Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek het schitterende Sardijnse schiereiland Sinis – van de ruïnes van Tharros tot bijzondere kwartsstranden

Aan de westkust van Sardinië, ten noordwesten van Oristano, ligt het grote schiereiland Sinis. Een natuurgebied vol lagunes, wetlands en landbouwvelden, dat nog niet ontdekt is door de grote massa, maar wel zeer rijk is aan historie én schitterende stranden.

We delen de mooiste bezienswaardigheden op dit Sardijnse schiereiland, van de ruïnes van Tharros tot de mooiste stranden, van bijzondere maskers tot het dorpje dat het decor vormde voor vele spaghettiwesterns.

Tharros – Romeinse ruïnes op Sinis

Aan de zuidkant van het schiereiland ligt San Giovanni di Sinis. Dit gedeelte oogt misschien nog wel het meest toeristisch, vanwege het kleine toeristenkantoortje en enkele restaurantjes.

Hier vind je de ruïnes van Tharros, de stad die in de achtste eeuw voor Christus werd gesticht door de Feniciërs en onder Romeins bewind vanaf 238 voor Christus uitgroeide tot een welvarende havenstad, met thermen, tempels en een castellum. Zelfs tot ver in de Romeinse tijd werd er gebruik gemaakt van deze pleisterplaats aan de azuurblauwe zee.

Het symbool van Tharros zijn de twee Korinthische zuilen, die prachtig afsteken tegen het blauw van de zee en de lucht. Eén kapiteel is origineel; de rest zijn helaas reconstructies, om bezoekers een beeld te kunnen geven van de grootte van de tempels die hier ooit stonden.

Meer archeologische resten liggen tegen de helling van de heuvel Su Murru Manu (‘de grote muur’). De moeite waard om die van dichtbij te bekijken en je te verwonderen over het vernuft van de Romeinen.

Wist je bijvoorbeeld dat er in die tijd al een soort rioleringssysteem was? De rioleringsbuis onder de hoofdstraat van zwart basalt was verbonden met de huizen aan weerszijden van de straat en kwam uit op zee.

De ruïnes die nu bloot liggen, vormen slechts een derde van alle archeologische opgravingen. Er liggen dus nog veel verhalen onder de oppervlakte verscholen. Er zijn delen van huizen, baden en aquaducten te zien, die schitteren in een prachtig natuurlijk decor.

Torre di San Giovanni en Capo San Marco

Voor een mooi uitzicht over het schiereiland en de Golf van Oristano beklim je de Torre di San Giovanni, die net als de andere torens aan de Sardijnse kust werd gebouwd om het eiland te beschermen tegen aanvallen vanaf zee. Dankzij deze torens zag men de vijand op tijd aankomen en kon men – via een systeem van lichtsignalen – de wachters op andere torens waarschuwen.

Als je tijd hebt, wandel dan op je gemak naar Capo San Marco, over een wandelroute die je vanaf de opgravingen bij Tharros over ongeveer twee kilometer zuidwaarts voert, naar de vuurtoren. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten.

De mooiste stranden van het schiereiland Sinis

De stranden op het schiereiland Sinis zijn nét iets anders dan normaal. Er kriebelt namelijk geen los zand tussen je voeten, maar kwartszand. Het zijn kleine steentjes afgesleten door de zee die door hun kleur het strand wit doen toveren.

Niet voor niks worden deze stranden ook wel rijststranden genoemd. Het is een genot voor het oog, maar het kwarts is ook heerlijk om op te zonnen. Tot de mooiste kwartsstranden behoren Is Arutas en Mari Ermi.

Vergeet echter niet je handdoek goed uit te kloppen voor je weer vertrekt, want een beetje kwarts meenemen in je tas kan zorgen voor een flinke boete, die kan oplopen tot wel duizend euro. De kwartsstranden worden namelijk beschermd en dat is maar goed ook, want iedereen moet van zo’n mooi strand kunnen blijven genieten.

Nog geen genoeg gekregen van het strand? Dan is het tijd voor iets actiefs! Je kunt hier heerlijk wind- of kitesurfen, bij het zandstrand Putzu Idu. Door de stevige wind die op Sardinië vaak voor wat verkoeling zorgt, is dit een prima plek om over het water te schieten met een surfplank of kiteboard.

Flamingo’s spotten bij Sinis

Voor het spotten van flamingo’s hoef je Europa niet uit. Bij Stagno Sale Porcus en Stagno di Mistras staan enkele honderden flamingo’s te eten in het zonnetje. Het zijn seizoensdieren, want hun reis gaat na de zomer weer verder, naar Noord-Afrika.

Tot die tijd is het hier prima toeven voor deze zachtroze gekleurde vogels, in het ondiepe water met een hoog zoutgehalte.

In de winter verandert het ondiepe zoutmeer in een moerassig gebied; een plek voor de overwinteraars op Sardinië, die in het voorjaar weer plaatsmaken voor de flamingo’s.

Verken het schiereiland Sinis op de fiets

De Belgisch-Italiaanse Sandra Sanna laat je graag de mooiste plekken van haar eiland zien. Via haar bedrijf Travel Designer Sardinia kun je verschillende fietstours en excursies boeken, zoals deze fietstour met gids op het schiereiland Sinis. De route beslaat ongeveer vijfendertig tot veertig kilometer, op een mountainbike of e-bike.

Op de pedalen ontdek je de ongerepte schoonheid van het schiereiland. Tussen de groene heuvels, akkers, olijfboomgaarden en de wijngaarden geniet je van al de geuren en kleuren van de mediterrane natuur.

Je vertrekt vanuit het dorp San Salvatore, een ideaal startpunt om de hele Golf van Oristano te bewonderen. Tijdens de tour passeer je verschillende panoramapunten, zoals het kwartsstrand van Is Arutas, de oase van Seu en de typische wachttorens in Aragonese stijl aan de kust.

Nog veel meer tours vind je op de website van Travel Designer Sardinia. Voor het boeken van een tour, een speciale tour op maat of andere wensen kun je altijd contact opnemen met Sandra Sanna, via sandra.sanna@traveldesignersardinia.com of via 0039-3429351316 (telefoon en Whatsapp).

De rode koepel van de San Giovanni

Aan de rand van San Giovanni di Sinis steekt het warmrode koepeltje van de San Giovanni mooi af tegen de blauwe hemel. Je zou er misschien zo voorbijrijden, maar dit kerkje is na de San Saturnino in Cagliari de oudste kerk van Sardinië.

De San Giovanni werd gebouwd tijdens de Byzantijnse periode, maar werd in de vroege middeleeuwen nog een aantal keer  verbouwd, waarschijnlijk met stenen en ander bouwmateriaal uit de ruïnes van Tharros. Je kunt het kerkje ook van binnen bekijken.

Giganten en goud uit Cabras

Als je zuidwaarts rijdt, kom je langs de plek waar de Giganti di Mont’e Prama werden ontdekt, mysterieuze beelden uit de tijd van de nuraghi die in de jaren zeventig werden ontdekt.

Er werden ongeveer vijfduizend stukken van de gigantische beelden opgegraven, die in eerste instantie naar het archeologisch museum in Cagliari werden gebracht, maar inmiddels te zien zijn in het Museo Civico Giovanni Marongiu in Cabras. Hier kun je nog veel meer archeologische vondsten van het schiereiland Sinis bewonderen, met onder meer restanten van de prehistorische sites Cuccuru is Arrius en Sa Osa.

foto: Museo Civico Giovanni Marongiu

Cabras staat naast deze archeologische schatten vooral bekend om de bottarga, dat ook wel ‘het goud uit Cabras’ wordt genoemd. Proeven kan bijvoorbeeld bij Il Caminetto (Via Battisti 8, Cabras) – een sfeervol restaurant waar het lokale goud een prominente plek inneemt op het menu.

Kunstenaar Graziano Viale maakt bijzondere maskers, zowel van verschillende dieren als de traditionele houten maskers die worden gedragen tijdens het carnaval.

Je kunt een kijkje nemen in zijn laboratorium, waar Graziano je graag over zijn werk vertelt. Natuurlijk zijn de maskers ook te koop als souvenir. Je vindt Graziano’s laboratorium aan de Via Brigata Sassari 34 in Cabras. Op zijn website vind je meer informatie.

San Salvatore – decor van spaghettiwesterns

Een eindje buiten Cabras ligt San Salvatore, een verlaten dorp met een prachtig kerkje, dat is gebouwd op de plek waar in vroeger tijden ook al een heiligdom stond.

In de jaren zeventig en tachtig vormde het dorp vaak het decor voor de spaghetti-westerns van onder meer Sergio Leone, die zo gewoon in eigen land een stukje van het Amerikaanse wilde westen kon nabootsen.

De huisjes van San Salvatore (die cumbessias worden genoemd) worden niet bewoond. Ze dienen als verblijf voor de pelgrims die hier neerstrijken tijdens het feest van San Salvatore, dat wordt gevierd in het eerste weekend van september

Tijdens de Corsa degli Scalzi – een processie waarbij iedereen op blote voeten loopt – wordt een beeld van de Verlosser eerst van Cabras naar San Salvatore gedragen, om later weer teruggebracht te worden naar Cabras.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *