Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Low-cost skiën in Italië

In de regio Friuli-Venezia Giulia kun je, ver weg van de door toeristen overspoelde pistes, nog genieten van een authentieke én betaalbare skivakantie.

Van pistes voor gevorderden tot uitgestrekte langlaufgebieden en avontuurlijke sneeuwparken voor kinderen: in de noordelijke Italiaanse regio Friuli-Venezia Giulia kunnen wintersportliefhebbers hun hart ophalen, of je nu gaat voor snowboarden, skiën, nordic walking of (bob)sleeën.

We bevinden ons hier in de nog onontdekte, meest noordoostelijke hoek van Italië, tegen de grens met Slovenië aan. In dit Alpengebied liggen 133 kilometer afdalingen op je te wachten, van Piancavallo, Tarvisio, Ravascletto-Zoncolan en Forni di Sopra tot Sella Nevea-Bovec. Beginners kunnen uiteraard in het dal terecht bij verschillende skischolen (in het lager gelegen deel vind je nog eens 200 kilometer skigebied), om zich klaar te maken voor de hogere pistes.

Skiën, eten, ontspannen
Skiën in Italië betekent niet alleen lange afdalingen in de prachtige natuur, maar ook genieten van de Italiaanse winterkeuken. Beroemd in het skigebied van Friuli-Venezia Giulia zijn de zogenaamde rifugi langs de pisten, sfeervolle eet- en drinkgelegenheden waar je de plaatselijke culinaire geheimen kunt ontdekken.

Proef bijvoorbeeld prosciutto uit Sauris, de pitina (een soort ‘worst’ gemaakt van wild vlees en geitenkaas), de lokale Montasio-kaas en huisgemaakte grappa’s om warm te blijven. Wie op zoek is naar ultieme ontspanning na een dagje skiën, kan bovendien helemaal bijkomen in het wellnesscentrum Terme di Arta, bij de Monte Zoncolan.

Sfeervolle feestdagen
De feestdagen gaan ook in dit stukje van Italië niet ongemerkt voorbij; in Tarvisio wordt de legende van Krampus nog jaarlijks in leven gehouden, monsterlijke wezens die de komst van San Nicolò (onze Sinterklaas) aankondigen. Rond de kerstdagen hangen alle dorpjes vol feestverlichting, zijn er culinaire markten en kerstmarkten en kun je op verschillende plekken de meest bijzondere kerststallen bewonderen.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Aardig artikel alleen beschrijving Pittina klopt niet. Oorspronkelijk is dit geitenvlees (nu wordt ook wel eens varkensvlees gebruikt), dat met een mes grof gehakt / gesneden wordt. Dit wordt gemengd met peper zout en knoflook en rode wijn, tot een smeuïg geheel gekneed. Dan worden er grote gehaktballen van gedraaid, deze worden door de maïsmeel gerold en boven een vuurtje gerookt. Uitgangspunt van deze bereiding is dat een herder in een berghutje het zonder al te veel hulpmiddelen kon bereiden.

  2. Dank Kees, voor je uitleg! We gaan het nog eens navragen bij de Italiaanse kokkin hier, en de echte pittina proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *