Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een duivelse brug ten noorden van Lucca – oversteken op eigen risico!

In de buurt van Lucca rijst een duivelse brug op. De Ponte della Maddalena, zoals de brug officieel heet, werd rond 1100 in opdracht van Matilde di Canossa gebouwd, bij het gehuchtje Borgo a Mozzano. De brug was een inspiratiebron voor Dante; hij zou model hebben gestaan voor de rotsbrug die de Italiaanse dichter in de achtste kring van Inferno beschrijft.

Ponte del Diavolo bij Borgo a Mozzano

De bijnaam Ponte del Diavolo, Duivelsbrug, heeft de brug echter niet aan Dante te danken. De oorsprong van deze naam gaat verder terug, naar de tijd waarin de brug gebouwd werd. De metselaar die met deze taak belast was, was bezorgd over het trage tempo waarin de bouw vorderde.

Het moest sneller, maar dat kon menselijkerwijs niet. Vandaar dat hij een pact met de duivel sloot. De brug zou binnen het tijdsbestek van een nacht voltooid worden, mits de eerste ziel die de brug overstak voor de duivel was. De metselaar stemde in, maar lichtte wel de dorpspastoor in, zodat niet een van zijn medeparochianen de brug zou oversteken en in handen van de duivel zou vallen.

Ponte-Diavolo-Toscane-2

Samen bedachten ze een plan: de brug zou het eerst betreden worden door een hond (andere bronnen noemen een varken), iets waar de duivel vast niet op rekende. De pastoor en de metselaar kregen gelijk. Eind goed, al goed dus – en de brug was een bijnaam rijker.

Of eind goed al goed, men zegt dat de duivel nog altijd boos is over het feit dat de metselaar en de pastoor hem erin hebben geluisd. Hij zou nog altijd komen spoken op en rond de brug. Wees dus gewaarschuwd als je de brug gaat bekijken. Oversteken is op eigen risico…

In het donker is de Ponte del Diavolo overigens nóg mooier en spookachtiger…

Duivelsbrug-Barga-Toscane

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Saskia, wat beschrijf je dat weer leuk.
  Ik ken de brug goed. Heb vroeger lange tijd bij een reisbureau in Toscane gewerkt en kwam regelmatig langs die brug.
  Leuke herinnering.
  Ga voort met je leuke publicaties over Italie. ik blijf er steeds van genieten.
  vriendelijke groet
  Liana Toepoel

 2. Grazie Liana!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *