvangst door gastheer William is gelijk vertrouwd en het aangeboden glas vers sinaasappelsap smaakt heerlijk na onze reis. Nadat William ons het appartement gewezen heeft, laat hij ons gelijk de mooiste plekjes van het landgoed zien.
Overal waar...
Sicilië Een dag op Salina, het Siciliaanse eiland van Il Postino
‘Poëzie behoort niet toe aan hen die gedichten schrijven, maar aan hen die ze nodig hebben,’ zo vertrouwde Mario Ruoppolo, postbode van beroep, de grote Chileense dichter Pablo Neruda toe. Mario werd wereldberoemd als il postino (de postbode), dankzij de gelijknamige film die in 1995 werd uitgebracht.
De film speelt zich deels af op het kleurrijke eiland Procida, voor de kust van Napels, deels in de Baai van Pollara, op Salina. Op het eiland is de film nooit ver weg:
Pure poëzie
Salina is een eiland dat aan elke baai, in elk dorpje, pure poëzie ademt. Wij mochten tijdens een zeldzaam zonnige woensdagochtend in oktober kennismaken met Salina en haar bewoners en zelden waren we meteen zó onder de indruk van de schoonheid van een plek en de warmte van de mensen.
We werden overal hartelijk ontvangen. Zelfs toen we massaal de warmrode trossen tomaten aan het huisje van een van de eilandbewoners fotografeerden, kregen we een warme glimlach, prachtige verhalen en alle tijd...
Reizen door Italië 14 poëtische plekken in Italië – van Vernazza tot het Siciliaanse eiland Salina
Ter ere van de Poëzieweek maken we een reis langs veertien poëtische plekken in Italië, van Vernazza, een van de kleurrijke dorpjes van de Cinque Terre, tot het Siciliaanse eiland Salina, dat bekend is geworden door een postbode met een passie voor poëzie.
Onzichtbare golven in Vernazza
Nadat we gisteren langs de Golfo dei Poeti, de ‘golf van de dichters’ reisden, starten we onze poëtische Giro d’Italia vandaag in Vernazza, een van de vijf dorpjes van de Cinque Terre.
Eugenio Montale, die in 1975 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, tekende in zijn Le Occasioni (1939) op: ‘Dal porto di Vernazza le luci erano a tratti scancellate dal crescere dell’onde invisibili al fondo della notte’.
In Ossi di Seppia schreef Montale: ‘Digradano su noi pendici di basse vigne, a piane, quivi stornellano spigolatrici con voci disumane. Oh la vendemmia estiva, la stortura nel corso delle stelle e da queste in noi deriva uno stupore tinto di rimorso.’
Regen in het pijnboombos...
Calabrië Case di Berto – een paradijselijke oase bij Capo Vaticano
Tina van Enotria Travel wil graag zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met haar Calabrië. Ze neemt ons vandaag mee naar Capo Vaticano, dat net als Tropea aan de Costa degli Dei, de Kust van de Goden, ligt.
Capo Vaticano is in de maanden juli en augustus zeer geliefd bij de Italianen. Langs deze ruige en spectaculaire kaap vind je de allermooiste baaien van Calabrië, de spectaculairste kliffen en de schitterendste stranden. Daarachter bevindt zich een groene oase van palmbomen, geurige sinaasappel- en citrusbomen en cactussen.
Twee van de allermooiste uitkijkpunten liggen hier naast elkaar. Het uitzicht vanaf de ruim honderd meter hoge klif bij Il Faro di Capo Vaticano, de vuurtoren, is adembenemend.
Maar de panorama’s vanaf het Belvedere zijn misschien nóg mooier, met een romantische besloten baai in een bijna magische setting. De puntige rotsen, het witte zand en het kristalheldere water laten je camera op volle toeren draaien. Het lijkt net een filmset!
De uitzichten op...
Sicilië Met de wind in de zeilen van Palermo naar Mondello
Hoe heerlijk struinen door Palermo ook is, na een paar dagen van barokke overdaad, schreeuwende marktlui, pleinen die zinderen van de warmte, rennende bambini en drukgebarende Palermitanen zijn we wel even toe aan een dagje rust.
Gelukkig is de zee dichtbij. We wandelden al langs de boulevard van Palermo, voor een ijskoude granita en uitzicht op zee, maar nu gaan we écht de zee op, tijdens een zeiltocht van Palermo naar Mondello.
Het strand van Mondello
Hoewel het zo’n tien kilometer verderop ligt, is Mondello hét stadsstrand van Palermo. Veel Palermitanen hebben er al generaties lang een eigen strandhuisje waar ze de hele zomer lang vertoeven, met hun voeten in het zand en alle buren op nog wat minder afstand dan in de stad.
Je kunt er met een bus heen vanuit de stad (reken op een ritje van zo’n twintig minuten), maar veel leuker is het om per boot van Palermo naar Mondello te varen.
Trossen los!
Mario van Tururi Tours neemt je graag een dagje mee uit zeilen op de Zephyr. Je...
Toscane Ontdek de villa’s van De’ Medici in Toscane
In de heuvels rondom Florence liggen heel wat prachtige villa’s, die ooit toebehoorden aan de machtige familie De’ Medici. Hier trokken de machtige heersers over Florence zich in het weekend terug om de hectiek van de stad even achter zich te kunnen laten. Ze snoven er de frisse buitenlucht op, gingen op jacht en genoten van literatuur, muziek en schilderijen.
Villa di Artimino
Sinds 2013 staan twaalf van deze villa’s op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de Giardino di Boboli in Florence en het Parco di Pratolino.
Parco della Villa Medicea di Pratolino
Unesco nam deze villa’s en tuinen op vanwege ‘hun unieke getuigenis van de invloed die de familie De’ Medici heeft gehad op de moderne Europese cultuur, door hun bijdragen aan de kunsten’.
De villa’s zijn gebouwd in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, in harmonie met het omringende landschap. Volgens Unesco ‘belichamen de villa’s een nieuwe vorm en functie van residenties die in elk opzicht...
Sicilië 20 culinaire tips voor Sicilië – de lekkerste Siciliaanse specialiteiten
Ga je op vakantie naar Sicilië? Bereid je dan voor op allerlei lokale delicatessen die je tijdens je reis moet proeven!
Sicilië is namelijk niet alleen visueel gezien een droom om in rond te reizen, bijna elk idyllisch kustdorpje, zonnig plattelandsgehucht en bruisend stadje heeft wel zijn eigen culinaire specialiteit.
Door de eeuwen heen is dit prachtige eiland in handen geweest van vele verschillende buitenlandse machten en zo heeft bijvoorbeeld in het westen onder andere de Arabische keuken zijn sporen nagelaten in de Siciliaanse gerechten.
Met deze veelzijdige geschiedenis, een azuurblauwe zee vol met verse vis en een warme zuidelijke zomerzon biedt Sicilië meer dan genoeg culinaire inspiratie.
Tel hierbij op dat de Sicilianen meesters zijn in het maken van zoetigheid (denk aan de beroemde cannoli en de ijskoude granita) en dat ze weten te verrassen met lekker hartig street food en je weet zeker dat je een heerlijke reis tegemoet gaat.
We tippen twintig lekkernijen die je niet...
Lombardije Sacro Monte di Varese – een ‘heilige berg’ in Lombardije
In het noorden van Italië, in de regio’s Piemonte en Lombardije, schitteren de Sacri Monti. Op deze ‘heilige bergen’ vind je unieke kerken en kapellen, waar de spirituele sfeer meteen voelbaar is.
Negen van de Sacri Monti staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze vertegenwoordigen volgens Unesco op unieke wijze de succesvolle integratie van architectuur en kunst in een landschap dat zich uitstekend leent voor spirituele doeleinden.
Een van die Sacri Monti is de Sacro Monte di Varese (Lombardije). De Sacro Monte di Varese torent hoog uit boven Varese, op ruim achthonderd meter boven zeeniveau. Onze Italiaanse collega-fotograaf Paolo nam er afgelopen winter een kijkje:
De Via Sacra (‘heilige weg’) werd aangelegd in 1604, op initiatief van de Kapucijner monnik Giovanni Battista Aguggiari. In het bouwplan stonden veertien kapellen die gewijd moesten worden aan de Mysteriën van de Rozenkrans, met aan het einde van de kruisweg het Santuario, waar de Heilige...