Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De enige echte Sinterklaas vind je in… Bari (Puglia)!

Vol verwachting klopt ons hart… Langzaam tellen we af naar het grote Sinterklaasfeest. De Goedheiligman, die afkomstig is uit Turkije maar volgens onze verhalen een groot deel van het jaar geniet van de Spaanse zon, is deze weken drukker dan druk met het uitdelen van cadeautjes.

Sinterklaas

Maar wie is deze Sint nu eigenlijk echt?

Willemijn vertelt ons vanuit Puglia, waar de enige echte Sinterklaas te vinden is, hoe het nu precies zit met de Goedheiligman:

‘Op 6 december van het jaar 324 stierf de goedaardige en alom geliefde bisschop Nicolaas in het stadje Myra, in Lycië. Later besloot de Kerk om hem, vanwege de vele goede daden en de wonderen die hij tijdens zijn leven had verricht, heilig te verklaren.

In de Legenda Aurea, een verzameling van beschrijvingen van heiligenlevens en kerkelijke feesten uit de dertiende eeuw, vinden we een aantal verhalen over zijn leven terug. Tot op de dag van vandaag leven deze verhalen voort in de tradities die we in Nederland op 5 december in ere houden.

Een voorbeeld. Sint Nicolaas van Myra hielp op een dag, uit de goedheid van zijn hart, een arme man en zijn drie dochters. De man hield van zijn dochters, maar kon het van zijn leven niet opbrengen om driemaal een bruidsschat op te hoesten. Het was zijn droevige lot dat zijn dochters uiteindelijk als slaaf verkocht moesten worden. Toen hij op het punt stond zijn bloedeigen kinderen te verkopen, geschiedde een wonder. Driemaal werd er een buidel met goud door de ramen naar binnen gegooid. Elke buidel was goed voor een volwaardige bruidsschat. Er wordt bovendien verteld dat de buidels precies in de schoenen terecht kwamen, die voor de haard stonden te drogen…

Run op de resten

Na zijn dood in 324 werd het graf van de bisschop van Myra bijgezet in de lokale basiliek. Volgens de overlevering had de goedheiligman, tijdens een reis door Italië, zelf de expliciete wens geuit om in Bari zijn laatste rustplaats te vinden. Het veel noordelijker gelegen Venetië claimde echter hetzelfde. Een run op de resten van Nicolaas begon, waarbij Bari uiteindelijk als winnaar boven kwam drijven.

Bari heeft de overblijfselen van de patroonheilige van de stad op wonderbaarlijke wijze in handen weten te krijgen. Toen Myra zelf in handen viel van de ‘ongelovigen’, ontstond er een race naar de stad over zee. Bari bleek het snelst ter plekke en bracht Sint Nicolaas’ botten aan boord van het schip om hem voorgoed mee naar huis te nemen. Nog ieder jaar wordt zijn ‘aankomst’ in Bari tussen 7 en 9 mei gevierd met een processie die, symbolisch genoeg, begint op de Adriatische Zee.

Elia, een lokale benedictijner abt, gaf voor die gelegenheid opdracht voor de bouw van een geheel nieuwe kerk, het veel bevochten reliek waardig. De crypte van de kerk was twee jaar later af, en werd ingewijd door paus Urbanus II.

Bari-San-Nicola

Over het afmaken van de rest van de kerk werd nog wel even gedaan: pas in 1197 werd de Basilica di San Nicola in Bari ingewijd en in gebruik genomen. San Nicola werd patroonheilige van de havenstad.

In de Basilica di San Nicola in Bari vind je een bijzondere, met mozaïeken versierde altaar en een prachtige gebeeldhouwde bisschopszetel – daterend uit de elfde eeuw en daarmee de oudste van heel Puglia. Onder de kerk bevindt zich zoals gezegd de crypte met daarin de tombe van Sint Nicolaas, die is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord voor veel katholieken en voor orthodoxe christenen uit Oost-Europa.

Hier rust dus de enige echte Sint Nicolaas – maar laat dat de pret op pakjesavond niet bederven. Voor even is Sinterklaas weer springlevend en trakteert hij iedereen op cadeautjes, gedichten, chocoladeletters, pepernoten en mandarijnen. En vanwege de band met Italië zitten er vast ook heel wat Italiaanse cadeaus in de zak van Sinterklaas…

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *