Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

In het Museo Salvatore Ferragamo in Florence ontdek je Ferragamo’s passie voor schoenen

In het Florentijnse modedistrict, in en rondom de Via de’ Tornabuoni, bevindt zich het Museo Salvatore Ferragamo. Dit bijzondere museum, dat gevestigd is in het dertiende-eeuwse Palazzo Spini-Feroni, geeft door middel van meer dan tienduizend schoenen een beeld van de carrière van de bekende Florentijnse ontwerper en van zijn unieke collectie. Een must voor alle vrouwen (en mannen) die de verleiding voor een nieuw paar schoenen maar moeilijk kunnen weerstaan!

Salvatore Ferragamo werd in 1898 geboren in Bonito, een klein plaatsje op zo’n honderd kilometer van Napels. Als elfde van in totaal veertien kinderen was hij al op jonge leeftijd op zichzelf aangewezen. Salvatore wist echter wat hij wilde en vertrok op zijn elfde naar de grote stad, waar hij bij een schoenmaker in de leer ging. Twee jaar later keerde hij terug naar Bonito en opende hij zijn eigen winkel, waar hij op verzoek schoenen maakte of herstelde.

De klandizie viel echter tegen en Salvatore zag zich genoodzaakt weer te vertrekken. Ditmaal besloot hij zijn geluk echter in Amerika te zoeken, waar twee van zijn broers eerder al heen waren gereisd. Een van hen werkte in een grote schoenenfabriek in Boston, waar ook voor Salvatore nog wel een plekje was.

Hoewel Salvatore gefascineerd was door de grote machines waarmee aan de lopende band schoenen konden worden gemaakt, vond hij het vreselijk te zien hoe dit ten koste ging van de kwaliteit van het schoeisel. Hij hield het dan ook niet lang vol in de fabriek en trok al snel verder naar zijn andere broer, die zich in Santa Barbara (Californië) had gevestigd.

Salvatore begon een eigen schoenenwinkel – precies op het moment dat de filmindustrie aan zijn bloeiperiode begon. Toen hij gevraagd werd om schoenen te ontwerpen voor de filmacteurs en –actrices, aarzelde Salvatore geen moment. Hij ontwierp met groot succes het ene na de andere ‘filmschoenenpaar’ en verdiende al snel de bijnaam ‘schoenmaker van de sterren’. Toen de filmindustrie zich naar Hollywood verplaatste, verhuisde Salvatore mee. In 1923 opende hij de ‘Hollywood Boot Shop’ en groeide zijn naam en faam verder en verder.

Toch bleef Salvatore ontevreden over de gemakzucht van de Amerikanen en de minimale kwaliteitseisen die aan materialen en handwerk werden gesteld. In 1927 keerde hij daarom terug naar Italië, waar hij hoopte schoenen te kunnen maken die geheel zouden voldoen aan zijn hoge eisen. Hij vestigde zich in Florence, opende hier een eigen werkplaats en hoewel hij nog steeds veel opdrachten kreeg van Amerikaanse filmsterren en –regisseurs, kreeg hij ook in eigen land steeds meer voet aan de grond.

Het uitbreken van de crisis in 1929 zorgde voor veel minder opdrachten uit Amerika, maar Salvatore was daar stiekem wel blij om. Zo kon hij zich met een gerust hart wijden aan de opdrachtgevers in eigen land. De zaken gingen hem voor de wind; in 1936 had hij niet alleen twee werkplaatsen die op volle kracht draaiden, maar ook een winkel, in het Palazzo Spini-Feroni in de Via de’ Tornabuoni (waar nu dus ook het museum gevestigd is).

Ook op persoonlijk vlak heeft Salvatore niets te klagen. In 1940 trouwt hij met zijn jeugdliefde, Wanda Miletta, de dochter van zijn vroegere huisarts in Bonito. Ze krijgen zes kinderen, drie jongens (Ferruccio, Leonardo en Massimo) en drie meisjes (Fiamma, Giovanna en Fulvia). Het gezin weet de Tweede Wereldoorlog redelijk te doorstaan. Tijdens de wederopbouw worden de schoenen van Ferragamo wereldwijd een van de symbolen van het nieuwe Italië, dat weer tot leven komt en dat op het gebied van mode, design en creativiteit een rol van betekenis wil spelen.

Salvatore Ferragamo presteert in de jaren vijftig op de toppen van zijn kunnen: alles kan, en alles lukt. Hij maakt de prachtigste creaties voor filmsterren als Audrey Hepburn, Greta Garbo, Anna Magnani, Marilyn Monroe en Sofia Loren. Vlak voor hij in 1960 overlijdt, laat hij zijn familie weten tevreden te zijn. Hij heeft zijn grote jongensdroom weten te realiseren; het is nu aan hen deze droom verder uit te dragen en in te vullen.

Dat hebben zijn zonen en dochters naar eer en geweten gedaan: Salvatore had vast nooit kunnen dromen dat zijn ontwerpen vandaag de dag te bezichtigen zijn in een heus museum en dat elke stad van naam een Ferragamo-winkel heeft, waar je niet aan voorbij kunt lopen zonder te dromen van zo’n prachtpaar schoenen…

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *