Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Skiën in Sestriere & over de Via Lattea (de Melkweg) in Piemonte

De Via Lattea, de Melkweg, is een van de grootste internationale skigebieden in Europa, dat onder andere bestaat uit de plaatsen Sestriere, Cesana Torinese en Pragelato (in de regio Piemonte).

Sestriere

Het wintersportgebied van de Via Lattea heeft meer dan tweehonderd hellingen, die in hoogte variëren van 1350 meter bij Cesana tot 2800 meter op de top van de Monte Motta, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende bergen. Je kunt hier skiën, schansspringen, snowboarden en bobsleeën – mede dankzij de faciliteiten die ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen van 2006 zijn aangelegd.

Cesana-Torino

Sestriere
Het wintersportgebied is echter al veel langer populair. Zo werden de twee torens (in rood en wit) die de skyline van Sestriere domineren al gebouwd in 1930, op initiatief van Giovanni Agnelli, de oprichter van Fiat, die de werknemers van de Fiat-fabriek in Turijn graag een plek wilde bieden voor een weekendje weg of een weekje wintersport.

Hier werd gretig gebruik van gemaakt, hetgeen niet verwonderlijk is als je de vele kilometers schitterende piste ziet. Ongemerkt zoef je op je ski’s de Franse grens over, maar nog bijzonderder is een tochtje op de verlichte skipiste, waar elk jaar de grote kampioenen om de World Cup strijden

Om het winterplaatje compleet te maken kun je op een sneeuwscooter rijden of gaan ‘schneeschuwandern’ (wandeltochten waarbij je met speciale sneeuwschoenen door de sneeuw banjert). Ook kun je een tocht in een hondenslee maken, waarbij getrainde honden je door het schitterende sneeuwlandschap leiden.

Natuurlijk is ook aan de kleine skiërs gedacht, met een Baby Fun Park in San Sicario en speciaal uitgeruste luchtkussens in Sauze d’Oulx.

Oulx

Pragelato
Als thuisbasis van het langlaufen en off-piste skiën is Pragelato aangesloten op het Via Lattea-skigebied dankzij de nieuwe kabelbaan Pattemouche-Anfiteatro en een piste die de wintersporters met een adembenemend uitzicht omgeeft. Pragelato was de Olympische zetel van drie grote disciplines: schansspringen, langlaufen (crosscountry) en noordse combinatie.

Pragelato

Mede door deze historie én door de bijzondere aandacht voor duurzaam toerisme maakt Pragelato deel uit van het internationale Alpine Pearls Associatie, een netwerk van 28 gemeentes die duurzame opties bieden om te genieten van een skivakantie. Als een ketting van parels zijn deze Alpine Pearls met elkaar verbonden, tot ver over de Italiaanse grenzen.

Grand-Hotel-Sestriere-5

Grand Hotel Sestriere
Met dit uitzicht wakker worden? Zodra je de gordijnen openschuift, schittert de sneeuw je tegemoet als je logeert bij Grand Hotel Sestriere, op 2035 meter hoogte.

Grand-Hotel-Sestriere Grand-Hotel-Sestriere-2

De familie Novara runt dit hotel van Olympisch formaat, met uitzicht op de verschillende skipistes van Val Chisone en Valle di Susa. Naast het magnifieke uitzicht is ook de wijnkelder indrukwekkend, met maar liefst 2000 verschillende etiketten.

Voor na het skiën (of voor niet-skiërs) is er een wellnesscentrum met onder andere vinoterapia (waarbij je baadt in wijn en gemasseerd wordt met een mengsel van druivenpitjes). Voor de deur vind je een openluchtzwembad. Nu te koud, maar ’s zomers heerlijk om na een lange wandeling door de bergen een frisse duik te nemen.

Nu stap je van het hotel zo de sneeuw in – en maak je vanaf je balkon de meest schitterende foto’s van de sneeuw in al zijn facetten. Nooit geweten dat ‘witte’ sneeuw zo mooi kan kleuren onder invloed van de zon!

Grand-Hotel-Sestriere-3 Grand-Hotel-Sestriere-4

Om een beetje mee te genieten, maar dan lekker warm thuis: kijk de film De eenzaamheid van de priemgetallen, waarvan diverse scènes zijn opgenomen op de skipistes waar we op uitkijken!

Claviere

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *