Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Het verhaal van Romulus en Remus – het ontstaan van de stad Rome

Elk jaar op 21 april is het feest in Rome. Dan viert de Eeuwige Stad namelijk haar verjaardag, of beter gezegd de dag waarop Rome werd gesticht.

wolvin-Rome (1)

Duizenden jaren geleden was het op deze plek nog geen drukte van belang. De geschiedenis van Rome begint klein, met een wolvin die op de oever van de Tiber twee kleine jongens in een mandje vindt. Ook al zal niet elk element van het verhaal waar zijn, het is een prachtige mythe die het vertellen meer dan waard is.

Afstammelingen van Aeneas

Het stichtingsverhaal van Rome begint echter nog voordat de tweeling geboren wordt – en ook ver weg van de plek waar de stad gesticht zou worden. De oorsprong van Rome ligt namelijk in Troje. Aeneas, die hier geboren en getogen was, ontvluchtte zijn vaderland en bereikte na een lange tocht over zee de regio die we nu kennen als Lazio.

Een van de directe afstammelingen van Aeneas, Rhea Silvia, zou een affaire hebben gehad met de oorlogsgod Mars. Ze raakte zwanger en beviel van een tweeling: Romulus en Remus.

Hun oom, de koning van het gebied, zag hen, hoe klein ze ook waren, meteen als concurrenten voor de troon en besloot zich van hen te ontdoen. Hij liet de kleine baby’s in de Tiber gooien, ervan uitgaand dat ze zouden verdrinken en hij rustig verder kon regeren.

wolvin-Rome (3) wolvin-Rome (4)

Van broers tot rivalen

Romulus en Remus verdronken echter niet, maar werden langs de oever van de Tiber gevonden door een wolvin. Ze hielp de kleintjes op het droge en zoogde ze, tot ze daar te groot voor werden. Een herder nam de verdere opvoeding van de jongens voor zijn rekening, niet wetende dat ze zo’n grote toekomst voor zich hadden.

De jongens waren allebei sterk en gespierd. Ze waren aan elkaar gewaagd en namen het vaak voor de lol tegen elkaar op. Dat veranderde toen ze van de herder vernamen waar ze vandaan kwamen. Ze besloten een stad te stichten op de plek waar de wolvin hen ooit had gevonden, aan de oever van de Tiber.

Tot zover de verbroedering. Plotseling moest de een namelijk onder doen voor de ander; er kon er immers maar een de baas zijn. Beide jongemannen waren vastbesloten de leiding in handen te krijgen. Ze besloten echter het lot te laten beslissen wie de stad zou leiden.

Zoals niet ongewoon was in die tijd, wachtten ze elk op een andere plek de dageraad af om het aantal overvliegende vogels te tellen. Wie de meeste vogels zou zien vliegen, mocht zich koning van de nieuwe stad noemen.

Remus zag al vroeg in de ochtend zes gieren overvliegen. Hij was door het dolle heen: een duidelijker teken hadden de goden hem niet kunnen geven. Hij zou de leider van de nieuwe stad worden. Helaas voor hem zag zijn broer twaalf gieren over de vlakte scheren.

Een duidelijke boodschap, volgens Romulus: hij was uitverkozen door de goden om de stad te stichten en te leiden. Remus was het daar echter helemaal niet mee eens en de twee kregen ruzie. De ruzie liep voor Remus niet goed af. Hij werd vermoord door zijn broer, die meteen zijn naam aan de nieuw te bouwen stad gaf en de volledige macht opeiste. Romulus werd, op 21 april 753 voor Christus, de eerste koning van Rome.

wolvin-Rome (2)

Variant met een even tragisch einde

Een andere versie van het stichtingsverhaal van Rome laat Romulus een stadsmuur bouwen, die echter telkens instort. Remus zag dit een aantal keer gebeuren en lachte zijn broer uit. Hij zette hem voor gek door vrolijk over de resten van de muur te springen.

Romulus werd witheet van woede, pakte zijn zwaard en stak zijn broer dood, om vervolgens verwoed de muur op te bouwen die nu wonder boven wonder bleef staan.

Rome-wolvin-21-april

Een symbool van lichte zeden

Het Latijnse woord lupa, wolvin, heeft een dubbele betekenis. Het betekent namelijk ook prostituee. Het is dus aannemelijk dat de broertjes niet door een wolvin werden gevonden en gezoogd, maar door een Romeinse dame van lichte zeden.

Aangezien het echter lastig is om een hoer te vereren en op een sokkel te plaatsen, zeker in het katholieke Rome, houden de Romeinen graag vast aan het verhaal van de wolvin die de tweeling zoogt…

Auguri Roma!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Zoals je meeste verhalen leerzaam en leuk.
    Altijd een plezier om te lezen.

    De Wolvin van R en R , zou de verklaring niet eerder zijn dat De Wolf een van de heilge dieren van Mars de vader van de boys is.
    Interessant is waarom Lupa en Lupanar ook die andere betekenis hebben.
    Ik dacht dat Wolvinnen juist monogaam waren,?
    Waarom Lupa dan de betekenis van prostituee krijgt weel ik ook niet.
    fijne 2 de Paasdag.
    Robert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *