Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Altijd op weg

‘De Westerse mens is altijd op weg, of hij zijn bestemming kent of niet,’ zo schrijft Frits van der Meer in de Atlas van de Westerse Beschaving. Dat dit in de middeleeuwen niet anders was en men toen ook steeds verder reisde, blijkt wel uit de fresco’s die Ciao tutti-fan Nicole ons aanraadde. : de schitterende schilderingen van Benozzo Gozzoli in de Sant’Agostino in San Gimignano.

Benozzo Gozzoli heeft, zeker in vergelijking met andere Italiaanse schilders in zijn tijd, veel van de wereld – of beter gezegd van het land dat we nu kennen als Italië – gezien. Hij is een man van de wereld, en dat laat hij graag zien in zijn werk, door de landschappen en gebouwen die hij tijdens zijn reizen heeft gezien te schilderen.

In 1463 wordt Gozzoli gevraagd om de Sant’Agostino te voorzien van fresco’s. Hij moest de storie di Sant’ Agostino e Santa Monica, composte in diciasette scene schilderen (verhalen van de heilige Augustinus en de heilige Monica in 17 verschillende scènes). Gozzoli vond dit echter een te grote klus en hield het bij de verhalen van Augustinus, maar die gaf hij meer dan schitterend weer:

Picture 483

Picture 485

Een van de mooiste fresco’s, dat altijd weer tot reizen inspireert, is het vertrek van Augustinus, met een gevolg van schrijvers en familieleden, naar Milaan (rechts onder op de rechter muur). Benozzo Gozzoli zou zelf ook op het fresco te zien zijn; hij is de figuur in de rode kleding aan de rechterkant.

Picture 485

Links zien we een aantal Romeinen, te herkennen aan een aantal monumenten uit de Eeuwige Stad die achter hen aan de horizon te zien zijn, zoals het Pantheon en de Piramide van Cestius.

© foto’s Soprintendenza per i Beni Storici Artistici ed Etnoantropologici di Siena e Grosseto / Duccio Nacci

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *