Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Chinotto: een bijzonder drankje van citrusvruchten uit Ligurië

We weten bijna zeker dat je het nog nooit geproefd hebt: de chinotto. Dit kleine, geel- of oranjekleurige citrusvruchtje is een van de symbolen van Ligurië in het algemeen, en van de stad Savona in het bijzonder.

Sommigen zullen bij het horen van het woord ‘chinotto’ denken aan een cola-achtig drankje. Dat kan kloppen: vooral in de jaren zestig en zeventig was de drank die werd gemaakt van de chinotto – die inderdaad de kleur, maar zeker niet de smaak van cola heeft – een tijdje mateloos populair over de hele wereld.

Chinotto-1Chinotto-2

Een beetje geschiedenis
Rond 1500 kwam een avontuurlijke reiziger uit Savona thuis van een reis door China, met in zijn bagage een chinottoboom. Het bleek al snel dat de Ligurische kusten uitermate geschikt waren voor de boom.

Sindsdien groeien en bloeien de bomen overal in de regio, maar voornamelijk in de provincie van Savona. Een prachtig gezicht, vooral vanwege de vele vruchten en bloemen die de bomen dragen. Dat plaatje kun je vooral zien in de maanden maart en april, als de bomen in bloei staan.

Ondanks de rijke historie raakte de vrucht in de vergetelheid: vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw verdween de productie bijna in zijn geheel, zodat er in 2004 nog maar vijftig bomen over waren. In dat jaar werd de chinotto van de ondergang gered, doordat ze onderdeel werd van Slow Food.

Bitter/zoet
Wie een chinottoboom tegenkomt en er een vruchtje afplukt, kan er maar beter geen hapje van nemen. De vrucht is op zichzelf eigenlijk niet eetbaar en heeft een bepaald verwerkingsproces nodig. Daarna worden ze ingemaakt, bijvoorbeeld met alcohol, en worden er allerlei specialiteiten van gemaakt: marmelades, honing, mosterd…

Natuurlijk krijgen we uitgebreid de kans om te proeven van de specialiteit van Savona. Toegegeven: je moet ervan houden. De smaak van chinotto is erg bitter en dus niet voor iedereen. Het drankje, dat de afgelopen jaren wat in de vergetelheid was geraakt maar nu een ware heropleving meemaakt, is overigens wel heerlijk zoet.

Wie wat stevigers wil, kan kiezen voor chinottobier. Heb je helemaal geen trek of dorst? Dan kun je eens kijken welke verzorgingsproducten en parfums er allemaal gemaakt worden van de bittere sinaasappel.

Chinotto-3Chinotto-4

Kortom; de chinotto leeft in Savona meer dan ooit, en de bewoners zijn er trots op. En terecht, want hoewel we aanvankelijk letterlijk een wat bittere nasmaak aan de chinotto hadden overgehouden, krijgen we vlak voor vertrek nog een kleine, extra demonstratie van wat je allemaal kunt doen met het vruchtje: chocolatier Leonardo (van cioccolateria Articioc) maakt voor onze neus verrukkelijke bonbons gevuld met een ganache van chinotto…

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Marie-Anne van der Woning

    Ik heb de acqua tonica di chinotto van Lurisia eens in een pakket gehad van foodwelove en ik heb nog nooit zo’n lekkere tonic gehad!!!! Helaas in toen Nederland niet te krijgen! Of weten jullie misschien waar deze te krijgen is?

  2. Volgens mij is dat verkrijgbaar bij Marqt (onder meer in Haarlem, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *