Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijnwalhalla Puglia – de lekkerste wijnen om te proeven

Hoewel wijn uit Puglia veel minder bekend is dan wijn uit Piemonte of Toscane, wordt er in deze zuidelijke Italiaanse regio al eeuwenlang goede wijn gemaakt. Dat de druivenmost uit Puglia tot enkele decennia geleden vooral werd gebruikt om de smaak van wijnen uit de rest van Italië te versterken, is nu niet meer te merken.

Met vier DOCG-wijnen en bijna dertig DOC-wijnen (beide keurmerken voor kwalitatief goede wijn) en daarnaast een geweldig hoge productie, is Puglia veranderd in een waar wijnwalhalla.

De Romeinse dichters Horatius en Plinius de Oudere schreven al over wijn uit de provincie Brindisi, en ook oude munten uit die tijd laten afbeeldingen zien van wijn. De omgeving biedt nog steeds de perfecte condities voor de druiven, die in de volle zon rijpen tot hun smaak op zijn best is.

Het warme, zonnige klimaat, de sterk kalk- en kleihoudende grond (een geweldige voedingsbodem voor druiven) en de zoute zeebries zorgen voor unieke wijnen. Er is zo veel moois te proeven, dat we er een heel boek over zouden kunnen schrijven.

DOCG- en DOC-wijnen uit Puglia

In Puglia worden vier DOCG-wijnen geproduceerd: de Castel del Monte Nero di Troia Riserva DOCG, de Castel del Monte Bombino Nero DOCG, de Castel del Monte Rosso Riserva DOCG en de Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG.

De eerste drie komen uit het noorden van Puglia. De druiven groeien onder andere rond Andria, Trani, Ruvo, Terlizzi en Bitonto, in de buurt van het beroemde Castel del Monte. Het geheim van dit wijngebied lijkt onder andere te zitten in de eeuwenoude traditie: wijn maken gebeurt hier al duizenden jaren, zo getuigen bronnen uit kloosterarchieven en archeologische resten uit de tijd dat dit gebied nog Magna Graecia heette.

Befaamde DOC-wijnen uit Puglia zijn de Primitivo di Manduria DOC (rood), de Salice Salentino DOC (rood), de Negroamaro di Terra d’Otranto DOC (rood) en de Locorotondo DOC (wit).

Primitivo, Negroamaro en Nero di Troia

De bekendste autochtone druivenrassen zijn de Primitivo en Negroamaro. De naam van de Negroamaro-druif (Niurumaru in het lokale dialect) refereert zeker niet aan een bittere (amaro) smaak; het is een combinatie van het Latijnse niger en het Griekse mavros, dat beide ‘zwart’ betekent.

‘Zwart-zwart’, is dus eigenlijk de betekenis; de druif is dan ook erg donker van kleur. Men heeft het bijna altijd over rode wijn als het over Negroamaro gaat, maar er wordt ook rosé van gemaakt. De Negroamaro-rosé was zelfs de allereerste vino rosato die in 1943 in Italië gebotteld werd.

Zelf proeven? Ga dan langs bij Leone de Castris, een van de oudste wijnmakers van Puglia. Dit wijnhuis maakt de wereldberoemde Five Roses, een van de eerste rosés die werd geëxporteerd. Maar op de wijnlijst staat heel veel meer, dus neem de tijd om te proeven en je favoriete wijn te vinden.

De rivaal van de Negroamaro-druif, als het om populariteit gaat, is altijd de Primitivo di Manduria geweest. Zowel qua kleur als smaak levert deze rode druif echter een totaal andere wijn op. De Primitivo geeft volle, droge, donkerrode wijnen.

Lokale producenten in Puglia zetten nu, naast de Negroamaro en Primitivo di Manduria, vooral in op nóg een rode druif, de Nero di Troia – in de hoop dat de wijn die hiermee gemaakt wordt in het buitenland net zo populair wordt.

Witte wijn uit Puglia

In de schaduw van de beroemde rode wijnen schitteren een paar witte pareltjes van Puglia. Witte druiven uit Puglia zijn de Fiano Minutolo, de Moscato, de Bombino Bianco, de Verdeca en de Greco. Heerlijke witte wijnen vind je in de omgeving van Locorotondo en Martina Franca.

De Strada dei Vini DOC Locorotondo e Martina Franca is dan ook een van de meest bijzondere wijnroutes van Italië, omdat hij je dwars door de sprookjesachtige Valle d’Itria leidt: een droomlandschap vol kleine witte huisjes met kegelvormige daken, de trulli.

Proeven in Puglia zelf

Benieuwd naar de wijnmakers van Puglia? Breng dan een bezoek aan een van de vele cantina’s in de regio. Een aanrader is allereerst Vigneti Reale (Lecce), met ruim tachtig hectare aan wijngaarden in de Salento. Ze maken verschillende mooie wijnen, maar vooral de Santa Croce Riserva di Salice Salentino en de Primitivo di Manduria Gloria zijn de moeite waard.

Als je tijdens je vakantie dagelijks van deze wijnen wil proeven, reserveer dan een kamer bij Vivosa Apulia Resort, dat wordt gerund door dezelfde familie.

foto: Vivosa Apulia Resort

Azienda Biodinamica Cefalicchio (Canosa di Puglia) is een wijnbedrijf met een lange geschiedenis en een indrukwekkende lijst onderscheidingen. Naast de cantina vind je er ook een relais met een spa en een restaurant.

Bij Tenute Rubino (Brindisi) produceert de familie Rubino heerlijke wijnen van verschillende druivensoorten. Bijzonder is vooral de wijn die wordt gemaakt van de Susumaniello-druif.

foto: Tenuta Rubino

Ook in Alberobello mag er geproefd worden! Aan de rand van het oude centrum vind je het museum en de wijnmakerij van Cantina Albea. Je kunt er een uitgebreide rondleiding krijgen en natuurlijk proeven van verschillende lokale wijnen.

In en om Martina Franca zijn verschillende wijnboerderijen te vinden, zoals Cantine Miali, Cantina I Pastini en het elegante Tenute Girolamo, allemaal met een mooie selectie streekwijnen.

foto’s: I Pastini

Op de terrassen van Locorotondo vind je Bufano, die je graag tussen de wijnstokken verwelkomt voor een proeverij, waarover je in deze blog in detail kunt lezen.

Nog meer adressen om wijn te proeven:
Cantele (Guagnano)
Carvinea (Carovigno)
La Cantina Lama di Rose (Crispiano)
Masseria Amastuola Wine Resort (Massafra)
Cantina Polvanera (Gioia del Colle)
Tenuta Viglione (Santeramo in Colle)
Tormaresca (Masseria Maime, San Pietro Vernotico)
Trullo di Pezza (Torricella)

Voor alle wijnmakers geldt: laat van tevoren even weten dat je langs wil komen. Dan nemen ze de tijd voor een rondleiding en/of proeverij.

Thuis proeven van wijn uit Puglia

Ook thuis kun je alvast proeven van de heerlijke wijn uit Puglia. Bij Tesori di Puglia vind je bijvoorbeeld een collectie wijn van speciaal geselecteerde kleine en middelgrote wijnhuizen. Wijnpakket Gallipoli omvat bijvoorbeeld zes verschillende witte wijnen van vier wijnhuizen, met klinkende namen als Note di Luna en Apriti Cielo.

Pakket Monopoli bestaat uit zes verschillende rode wijnen van twee wijnhuizen, met onder meer Eneo, Simposio en Pecoranera. Er zijn ook pakketten wit, rood en rosé met drie verschillende flessen wijn.

Rik Timmer van Vinidirisa is de officiële wijnambassadeur van Feudi di Guagnano, waar hij je in deze blog meer over vertelt. Rik: De TerraMare-wijnen zijn heerlijk zacht en toegankelijk. Geniet bijvoorbeeld van de Fiano op een zonnig terras of trek de Primitivo open bij een goede plank vol antipasti.

De DieciAnni wijnen zijn verfijnde en elegante wijnen die het échte Puglia laten proeven. Als je op zoek bent naar de top van de top, proef je de Nero di Velluto, Pietrafinita, Cupone of Le Camarde.’

Bij Amico del Vino vind je de wijnen van Cantina Cantolio, met onder meer een Fiano, een Primitivo di Manduria en een Negroamaro. Cantina Cantolio werd begin jaren zestig opgericht door een kleine en hechte groep moedige wijnbouwers. Ze werken dag in dag uit samen om onder meer de lekkerste Primitivo di Manduria-wijn uit de provincies Taranto en Brindisi te maken.

Vino e Basta laat je proeven van wijnen van Cantine Merinum uit Vieste, zoals Théos (wit, Bombino Bianco- en Susumaniello-druiven), Cynthia (rosé, Nero do Troia) en Don Giovanni (rood, Malvasia Nera en Nero di Troia). In de webshop vind je ook Arpago Primitivo, Cupa en Susumaniello van I Pastini, Je vindt alle wijnen uit Puglia via deze link.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Dag Saskia,

  Ken jij wijnproeverijen rond Bari
  Wij verblijven in bitonto

  Mvg
  Steven

 2. Helaas niet, voor de wijnstreken moet je toch echt iets zuidelijker zijn…

 3. Rene lardenoije

  Hallo., een vraag. De rode wijn OSTINI ITALIË. STEEDS KUNNEN KOPEN echter nu nergens meer te koop.
  Met mijn vrienden dez steeds besteld pa. Bij vivino .
  Helaas ,misschien weet jij een adres waar nog te koop. Bij voorbaat alvast bedankt .
  Ps. Kijken steeds op jouw side gr. RENE LARDENOIJE.

 4. Helaas René, geen idee… Ostini zegt me helemaal niks.
  Bedoel je niet een bepaalde wijn uit Ostuni en omgeving?
  Ik zou in elk geval even polsen bij Vivino als je hem daar eerder bestelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *